www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Polnilec za avtomobilske akumulatorje 12v in amper meter
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.77
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2016 5:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prvi na linku je 50A, kar ni nič narobe, saj je to samo max.tok, ki ga lahko izmeri. Kot piše je shunt priložen, torej je čisto OK.
Drugi je pa tudi v redu, saj piše, da je shunt vgrajen.
Mogoče je celo bolje, da je shunt zunaj, če bo 10A teklo dlje časa, da se lepše hladi kot vgrajen...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.19
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2016 6:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@protoncek, zakaj človeku ponujaš digitalni ampermeter, če je jasno, da ni v redu za njegov primer, saj nima glajene enosmerne napetosti? Ne trdim, da ga ni mogoče uporabiti, ampak je potrebno prilagoditi napajanje zanj, znanja za to pa rean nima

@lojzek, v prvem postu je napisal, da ima polnilnik akumulatorjev na katerem se je pokvaril ampermeter, torej gre sigurno za trafo+gretz ker je verjetno še v originalu.

@rean, če je polnilnik 12A (tako piše na njem, v resnici je manj), potem je bolje vzeti 20A ampermeter, čeprav bi verjetno zadostoval že 10A, ampak bi ga prevečkrat zabijalo do konca, mora ostati rezerva. Takih 20A imam nekaj doma, ker se dostikrat rabijo, shunt upor je seveda že vgrajen, tako da je menjava in priklop preprost.

Nazadnje urejal/a v.j. Čet Jan 07, 2016 6:12 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
rean
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Jan 2016 13:04
Aktiv.: 0.09

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2016 6:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Protoncek hvala za koristne nasvete imel bi pa še eno vprašanje glede voltov, ker nekateri so na primer DC 300V/20A ali pa 0-600V/ 20A kaj pomenijo ti volti?
Se pravi da je bolje, če je shunt priložen zaradi hlajenja.

Hvala

PS. Zdaj pa res ne vem kaj naj kupim digitalnega (protoncku) ali analognega (v.j.)

Nazadnje urejal/a rean Čet Jan 07, 2016 6:20 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2016 6:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v.j. --> ti merilniki imajo trimer za nastavitev napetosti. Z njim nastaviš, da kaže pravilno in bo čisto dober. Za lastno napajanje ima pa modul itak 3.3V regulator in elektrolit vgrajen.

rean --> podatek je o največji napetosti, ki jo merilnik lahko prikaže. DC100V bo čisto dovolj.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
v.j.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2016 6:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vem protoncek, sem že sprobal marsikateri kitajski digitalni LED v-meter in A-meter. Pri glajeni enosmerni napetosti (in toku) se obnesejo nad pričakovanji, pri neglajeni, kot so polnilniki akumulatorjev trafo+gretz, pa cifre rade skačejo gor in dol, pri nekaterih bolj, pri nekaterih manj in zato nikoli ne moreš biti prepričan v točnost prikaza. No, za indikator, kar je v bistvu smisel pri takih preprostih polnilnikih, bo analogni (zanesljivo prikaže efektivno vrednost) ravno pravi, bolj robusten (skoraj neuničljiv), bolj čitljiv in lažji za zamenjavo oziroma montažo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2016 6:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm...potem pa predlagaj kaj v zmernem cenovnem rangu...

EDIT: recimo kaj TAKEGA?
Nazaj na vrh
v.j.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2016 8:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oh ja protoncek, moj predlog je napisan že na prejšnji strani, dal sem tudi link, ampak verjetno si zgrešil in sploh nisi opazil. Napisal sem tudi cenovni rang... beri, pa boš videl. Cene na ebayu so pa take kot so, včasih imaš srečo, da se dobi za dolar ali dva ceneje, kot je običajna cena, treba je malo pobrskati, počakati, iskati... tam okoli 5€ bi se že dalo dobit ane, tudi manj ali pa več.

Zmeren cenovni rang? To je relativno. Jasno je, da se poskuša najti najceneje, še posebej za tak polnilnik, ki stane recimo toliko - klik.
Kakor komu paše, prostora je dovolj tudi za vgradnjo polnilne avtomatike, če bi se kdo želel igrat z nadgradnjo.

Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2016 8:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v.j. je napisal/a:
moj predlog je napisan že na prejšnji strani,

Res je, spregledal... Brick wall
Citiram:
Zmeren cenovni rang? To je relativno.

Sicer se strinjam, ampak... z obzirom da je nov polnilnik ranga 20-30 evrov, potem se več ali manj natanko ve, kakšen je ta rang: sam ne vem, če bi kupoval merilnik za 15 evrov, če lahko ob dodatku par cekinov kupim nov polnilnik.

V vsakem primeru pa je na polnilcu, posebej na poceni modelih dobro imeti voltmeter. Namreč, če ti prebije ena celica, bo slab polnilec polnil...in polnil...in polnil...ker nikoli ne bo prišel do tistih 14 V, kolikor rabi, da odklopi. Imam praktično enak polnilec doma in kolikor sem delal meritve odklopi pri neki doseženi napetosti in to je to.
Nazaj na vrh
v.j.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2016 10:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poceni polnilniki so večinoma brez avtomatike za izklop polnjenja, imajo namreč le trafo+gretz in varovalko, mogoče še kakšno malenkost. V tem primeru ni za pričakovati, da bo pri okvari akumulatorja kaj izklopilo, razen mogoče, če bo tok prevelik in bo crknila varovalka, če jo ni kdo že nadomestil z močnejšo.

Kdor želi polnilnik z avtomatiko in kontrolo napetosti, po možnosti z avtomatsko kontrolo in diagnostiko, bo pač odštel nekajkrat večji znesek in ne bo sanjal, kako iz fičota lahko naredi ferarija.

V konkretnem primeru, ki je predstavljen v tej temi, gre za uničen ampermeter, ki je najbolj preproste sorte, v prosti prodaji ga še nisem opazil niti na ebayu, zato se išče nadomestek, ki bo cenovno ugoden. Napisal sem, za koliko ga je možno dobiti in to je daleč pod 15€ oziroma polovico cene novega polnilnika.
Ampermeter za tako preprost polnilnik ni potreben, je pa praktičen, deluje tudi brez... je pa dobro, da uporabnik ve, kaj prikazuje in kaj to pomeni, če ne je vseeno če ga ni.

Glede na ceno polnilnika je predelava takega polnilnika smiselna nekomu, ki ima veselje za predelavo ali dodelavo, možno je namreč narediti precej avtomatiziran polnilnik z relativno nizkim vložkom, če seveda ne štejemo časa in dela, samo material.

Vse kar ni v direktni povezavi s preprosto menjavo enega preprostega ampermetra, je oddaljevanje od teme in nima nobene veze s primarnim vprašanjem na začetku prve strani.

Bistvo in vprašanje je jasno, odgovor je preprost: zamenjaj originalni ampermeter s čim bolj podobnim, bo najmanj dela in najmanj znanja potrebnega za to in še najceneje bo. Izdelek bo po takem popravilu še najbolj podoben originalnemu.

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni