www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

MAP senzorji
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mujo
Član
Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24
Aktiv.: 3.15
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 10, 2005 4:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

a senzor more obvezno biti v ohišju? in kak je primer ohišja?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.91
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 10, 2005 4:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mujo je napisal/a:
a senzor more obvezno biti v ohišju? in kak je primer ohišja?

V ohišje ga boš moral dati, če boš želel meriti kak drug tlak. V avtomobilu mislim, da je MAP senzor prilotan direktno na ploščo računalnika. Je v plastičnem ohišju. Ter je s cevko povezan nekam na motor (Kaj točno spremlja nimam pojma, na področju avtoelektrike sem laik)

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70791.69

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 10, 2005 8:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 10, 2005 9:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali se lahko uporablja tudi za merjenje vakuuma?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 10, 2005 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda ga lahko uporabiš za meritev podtlaka ampak referenca je apsolutni tlak.
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 12, 2005 9:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še eno vprašanje poznavalcem področja okrog atmosferskega zračnega tlaka. Tole področje mi je namreč dokaj tuje. Vem, da je zračni pritisk odvisen od višinske točke. Zanima me pa vpliv glede na vremenske razmere. Koliko se spreminja? Danes imam čez cel dan vklučeno testno vezje. Meritev izvajam z 10 bitnem AD-jem. Zadevo nimam kalibrirano ampak izmerjeno vrednost direktno prenašam na displej. Tokom dneva se je meritev spremenila za ca 2 enoti v + (približno 2mbar)
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 12, 2005 10:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo,

zračni tlak je zelo dinamičen. Ob lepem vremenu lahko nameriš tudi do 1026mBar. Kar je od 1021mBar navzgor aznanja lepo vreme. Ob prehodu hladne fronte, začne tlak padati. Danes se je gibal okoli 1013mBar. Ko začne tlak rasti, pomeni da se bo vreme izboljšalo. Kako temp. ozračja vpliva na tlak je pa enako, kot pri vseh plinih. Topleje kot je v višjih legah, večji je tlak.

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 13, 2005 6:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanima me še sledeče: Glede na kako referenco je določena apsolutna vrednost "0" ? To me zanima z razloga, ker so tvoji podatki drugačni glede na tiste, ki jih je navedel Mare za MAP senzorje. Obstaja mogoče več referenc glede na namen merilca ali senzorja?
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 13, 2005 7:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 13, 2005 8:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, sedaj mi je že bolj jasno. Apsolutna vrednost tlaka pa se izračuna iz enot določenih po MKSA sistema. 1Atm=1Kg/cm ? Razen, če se glede merskih enot in sistema ni kaj spremenilo. Tole mi je ostalo iz spomina še iz srednje šole iz pred več kot 20 let Wink
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 13, 2005 8:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
mujo
Član
Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24
Aktiv.: 3.15
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 14, 2005 10:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MarE69,
Nekaj me zanima glede kode za izračun višinske razlike: zakaj je uporabljena temperatura? Saj ima sam senzor temperaturno kompenzacijo (vsaj tako razumem z datasheeta).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 14, 2005 11:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2009 8:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da malce tole debato iz prahu potegnem. Eno vprašanje imam za Mareta glede tega MAP senzorja. Nekoč, najbrž leta 2005 (v času nastajanja te debate) si mi poslal sample tega senzorja, katerega sem sedaj, ko se ubadam malce z assemblerjem potegnil iz škatlice in ga ponovno priklopil. Iz njega potegnem vrednosti okoli 960mbar. Napajalna napetost je 5.013V, to isto napetost tudi peljem na ADC vhod in jo merim, potem jo tudi upoštevam pri izračunu. A kakorkoli obrnem, je izhod iz MAP senzorja v teh mejah. In če merim z instrumentom mi znese 4.401V, če to pretvorim po navedenih formulah, znese okoli 970mbar. Če pa to primerjam z vrednostmi iz meteoroloških postaj (meni niajbližja in po višini precej podobna je Črnuče), potem ugotovim, da sem vsaj za 40mbar prenizek (podatek za črnuče 1010mbar). Kaj bi lahko to bilo?
._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2009 9:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni