|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.20
|
Objavljeno: Pon Avg 19, 2024 11:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Ena Jura, ki se je prodajala na bolhi je bila od mojega kolega.
Šokiralo ga je dejstvo, da lahko tako poceni aparat:
https://www.espresso.si/e-trgovina/aparati/kavni-aparat-y3-3-espressocoffee-crn/
skuha bistveno boljšo kavo, kot pa njegova 10x dražja aparatura, ki za povrh vsega zahteva še en kup čiščenja.
Prvič v življenju je lahko tudi degustiral različne kave in ugotovil, da mu ene sedejo bolj kot druge.
Bistvo te zgodbe je, če nimaš dobre kave, potem tudi aparat za 10K€ ne bo skuhal dobre kave.
In dobra kava ni poceni, v bistvu je kava strošek in ne aparat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok_S Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06 Prispevkov: 506 Aktiv.: 4.53 Kraj: Ljubljana, Trzin
|
Objavljeno: Pon Avg 19, 2024 3:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja res je, razlike so strašanske v okusu tako med kavami kot aparati.
Meni najboljša kava, ki mi jo naredi moj kavni aparat (nekoč Muckov )
je Escobarjeva aromatizirana kava Irish Cream...
Aparat je Philips Saeco HD8747. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kosmaj Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 22:32 Prispevkov: 140 Aktiv.: 0.71 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Pon Avg 19, 2024 8:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hhhmmmm Silvo, o samih kapsulah ti ne znam dati nasveta kje bi bila najcenejša ali pa senzorično najboljša opcija - žal.
Lahko pa samo napišem nekaj stvari, če ti bodo v pomoč ali komu drugemu. Če je prioriteta čim mboljša kava s čim manj truda, potem je najbolje poiskati en bližnji lokal kjer imajo vzdrzevano opremo in ob enem vedo kaj delajo. Jaz bi to napravil, če bi izbiral med kapsulami ali dobro kavo v lokalu.
Priprava kave je svojevrstna umetnost in z vloženim delom in razumevanjem le tega se izbolšuje okus in kvaliteta in si potem rečeš ojoj kaj sem včasih vse spil ( kot če kupiš kit komplet, ga zlotaš in če ga ne razumeš bo dobro kakorkoli bo delal - tudi, če ne bo čisto 100% pravilno).
Če si ljubitelj espressa ti vsekakor priporočam aparat na ročko in dober mlinček. Mletje, da zelo velik prispevek h okusu kave. Bi rekel, da celo več kot sam aparat. Aparat na ročko zaradi tega, ker ti dopušča eksperimentiranje, da lahko dobiš čimboljši približek tvojemu idealnemu okusu.
Sama kava - industrijska praženja iz trgovinskih polic so vsa zelo uboga - pa naj bo to katerikoli znamka, tudi tuja zveneča imena - ja ampak teh je večina navajenih in te se ponavadi primerja med seboj. Če ljudi na nekaj navadiš bodo tisto imeli za referenco - kot je bilo že napisano, v malih pražarnah se dostikrat praži izvrstna kava.
Običajno si kavo pražim sam - ravno zaradi raziskovanja okusov in ker mi nič trgovinskega ni preveč pasalo. Šele ob tem sem spoznal kaj se da pridobiti z praženjem, različne temperature in različni časi dajo čisto drug okus, pa vlažnost zrn, velikost.....
In ko prideš enkrat do tega, da pri kavi ko narediš prvi sreb ne pogrešaš ničesar več, da ima pravo grenkobo, kislino, željen okus, teksturo in da zadovolji tudi čutni del - ne samo fizičnega si zmagal.
Pa naj bo to kuhana po turško ali espresso na avtomatu za nekaj jurjev - takrat ne bo več važno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni