|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.30 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Sre Mar 06, 2013 10:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Škoda da nisem že prej napisal moje izkušnje z omenjenim vezjem.
Tole vezje z elektorja je mene tudi navduševalo že pred nekaj leti in sem ga testno sestavlil na testni ploščici, da se prepričam če je to to kar si želim... opazil sem podobne simptome, kot ste jih navedli.
Ugotovil sem da ni zanesljiva tokovna regulacija - kje tiči vzrok za ta pojav nisem ugotavljal.
Tako da potem nisem šel v realizacijo usmernika s tem vezjem.
Bolj mi je bil všeč poskus s Silvotovim usmernikom in 723 regulatorjem
Je pa tudi tu riziko kako se tole obnaša pri VF motnjah.
Težko kaj več povem o Silvotovem usmenriku, ker ga nisem izdelal za uporabo ampak sem le testiral delovanje vezja.
Morda še kdo kaj več pove na to temo.
Lp.
Darko
_________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
yugokoral Član

Pridružen-a: Sre 28 Jul 2010 13:21 Prispevkov: 17 Aktiv.: 0.09 Kraj: Ivančna Gorica
|
Objavljeno: Čet Mar 07, 2013 7:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo. Rešil vse tegobe napajalnika. Našel sem nek star tranzistor TIP31C, ki je ekvivalenten tranzistorju BD241C. Z novimi tranzistorji (BD241C, BD243C, TIP31C, TIP41C) sem imel same težave: ni dosegel polnega toka, ni delovala tokovna zaščita. Ko sem priklopil STAR tranzistor, je tok kar poskočil na 11A, tokovna zaščita pa dela, kot bi jo podil... Torej, nwm v čem naj bi bil problem novih tranzistorjev v primerjavi s starimi. Isti tip pa čisto druge lastnosti
Drugače pa hvala za vso pomoč, edino kar se tiče raznih zaščit, me še zanima kaj moram dodat k napajalniku. Torej za VF motnje naj bi dal neke kondenzatorje na izhod. Jaz bi dal 100n kot je že narejeno na vezju in pa 100p? Kaj pa glede drugih virov energije, ki so priklopljeni na napajalnik (alternator, akumulator) in v primeru napačne polarizacije le teh?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Volc Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2013 21:35 Prispevkov: 14 Aktiv.: 0.09 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Mar 07, 2013 9:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav,
sam napajalnik sicer nima neke posebne zaščite proti napačni polarizaciji, vendar če paziš na pravilno polarizacijo, dodaš na izhod ustrezno (močnostno) diodo, ali pa najprej vklopiš napajanje in šele potem priklopiš na npr. akumulator, se lahko izogneš problemom
_________________ LP, Volč |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.30 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Pet Mar 08, 2013 10:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Za zaščito (10A-skega) usmernika za primer napačne polaritete priklopa akumulatorja je super princip s sheme v priponki.
Kakšna bi pa naj bila optimalna kapacitivnost za blokado VF motenj na izhodu je pa vedno malo vprašanje - najboljše malo potestirati različne primere.
Lp.
Darko
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
37.81 KB |
Pogledana: |
43 krat |

|
_________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
petekdule Član

Pridružen-a: Pon 07 Sep 2009 17:27 Prispevkov: 58 Aktiv.: 0.30 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Pet Mar 15, 2013 12:44 pm Naslov sporočila: Pomoč |
|
|
Pozdravljeni.
Sam imam že približno 2 leti napajalnik ki mi ustreza za moje potrebe in gre se za conrad zadevo . Pred časom pa mi je začel nagajat. Prvič mi je pobralo upor R12=270ohm. Zamenjal delalo ok približno 3dni ko sem pa testiral avtomat za blinkarje z žarnico 20W pa je šel ponovno. Sem ga menjal vendar še vedno težave. Napetost je vedno nad 30V in če obrnem vse potenciometre naraste za 1V. Ko so vsi potenciometri na min pa se grejeta upora R6 in R12.
Prilagam shemo: Shema
Pravkar ustvarjam nekaj z ledicami pa bi ga rabil...
Prosim za pomoč oz mnenje kako poiskati težavo. Nekaj znanja imam.
Hvala!
Dušan[/url]
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Mar 15, 2013 12:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
ČE je na izhodu stalno nad 30V, potem je odneslo enega od tranzistorjev. Izmeri T1, T2 in T3. Če so vsi trije dobri je pa šel LM na trajni dopust. R6 in R12 se seveda grejeta, saj sta v omenjenem primeru na 30V. Moč na 270 ohmskem uporu je pa P=Ukvadrat deljeno z R, torej 30*30 /270 = preko 3 watte...
Sicer mi ni jasno zakaj so štirje potenciometri za napetost - P4 in P5 je viška???
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stursc Član

Pridružen-a: Tor 08 Jun 2004 14:29 Prispevkov: 323 Aktiv.: 1.36
|
Objavljeno: Pet Mar 15, 2013 1:06 pm Naslov sporočila: Re: Pomoč |
|
|
petekdule je napisal/a: |
Ko so vsi potenciometri na min pa se grejeta upora R6 in R12.
|
To kaže da se je "poslovil LM723".
LP, stursc
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
petekdule Član

|
Objavljeno: Pet Mar 15, 2013 2:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tranzistorji so vredu.
Torej če menjam ta lm723 bo deloval?
Hvala res za hitre odgovore!!
Lp
Dušan
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pet Mar 15, 2013 2:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bazo T3 odklopi iz čipa in jo daj na minus. Če bo izhod padel na nulo, potem je to to.
Spotoma preveri, kakšno napajanje ima ta čip ¸(+ in - sponke iz graetza)- če je kaj dosti več kot 40V (max. dovoljega napetost LM-ja), ti ga je lahko odneslo zaradi previsoke napetosti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
petekdule Član

|
Objavljeno: Pet Mar 15, 2013 6:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
hm....sem naredil to pa se ni zgodilo nič. imam prav da na T3 ne izmerim nobenega stika med E B C. ker mislim da je zanič
Nazadnje urejal/a petekdule Pet Mar 15, 2013 6:24 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pet Mar 15, 2013 6:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nope. ČE imaš na instrumentu Diodentest: plus na bazo, minus na E mora kazati cca 0.5 do 0.7V, enako plus na B, minus na C. Kontra mora kazati neskončno, oziroma odprte sponke, enako če daš plus na C in minus na E. Če daš plus na E in minus na C je lahko neskončno ali 0.7V, oboje je prav. Če to ni to, je skurjen tranzistor.
Omenjeno velja za NPN tranzistorje, za PNP je ravno obratno.
Če meriš z ohmmetrom ne bo OK.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
petekdule Član

|
Objavljeno: Pet Mar 15, 2013 6:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da zgleda da sem prehitro smatral da je ok. ker sem ga meril ko še je bil v vezju sedaj sem ga odlotal. Torej je najbolje da odlotam še ostala dva ter ju preizkusim.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.63 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pet Mar 15, 2013 6:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsekakor se ponavadi meri elemente izven vezja.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
petekdule Član

|
Objavljeno: Pet Mar 15, 2013 7:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala protoncek!!
Sem sedaj odlotal in premeril tako kot si rekel. T1 in T2 sta torej ok. Edino T3 neda nič od sebe.(zanič)
T3 je BD140, ker sem gledam na spletni strani od HTE sta dva možna kateri je sedaj pravi? Prvi ali drugi.
Kakšna je sploh razlika med njima oz funkcija.
Rad sprašujem, ker tako se naučim
Lp
Dušan
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pet Mar 15, 2013 7:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Razlika je v ojačanju (Hfe), kar pri tvojem primeru ni pomembno. BD136/138 in 140 je pa razlika v največji dovoljeni napetosti na njem. Podatke najdeš če v google vpišeš : BD140 datasheet.
Je bil BD140 brez hladila? Če ja, potem ko ti zadeva steče daj izhodno napetost majhno in usmernik obremeni z nekaj amperi ter s prstom preveri, če se BD greje. Če postane vroč, mu privošči košček aluminija.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni