|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
matjazkariz Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09 Prispevkov: 1026 Aktiv.: 4.33
|
Objavljeno: Pet Mar 06, 2009 12:32 pm Naslov sporočila: Določitev položaja cilindra brez senzorja? |
|
|
Imam na testu sistem za trimanje ladje. Zadeva ima kontrolno ploščo z indikatorjema položaja cilindrov in škatlo z elektroniko za krmiljenje cilindrov (na sliki) iz te škatle so speljane žice do cilindrov, v katerih se nahaja navaden DC EM.
Do posameznega cilindra sta speljani 2 žici, ki sta v mirovanju obe na GND, med gibanjem pa se odvisno od smeri en pol postavi na napajalni nivo. Vse lepo in prav. Samo ni mi jasno, kako ve položaj cilindra. Sigurno ne gre na čas. Tudi samo vezje namiguje, da je stvar malo bolj kompleksna. 1 uC od TI serije 430 in 2 CPLD od ALTERE so malo prehudi za primitivno premikanje gor/dol.
Kako lahko določi položaj cilindrov brez kakršnega koli senzorja?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
180.73 KB |
Pogledana: |
12 krat |

|
_________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Mar 06, 2009 1:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče pa sploh ne potrebuje položaja cilindrov.
Če zadeva služi trimanju ladje, čolna, jo zanima lega ladje. Na osnovi lege ladje krmili cilindre in s tem lopute za trimanje.
Za lego pa ima kak senzor nagiba.
Lep pozdrav, Andrej
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

|
Objavljeno: Pet Mar 06, 2009 3:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na slikci na levi strani so ob gumbih za premik gor/dol led bar indikatorja za položaj cilindrov. Tolko inteligentno, da bi glede na trenuten položaj ladje štimalo flape, pa ni.
Ne, finta je samo v tem, kako ve v kakšnem položaju so trenutno flapi.
Ali je mogoče, da bi med delovanjem EM štelo sunke porabe zaradi prekinitev pri vrtenju ščetk po kolektorju in na ta način določilo pomik? Je kdo za kaj takega že slišal?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Mar 06, 2009 3:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si prepričan, da premik ni določen s časovnim intervalom? Kako je ob izklopu napajanja. Sledi kak postopek kalibracije?
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

|
Objavljeno: Pet Mar 06, 2009 4:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poleg kablov za napajanje ima še kabel za kontakt. Ko kontakt izklopiš, se cilindri sami vrnejo v zgornjo lego. Ni vezano na čas, saj bi v tem primeru bilo precej nenatančno zaradi različnih obremenitev. Na enem flapu sta po dva cilindra in če ta dva ne bi bila sinhronizirana, bi prišlo do hudih težav. Poleg tega, če cilindre odklopim, se LED bar indikator ne zmakne iz zgornje lege ne glede na pritiske gumbov. Tudi če dam namesto cilindra ekvivalentno obremenitev v obliki upora, se ne zmakne.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gavran Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16 Prispevkov: 415 Aktiv.: 1.75 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: Sob Mar 07, 2009 9:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, sem že videl sheme za regulacijo vrtljajev s štetjem prekinitev, ki jih povzročajo krtačke.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Mar 07, 2009 11:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Gavran je napisal/a: |
Ja, sem že videl sheme za regulacijo vrtljajev s štetjem prekinitev, ki jih povzročajo krtačke. |
Na tak način deluje tudi elektronika pri mojih garažnih vratih. Na oba DC motorja gresta le po dve žici, a se kljub temu točno zapomni STOP poziciji.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

|
Objavljeno: Pon Mar 09, 2009 12:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, da sta potrdila mojo domnevo. Moj namen je bil nekako priti do podatka o legi flapov, samo mislim, da na ta način ne bo šlo. Očitno bom moral namestiti neodvisen senzor za to opravilo.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni