|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sailor Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2003 21:38 Prispevkov: 698 Aktiv.: 2.94 Kraj: Ljubljana-Moste
|
Objavljeno: Sob Avg 01, 2009 6:47 pm Naslov sporočila: Znižanje hitrosti šivalnega stroja? |
|
|
Zašiti bi moral par kosov močnejšega platnenega blaga.
Lahko si izposodim (moj bivši) namizni šivalni stroj.
Kolikor se spomnim, stroj dela precej hitro, za amaterja prehitro.
Vklop in regulacija hitrosti gre preko nožne stopalke.
Ali morda kdo ve, kako je izvedena regulacija hitrosti
v takšnih stopalkah ter če se da s kakšno modifikacijo
doseči nastavitev začetne hitrosti na cca 1 vbod na sekundo?
lepa hvala, DD+ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GregorN Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48 Prispevkov: 1162 Aktiv.: 5.43 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Avg 01, 2009 7:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hm, sem uporabljal kar nekaj šivalnih strojev, sedaj, da bi zelo počasi je ena možnost da manj pritisneš na pedalko, meni to ni delalo problemov, niti pri starem stroju pri katerem si lahko še "preklopil" na nožni pogon, niti pri malce novejšem, in niti na sedaj novejšem digitalnem stroju.
PS: Res pa nikoli nisem odpiral pedalke
PS:PS: Si mi dal zanimanje in na hitro poiskal nekaj malega mogoče pa bo prišlo prav: KLIK _________________ LP! Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.21 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sob Avg 01, 2009 7:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obstaja več izvedb teh pedalov.
Najstarejša vrsta, je izvedba, ko je v pedaliu vgrajen močnostni reostat in ta skrbi za omejevanje toka skozi motor in posledično njegove vrtljaje. Pogosto so v kovinskih ohišjih, saj se iz razumljivig razlogov precej grejejo.
Novejša izvedenka je, ko je v predalu vgrajeno vezje podobno dimerju za rasvetljavo.
Ti dve izvedbi sta običajno kompatibilni med seboj. Na stroju je samo kolektorski motor grajen za omrežno napetost in nobene elektronike.
V najnovejših izvedebkah je največkrat samo potenciometer in je v stroju vgrajena ostala bolj ali manj kompliciranba elektronika. Včasih samo nekaj podobnega dimerju in je obnašanje motorja enako kot pri prvih dveh izvedenkah, lahko pa se tudi kontrolira vrtljaje motorja in tok skozenj.
Zato je splošen, vseobsegajoč odgovor nemogoče dati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70766.96
|
Objavljeno: Sob Avg 01, 2009 10:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni