|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.50 Kraj: Krško
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Nov 01, 2008 8:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj ti vse piše na tretji strani v PDFja.
Citiram: |
To Program Separate Sensing Window Limits
Each output conducts when the target is inside that output’s window limits. The two
sets of window limits may overlap or be completely independent. See Figure 2a.
1. Press and hold the push button for the selected output until the green Power
LED goes OFF and the yellow LED for the programmed output comes ON.
2. Position the target at the first limit and click the push button. The yellow
Output LED flashes.
3. Position the target at the second limit and click the push button. The green
Power LED comes ON. The sensor is in RUN mode.
4. Repeat the procedure for the second output, if desired. |
Oba izhoda nastavi na čim manjše območje. Prvega na spodnji nivo drugega pa na zgornji nivo. Potem prvi izhod (nizek nivo) veži kot signal SET, drugega (visok nivo) pa veži kot RESET. V nadaljevanju lahko uporabiš releje, CMOSe, TTLe, CPUje, LOGOta ...
Izvedb je še več ... ta mi je prva padla na pamet.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

|
Objavljeno: Sob Nov 08, 2008 1:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekako sem naštudiral PDF ter tiste timinge za programiranje. Zadevo sem tudi testiral in zadeva špila tako kot sem si zamislil,da bi moralo. Priklopim napajanje 12V,ter nastavim določeno višino,ko ga pa približujem,sem mi pa eden od izhodov iz senzorja aktivira in dobim ven tistih 12V. Vse skupaj bom naredil z logiko,NAND in tako dalje.
Zanima me,kako vi realizirate vhodno vezje,direktno na vhod CMOS logike?
Nekaj sem se igral v Multisim-u,prvo vezje sem naredil z optosklopnikom(ni galvansko ločeno,ker so mase skupne!),drugo sem pa napravil z NPN tranzistorjem,tako da odpiram bazo. Katero vezje bi bilo po vaših izkušnjah boljše? Seveda,bom vse skupa filtriral z 100nF(napajalni pini,izhodi,vhodi).
Prilagam sliko:
_________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sob Nov 08, 2008 10:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
1. Uporabi optokopler kot na prvi shemi.
2. Tranzistor optokoplerja veži na pull-down način (emitor na maso)
3. Signal iz kolektorja tranzistorja pelji na vrata CMOSa 4093 (oba inputa veži skupaj)
3. Izhod 4093 pa na S/R kakšnega flip-flopa. Lahko pa tudi za FF uporabiš kar ostala dvoja vrat v 4093 in boš imel tako rešeno vse z enim 14 pinskim čipom.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2008 1:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
1. Uporabi optokopler kot na prvi shemi.
2. Tranzistor optokoplerja veži na pull-down način (emitor na maso)
3. Signal iz kolektorja tranzistorja pelji na vrata CMOSa 4093 (oba inputa veži skupaj)
3. Izhod 4093 pa na S/R kakšnega flip-flopa. Lahko pa tudi za FF uporabiš kar ostala dvoja vrat v 4093 in boš imel tako rešeno vse z enim 14 pinskim čipom. |
Malo sem se poigraval,ter vmes malo ponavljal digitalno logiko(imamo jo na faksu),sem sestavil vezje,na kateri bom uporabil samo en čip cd4011(ali 4093),dva optokoplerja,tranzistor,.... Vsega skupaj sem uporabil 3 NAND vrata.
Prilagam celotno shemo,če je kakšna napaka,me kar opozorite.
Zadeva lepo dela v simulaciji,kako je v praksi še nisem testiral,zato bom to jutri probal,če bom imel čas.
Imam pa eno vprašanje glede NAND vrat. Kakšna je razlika v praksi med 4011 ter 4093 Oboje sta NAND,samo 4093 ima na vhodu schmitt trigger. Katera se bolje obnesejo
g. Iztok,najlepša Vam hvala za pomoč in nasvete...
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2008 12:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uporabljaj 4093, ki ima za razliko od 4011 tudi funkcijo schmidt-trigerja.
Verjetno boš moral kot inverter med U3 in U1D uporabit tudi četrta vrata, ki so ti ostala. Enako kot si uporabil U2A v spodnji liniji.
Predlagal bi ti tudi napajalno napetost CMOSov 12V kar pripomore k zanesljivosti delovanja.
Pa še malenkosti ... R6 je najmanj 10x prevelik za 5V napajanje ...
dkone je napisal/a: |
g. Iztok,najlepša Vam hvala za pomoč in nasvete...  |
Tisti g. pred imenom je nepotreben ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2008 1:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom uporabil 4093(isti pinout kot 4011). Napravil bom inverter,tako da zafilam še četrta vrata,s tem ko ji bom,bom moral spremeniti tudi vhodno vezje,saj bom moral dati pull down upor na maso,ter pripeljal "0",saj mi iz senzorja deva "1". Napajanje bom seveda dal 12V,saj moram napajati tudi senzor,5V sem uporabil samo za simulacijo. Tisti predupor za LEDico,bom seveda zamenjal,vrednost je ostala zaradi kopije uporov v programu.
Citiram: |
Tisti g. pred imenom je nepotreben ...
|
Ok
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2008 1:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če boš senzor nastavil tako kot sem napisal prej (na enem od izhodov začne dajat HI ko pride nad zgornji oziroma spodnji nivo) boš rabil inverter. Pri drugačni nastavitvi pa bi šlo res tudi brez tega.
Po nepotrebnem ti ni potrebno na vsak način "vsilit" prostih vrat v vezje. Optokoplerje vsekakor pusti na pull-down. Če CMOS vrat ne potrebuješ jim inpute samo vežeš na HI ali LOW, output pa pustiš nepriključen. Neuporabljeni inputi pri CMOSih namreč ne smejo ostat v zraku na nedefiniranih nivojih!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2008 7:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor sem testiral senzor,sem dobil samo +12V se pravi HI. Potem pustim vezje tako kot je,preostala vrata pa vhode zvežem na minus ali +12V.
Zadevo bom počasi spravil na ploščico,dodal bom še napajalni del,ter izbral pravi rele. Uporabil bom trafo z dvojnim sekundarjo,en sekundar bom imel za napajanje elektronike,skupna se pravi 24V pa za špulco špulco.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2008 7:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne pozabi na RC člen (100nF + 100E) paralelno s kontakti releja, ki bodo vključevali el. ventil. Enak člen lahko vežeš tudi paralelno s tuljavo ventila in diode, da zadušiš indukcijo. Še bolje pa bi bilo namesto releja uporabit kar kakšen MOSFET ali DC SSR, če je ventil 24VDC.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2008 7:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uff,nato sem pa čisto pozabil. Bom upošteval. Kaj pa namesto releja triak? Enkrat sem ga uporabil za timer(isto za elektromagnetni ventil),pa mi ni hotel nikakor ugasniti,prižgati že. Ventil je 24VAC. Bom za sigurnost,raje uzel rele.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Ned Nov 09, 2008 8:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda pri DC tokokrogih ne smeš uporabljat triakov ali tiristorjev. Te potem težko zapreš - ugasneš ...
Poleg releja lahko uporabiš MOSFET ali pa kakšen močnejši tranzistor. V industriji se za tak namen uporabljajo DC solid state releji.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

|
Objavljeno: Pet Nov 21, 2008 3:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prišlo je do spremembe sheme,saj sem moral upoštevati to,da senzor izklopi ko pride nivo čez limito. To sem rešil tako,da sem uporabil dva RS flip-flopa. Ko pride nivo do prve limite,se izhod prižge in resetira drugo limito,ko pride do druge limite,se ugasne in resetiro prvo limito.
Stvar sem testiral v multisimu in na protoboardu.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
540.78 KB |
Pogledana: |
5 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
167.78 KB |
Pogledana: |
22 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni