|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
štrom386 Član

Pridružen-a: Pon 11 Maj 2009 2:55 Prispevkov: 38 Aktiv.: 0.19 Kraj: Rogaška slatina
|
Objavljeno: Sob Jun 06, 2009 6:46 pm Naslov sporočila: 3 faze brez nule? |
|
|
Pozdravljeni!
Doma ravnokar menjujem priključek iz dosedanjega 1f v 3faznega.
Večkrat sem slišal da če pri 3 faznem priključku ostaneš brez nule se ti pri porabnikih
pojavi med fazna napetost . pa mi ni jasno, zakaj? saj enofazni priključki prihajajo iz iste veje kot 3f . pa ni tezave brez nule!
Torej prosim nekoga, da mi razloži kaj se dejansko zgodi ko ostanemo brez nule
hvala za vaš čas!
lp Leon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.21 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sob Jun 06, 2009 7:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brez nule gre samo pri trifaznih porabnikih, ki vse tri faze obremenjujejo enako (motorji, termoakumulacijske pečij.
Vse ostalo rabi nulo in jo tudi dobiš s trifaznim priključkom, drugače se stvar katastrofalno konča za priklopljene naprave, ki rabijo nulo.
Primer: imaš 100W žarnico in 2kW kalorifer.
Če bi brez resnične nule žarnico priklopil na eno in kalorifer na drugo fazo, bi žarnica dobila praktično 380V, kalorifer pa nekje 20V. Žarnica bi pregorela.
Kalorifer, dokler ne bi pregorela žarnica, bi delal z neznatno močjo (15W), potem pa še te malenkosti ne bi bilo več od njega, saj bi ostal brez napajanja . Bi pa kalorifer v takem primeru ostal cel.
Edit: Malo dopolnil, da bo, upam vsaj, bolj razumljivo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
štrom386 Član

Pridružen-a: Pon 11 Maj 2009 2:55 Prispevkov: 38 Aktiv.: 0.19 Kraj: Rogaška slatina
|
Objavljeno: Sob Jun 06, 2009 7:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala ! ko sem ob razlagi bolje pomislil se mi je "zašajnalo"
Ja torej če maš porabnike samo na eni fazi se ne zgodi nič.
seveda
Hvala še enkrat! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Sob Jun 06, 2009 8:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da je že tekla debata o tem. In da sem celo jaz nekaj več o tem napisal. Malce poišči v tej temi.
U glavnem, brez nule bodo tvoje elektronske naprave kmalu  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni