|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.79 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Tor Jul 14, 2009 8:52 pm Naslov sporočila: Krmiljenje motorčka novejšega avtomobilskega obratomerja |
|
|
Dobil sem en števec iz enega Seat Cordoba. Števec je od dizelske verzije. Nima narejenega merjenja obratov na tak način kot starejši bencinarji, da samo priklopiš +, - in frekvenco pa dela.
Kazalec je montiran na neke vrste motorček, s 4 priključki in dvema tuljavama. Rad bi izvedel princip delovanja tega motorčka, da bi naredil neke vrste driver za ta motorček, potem bi lahko tak obratomer priklopil na bencinski motor. (frekvenca v odklon kazalca). Motorček ima izveden prenos na kazalec preko 3 zobničkov.
Zanima me, če je to izvedljivo. Vem da je precej enostavneje dobiti obratomer od bencinarja, in je to v bistvu že narejeno le na drugačen princip.
Sicer je to že vse narejeno na tiskanini od števca, vendar je tiskanina zelo velika, pa še 30 pinski konektor gre nanjo in je praktično nemogoče ugotoviti kateri priključki bi upravljali z obratomerjem.
Merilnik hitrosti ima narejen na isti princip. Nima nobene zajle.
Gre se mi predvsem to, da bi ob sklenitvi kontakta naredil tisto animacijo, ko gre kazalec do konca in nazaj.
Preiskal sem internet in nisem našel nič podobnega, ali pa ne vem sploh kaj iskati.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
888.79 KB |
Pogledana: |
5 krat |

|
|
911.78 KB |
7 krat |

|
|
762.29 KB |
7 krat |

|
_________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Tor Jul 14, 2009 9:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Koračni motorček.
Brez kakega mikroprocesorčka ga ne boš krmilil.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.50 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Tor Jul 14, 2009 10:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
Koračni motorček.
Brez kakega mikroprocesorčka ga ne boš krmilil. |
Ni mus da mora biti uC,uporabiš lahko navadno TTL logiko:
http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/Stepper.html
_________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Tor Jul 14, 2009 10:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poganjal in premikal levo-desno že, a TTL logika, ki bi ga pripravila do delovanja kot obratomer, bi bila nepraktično velika...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.79 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Sre Jul 15, 2009 12:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najraje bi naredil s PIC mikrokrmilnikom, saj bi bilo vezje kar se da majhno. Sicer nimam še veliko znanja za programiranje. Znam pa malo s flowcode. Tudi pravega uC ne bi znal izbrat, jih je preveč.
Zanima me, kako bi izvedel kalibracijo. Recimo, da se motorček toliko vrti, da odkloni kazalec do točke kjer kaže 3000 obratov. Je kakšen način, da nebi tega kalibriral s poskušanjem?
Se pravi bi šlo tako:
Signal bi vzel pri (-) polu vžigalne tuljave, ta signal bi pripeljal na uC, uc bi ga sprocesiral in zavrtel koračni.
Bi šlo, da bi dobil nekje že narejen krmilnik koračnih motorjev z uC, potem nekako predelal kodo da bi delal kar bi hotel?
Tale moj je bipolar? Se pravi, da bi ga krmilil vsak krmilnik za bipolarne? S tem, da ni treba, da je nevem kako močen krmilnik?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Čet Jul 16, 2009 11:20 am Naslov sporočila: |
|
|
na farnelu dobiš čipe, ki so posebaj za to namenjeni, sam trenutno ne vem točne oznake Jaz jih bom v bljižnji prihodnosti naročil nekaj za en svoj projekt, moram pa prej še take mini koračne motorje dobiti
_________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Čet Jul 16, 2009 1:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem točno če ta koračni motor.Meni se zdi da narejen da meri tako kot inštrument.Ne morem več spomniti,ker od tega že dolgo sem imel od avto.Si poskusil vrteti z rokami?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Čet Jul 16, 2009 2:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
andrejj je napisal/a: |
Ne vem točno če ta koračni motor.Meni se zdi da narejen da meri tako kot inštrument.Ne morem več spomniti,ker od tega že dolgo sem imel od avto.Si poskusil vrteti z rokami? |
Tile novi instrumenti v avtih so skoraj vsi s koračnimi narejeni. Zadaj je pač nek procesor, ki preko podatkovnega vodila v avtu komunicira z glavnim računalnikom in podatke prikazuje tako, da ustrezno vrti kazalce.
_________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

|
Objavljeno: Čet Jul 16, 2009 2:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če vrtiš z rokami se čuti da se obrača motorček. Kazalec ostane na tistem mestu kjer ga pustiš. Ne zleze nazaj kot pri starejših števcih. Če priklapljam napetost po nasprotnih pinih, motorček ostane "trd". Pri dveh sosednjih pinih nima stika. Sem skoraj 100% da je bipolarni koračni.
Ni mi pa jasno, kako bi PIC-u dopovedal, da ob neki vhodni frekvenci zavrti motorček za določeno število vrtljajev.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Čet Jul 16, 2009 2:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo,takšnega še nisem videl.Če bi bil v Ljubljani bi šel v Centralno knjižnico pozanimat za kakšno revijo ali drugo.Pa ne morem ker sem preselil.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Čet Jul 16, 2009 4:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jule je napisal/a: |
Ni mi pa jasno, kako bi PIC-u dopovedal, da ob neki vhodni frekvenci zavrti motorček za določeno število vrtljajev. |
Šteješ korake, ki jih pošlješ koračnemu? Imaš nato števec teh korakov na eni strani in frekvenco na drugi. Vmes daš še en faktor in s pošiljanjem impulzev na motor dosežeš, da se frekvenca poravna s števcem.
_________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

|
Objavljeno: Čet Jul 16, 2009 7:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko bi le znal spravit kaj takega skupaj..
Kakšne elemente bi poteboval? Kakšen PIC, da bi imel primeren vhod(najbrž analognega), kakšen čip ki bi pretvarjal frekvenco v napetost, AD pretvornik, za izhod bi bili dovolj standardni tranzistorji(bc547...)
Problem mi je predvsem programska koda, ki je sam ne bi znal spravit skupaj. Potem je problem za to kalibrirat, ker sam ne bi znal kode popravljat, bi jo moral drugi, vse to enači da potem to ni moj izdelek.. Hmm.. to ni vredu.
Ravnokar se nekaj igram z flowcodom, ker hočem dodat noter nov element - koračni motor, pa mi ne uspeva. Bom videl če mi bo uspelo.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni