|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ziga123 Neznanec

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2008 22:36 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Tor Dec 09, 2008 10:42 pm Naslov sporočila: Električni avtomobilček (za 1 osebo) |
|
|
Zdravo
mene zanima, kje bi lahko dobil električni motor za takšno vozilo v sloveniji.
in seveda kako narediti, da bi delovale zavore, in pedal za gas.
hvala.
lahko tudi kaj priporocate. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Dec 09, 2008 10:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na servisu za električne viličarje bi dobil ves materijal ... v nekaj letni šoli mehatronike pa znanje za izvedbo ... čeprav na podlagi vprašanj ti pričakuješ, da boš znal naredit električen avto le na podlagi parih odgovorov na forumu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.12 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Tor Dec 09, 2008 11:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na iskri avtoelektra si kupi motor in krmilnik. Sledijo akumulatorji in vse skupaj povežeš in se voziš.
Ok to je teoretično. Praktično pa se stvar hudoooo zakomplicira. Delam tudi jaz na tem projektu. Samo jaz delam na vozilu za 4 osebe  _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ziga123 Neznanec

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2008 22:36 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Tor Dec 16, 2008 9:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
to bi bil avto za 1 osebo.
Vbistvu je torej treba naredit podvozje, karoserijo, povezat elektroniko
samo mam budget... 300 evrov... dizajn sem že narisal. Motor pa mora biti vsaj
toliko močan, da bi vozilo šlo min. 25km/h
ko naredim v photoshopu lahko pošljem sliko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Tor Dec 16, 2008 10:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej delaš električni gokart?
Vseeno boš s 300€ bolj težko prišel skozi. _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.21 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Sre Dec 17, 2008 12:44 am Naslov sporočila: |
|
|
300€ ?
Low cost electric wehicle?
Ne vem če ti bo uspelo...sicer je pa to tako (iz lastnih izkušenj).. Kupiš material za projekt, cena toliko in toliko €, pol te pa kar potegne, da projekt spelješ do konca, pa čeprov si zanj odštel 2x več od načrtovanega... v trgovini pa je ta stvar sigurno pol ceneje...
Ampak jaz pravim temu tako, kot dostikrat tudi zagovarjam pri ženi:
Za dušo..  _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Sre Dec 17, 2008 11:56 am Naslov sporočila: |
|
|
ziga123 je napisal/a: |
samo mam budget... 300 evrov... |
To je bila šala? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frapor Član

Pridružen-a: Pon 02 Apr 2007 17:24 Prispevkov: 240 Aktiv.: 1.08 Kraj: okolica Kranja
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dr.1m Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30 Prispevkov: 454 Aktiv.: 2.14 Kraj: Goriška Primorska
|
Objavljeno: Sre Dec 17, 2008 12:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
MarkoM je napisal/a: |
ziga123 je napisal/a: |
samo mam budget... 300 evrov... |
To je bila šala? |
Mogoče res. A mu jaz kar verjamem, da ima le 300€ in to bolj kot če bi rekel da ima za to na voljo nekaj k€. Saj se slednj ne bi nikoli lotil takega projekta.
Sam pa imam željo narediti hibridni(polenta+elektrika) tricikel, ki bo v gospodarski recesiji verjetno prava prodajna uspešnica
Vendar me že v samem štartu omejuje finančna in časovna nelikvidnost  _________________ Biti ali ne Biti oziroma Bajti? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Dec 17, 2008 12:54 pm Naslov sporočila: Električni avto za 1 osebo |
|
|
Pozdravljen Ziga123.
Najprej moraš vedeti, ali imaš veselje do gradnje električnega avtomobila, ali pa se nameravaš z njim tudi voziti.
Če gre za veselje do gradnje, potem kar na delo. S pomočjo očeta, prijateljev, znancev, lahko tudi s 300 € nekaj narediš.
Če pa se nameravaš s tem avtom tudi peljati, pa boš tej vsoti najbrž moral dodati zadaj kakšno ničlo, pa še najbrž spredaj enico...
Za 300€ dobiš lahko še dokaj vozen "navaden" avto. Za vožnjo po dvorišču bo zadostoval.
Lep pozdrav, Andrej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Roadracer Član

Pridružen-a: Ned 16 Okt 2005 18:41 Prispevkov: 482 Aktiv.: 2.03 Kraj: LJ/Litija
|
Objavljeno: Sre Dec 17, 2008 1:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Takšne bi morali predpisati za mestna središča. "Tapravim" avtomobilom pa vstop prepovedati. Življenje v LJ bi bilo lepše in čistejše. A mogoče kdo ve ceno? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dr.1m Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30 Prispevkov: 454 Aktiv.: 2.14 Kraj: Goriška Primorska
|
Objavljeno: Pet Jul 17, 2009 3:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vidim da je tema malce zaspala
Da ne odpiram nove teme bom tukaj nadaljeval. Namreč, imam željo da bi svojemu ta malemu, ki je nor na BRRRRMMMBRRRRMMM naredil en preprost in lahek (za njegovo velikost in težo) primeren električni avtomobilček. Ker pa bi le to naredil s čim manj denarnimi sredstvi se nameravam posluževati rabljenih delov.
Kolesa sem že našel, ki so sicer malce velika (stari otroški voziček), manjka pa mi še vse ostalo
Za motor sem sprva nameraval uporabiti motor avtomobilskih brisalcev, kateremu bi še dodatno reduciral obrate. Najraje pa bi uporabil kakšen izrabljan akumulatorski vrtalnik. A ga trenutno nimam ( vsaj tega ki mi dela, ga ne bi rad izrabil za to).
Ostalo pa bi s profili zvaril v eno uporabno zadevo
Da pa nebi izumljal tople vode, iščem kakšne pametne načrte in napotke za to, zato sprašujem kogarkoli ki jih ima, če bi jih bil pripravljen posredovati.
Za bilo kakšne nasvete se vnaprej zahvaljujem. _________________ Biti ali ne Biti oziroma Bajti? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.79 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Pet Jul 17, 2009 3:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Koliko na uro pa naj bi šel? Motorček brisalcev ima 50-100W, kar bi šlo cca. 10 na uro maksimum po ravnem.
Za tako brzino še najraje kupi rabljen( z zanič akumulatorji) baterijski vrtalnik, katerega dobiš za zelo male pare tudi novega(jaz sem ravnokar enega kupil 18V, za 40€ v šp*ru). Poišči takega na 14.4V ki bo lepo deloval na avtomobilskem akku. Noter dobiš še PWM regulator obratov, da ni treba novega delat. Pa še zreducirani obrati so.
Jaz imam narejeno elektro kolo z motorjem od ventilatorja za hladilnik avtomobila. cca 300W, pa gre max 20 po ravnem. Sicer je taka hitrost še preveč za malega otroka. Toliko za informacijo glede moči. _________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.21 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Pet Jul 17, 2009 4:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče kaj uporabnega: Aku-Kart
Še razprava.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.26 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Pet Jul 17, 2009 5:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem pred leti kupljen avto (za 100€) iz 6V predelal na 12V, naredil regulacijo hitrosti, električno zavoro in otroci so presrečni, ker je vsaj trikrat hitrejši kot original.
Motor po enem letu še ni izdihnil (vsakodnevna uporaba).
To je najlažja rešitev. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni