www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Variometer kako deluje
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gorjanc
Član
Član

Pridružen-a: Pet 16 Jan 2004 16:21
Aktiv.: 0.14

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 19, 2004 5:07 pm    Naslov sporočila:  Variometer kako deluje Odgovori s citatom

Nekaj časa nazaj sem imel priložnost videti variometer bil sem navdušen nad točnostjo le tega, saj je kazal višino na 0.5metra natančno. Zanima me kako je to narejeno,mislim da zadeva ne deluje na zračni pritisk saj ta precej varira glede na vreme. Torej kako deluje variometer glede na kaj izračuna višino.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.68
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 19, 2004 6:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pomoje zračuna višino glede na zračni tlak. Kje pa si to videl?
Nazaj na vrh
gorjanc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 19, 2004 6:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Variometer uprablajo jadralni padalci (gotovo tudi zmajarji itd.) Mislim da ne uprablja zračnega tlaka za izračun višine saj zadeva deluje preveč zanesljivo. Kaže tudi hitrost dviganja spuščanja itd. Zanimam se zato ker bi ga poskusil narediti seveda če bi bilo to ekonomsko opravičljivo.
Nazaj na vrh
gorjanc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 19, 2004 7:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sedaj sem se malo poglobil v zadevo in ugotovil da res delujejo na zračni tlak. Moje vprašanje je ali tlak ne varira preveč z vremenom. Poleg tega me zanima če kdo pozna kaksen senzor zracnega pritiska ki se ga da dobit v naših koncih.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 19, 2004 8:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Senzorji tlaka nosijo oznako "MPX" MPX2010 DB je tudi v prodajnem katalogu HTE a zal ni na zalogi.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.68
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 19, 2004 8:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikor se jaz spomnim iz osnovne šole, naj bi se na vsakih 8 metrov v višino tlak povečal za 1bar. Naj me kdo popravi če se motim.
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 19, 2004 8:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ule motiš se. Mr. Green

Tlak z višino kvečjemu pada. Glede na to, da imamo tule, kjer smo relativno blizu morja ob lepem vremenu tlak malo čez 1000mbar -> malo več kot 1bar, bi bil po tvoje tlak na kakšnem visokem drevesu (8m) že enak 0?

Letala, ki rabijo zrak pa vseeno letajo tudi na 6000m višine?

Res pa je, da se tlak pod vodo za vsakih 10m globine poveča za 1atmosfero
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
matijap
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Jun 2004 23:24
Aktiv.: 0.97
Kraj: Žirovnica, LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 19, 2004 9:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri izračunavi višine s pomočjo zr. tlaka nam vedno nagaja vreme. Ročne ure z vgrajenim višinomerom delujejo tako, da moramo na neki točki, za katero poznamo višino (pomagamo si z zemljevidom), to tudi vnesti in na osnovi tega podatka višinomer ugotavlja višino. Če se vreme medtem spremeni, meritve niso več točne. Na vse pa vpliva tudi temperatura. Za koliko vse skupaj laže? Pri moji uri se po nekaj dneh brez nastavljanja hitro pojavi napaka +/- 50 m ali celo več, kar je seveda dokaj veliko. Naprave brez možnosti umerjanja torej nima smisla graditi. Višino se da ugotavljati tudi prek GPS-a, vendar je za dosego tega podatka treba imeti dovolj dosegljivih satelitov (odvisno od konfiguracije terena) in primeren sprejemnik.

Na meteroloških kartah so prikazi tlaka anulirani, kar pomeni, da so točke prikazane, kot da bi bile na morski gladini (vpliv upadanja tlaka z višino izničijo).

Formule, prek katere bi lahko iz zračnega tlaka računal višino, pa na žalost ne poznam.
Mogoče bodo komu v korist naslednji podatki:
Normalni zr. tlak (tlak na gladini morja) = 1013 hpa (mbar)
Zr. tlak na višini moje hiše Smile (nmv. ~ 555 m) ~ 955 hpa (mbar)

Nazadnje urejal/a matijap Čet Avg 19, 2004 9:44 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 19, 2004 9:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen !

Senzor ki ga iščeš , imajo v Conradu (sevda samo po naročilu), je pa kot tudi ostale reči tam svinjsko drag. Oznaka mislim , da je MPX 4100A , cena pa okoli 10 KSIT. Drugega , ki ni SMD izvedba , sem zasledil v AX-elektroniki - cena nekaj nižja .
Če ti kaj pomaga , sem pripel tudi linka z načrti višinomera , variometer pa je itak izveden programsko - meriš spremembo višine v časovni enoti (m/s).

http://www.qsl.net/ok2xdx/Altimeter/altimeter.html
http://www.rocznik.de/Marko/electronic/project/altimeter/altimeter.htm

lp Jože

p.s. do približno 2000 m nmv se tlak spreminja 0.12 HPa/m oz 8m/HPa , podatki ki jih objavlja HMZ pa so reduciran zračni tlak , ki ni odvisen od nmv.
@ matijap
ko si meril tlak doma , predvidevam da je bilo lepo vreme , torej je v Piranu istočasno bil zračni tlak okrog 1024 HPa.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LoLek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 1.45

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 19, 2004 10:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na faksu pri fiziki (mislim, da II) je profesor izpeljal vse enačbe za merjenje višine s pomočjo tlaka. Spomnim se, da je dokazal, da lahko višino merimo kar precej natančno ne glede na temperaturo zraka (mislim, da se temp. zraka celo uniči v izpeljavi). Bi moral poiskati stare zapiske pa bi lahko napisal dokaz (samo se mi ne da) Rolling Eyes
Nazaj na vrh
boco
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42
Aktiv.: 3.88
Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 20, 2004 2:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej na tole stran, mogoče boš našel kaj koristnega.Je pa zadeva narejena za RV modele, kjer lahko natančno preko oddajnika in sprejemnika spremljaš kakšno višino dosega tvoj model.Se mi zdi sicer rahlo kompleksna zadeva za pogledat je pa le.
Wink LP
Boco

http://www.electronic-engineering.ch/microchip/projects/alti/alti.html
Nazaj na vrh
gorjanc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 20, 2004 8:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odločil sem se da bom stvar izdelal, uporabiti mislim senzor mpx4115 ki ga prodajajo pri svetu elektronike ,stane 5500 SIT kar se mi zdi kar ugodna cena, poleg tega ima temperaturno kompenzacijo ki odpravi variranje tlaka zaradi temperature. Našel sem tudi formulo za izračun višine

Višina = (10^(log(P/P_0)/5.2558797)-1)/-6.8755856*10^-6.

P = trenutni tlak.
P_0 = tlak na nadmorski višini 0.

Kot vidite je zadeva logaritemska, višje kot si počasneje se spreminja zračni tlak. Ali ima kdo izkušnje z računanjem logaritma na mikrokontrolerju (uporabiti nameravam enega od AVRrjev). Poleg tega bom potreboval 12 bitni AD od 0 - 5V po možnosti z notranjo referenčno napetostjo, ima kdo kakšen predlog. Najtežji del pa bo po mojem mnenju zadevo lično spraviti v ohišje ki bo hkrati dovolj majhno in robustno da preživi tudi kakšen udarec. Zadnje vprašanje kakšne izkušnje imate z LCDji (uporabit nameravam 4 * 16 ali 4 * 20) in njihovo vidljivostjo na soncu, torej ali so zanki na LCDju dobro vidni tudi če nanj sije sonce.

Lepa hvala za odziv na to temo.
Nazaj na vrh
G-Lab
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Jul 2003 9:44
Aktiv.: 0.76
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 20, 2004 9:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

glede 12 bitnega AD pretvornika. Za kakšno sprejemljivo ceno ga boš težko našel, Za neki projekt sem potreboval AD konverter in so ponavadi problemi, da modela ki ti je všeč ni dobavljiv ali pa je predrag.

Glede računanja logaritmov: Logaritem lahko enostavno izračunaš preko številske vrste(pač ponavljaš zanko nx), vendar je problem da moraš vzeti izredno veliko členov (za računanje dobrega približka).
Mislim pa da obstaja neka fora, da prideš do željenega rezultata precej hitreje.

Če bom kaj našel bom objavil tukaj obe rešitvi.
LP
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 20, 2004 11:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj kompliciraš z logaritmi ? Upoštevaj , da se tlak do 2000 m višine spreminja skoraj linearno. Na višini 0 , 0,12 HPa/m na višini 2000 m pa 0,1 HPa/m.
Uporaba več kot 14 bitnega AD pretvornika nima smisla , ker že prideš v območje šuma. Če boš dosegel več kot 10 metersko resolucijo si že na konju. Možakar , ki se stem ukvarja profesionalno , mi je zagotovil , da je z opremo vredno nekaj 10 K$ , komaj prišel do resolucije 1m. Tudi komercialni višinomeri , še posebej tisti po dostopni ceni ne dosegajo boljše , kot cca 10m.
Še najbolje bi bilo , če bi senzorju lahko omejil merilno območje in sicer na 850 -1050 HPa , normalne vremenske razmere se po navedbah Andreja Velkavrha "dogajajo" v območju cca 40 HPa od 990 -1030 HPa reduciranega zračnega tlaka. S tem bi pokril skoraj 2000m višinske razlike.
PIC 16F876 ima že vgrajen 10 bitni AD pretvornik.

lp Jože

Nazadnje urejal/a Slowfly Pon Avg 23, 2004 3:24 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 21, 2004 1:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ziv
Jaz sem za mojo vremensko postajo uporabil DS2450 to je 1Wire 4x A/D konverter z loclivostijo 16bitov. Paziti moras, da imas zelo stabilno napetost. To hudo upliva na tocnos meritve! Sicer pa sem jaz uporabil malo foro, ki deluje presenetlivo dobro. Namrec na DS2450 hkrati opravljam dve meritvi napetosti. Ena je seveda izhod na MPX senzorju druga pa je napajalna napetost na MPX senzorju. Vse skupaj ustavim v formulo. Sistem tako zazna spremembo tlaka ze na cca 1m!

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni