www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Bistabilni rele

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
napetost
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 19:52
Aktiv.: 4.00
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 01, 2009 9:16 am    Naslov sporočila:  Bistabilni rele Odgovori s citatom

Pozdravljeni
Rabim bistabilni rele z eno tuljavico, in enim preklopnim kontaktom, napajalna napetost 230 VAC, z zmožnostjo 60 - 80 preklopov na uro, 20 ur na dan 365 dni v letu.
Iščem po spletu, pa me angleščina "malo" matra.
Razni releji, ki so namenjeni za hišne instalacije razsvetljave ne pridejo v poštev.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.89
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 01, 2009 3:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Premalo podatkov. Bistabilni releji z eno tulavo so običajno grajeni za enosmerno napestost. Stanje mu menjaš z menjavo polaritete. (za napetost tam do 10V bi ga našel v delavnici) Za omrežno napetost obstajajo impulzni releji. Tukaj poseben mehanizem zaskoči kotvo. Ti releji se običajno uporabljajo za stopniško razsvetlavo. Pri taki frekvenci, kot jo potrebuješ ti bo življenska doba bolj kratka.
V tvojem primeru je po moje najboljša elektronska izvedba. Opiši malo bolj podbrobno zakaj zadevo potrebuješ, ter kako mora delovati.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.86
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 01, 2009 9:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kaj pa je narobe z relejem za hišne inštalacije?

Imaš jih za 230V in ga lahko preprosto namestiš na letev. Proizvajalcev je veliko; schrack, meriln gerlin, iskra,...

Če pa potrebuješ posebno dimenzijo, pa je res najbolje narediti prilagojenega elektronskega z relejnim kontaktom, proženje preko tipke in to je to.
Možna bi bila izvedba brez trafota.

napetost
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 01, 2009 9:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče sem rele celo napačno poimenoval, in ima drugo ime.
Poanta je v tem, da dobi tuljavica inpulz in tuljavica v releju preklop kontakt (recimo sklene kontakt 1 in 3). Po ponovnem pulzu na tuljavico pa kontakt zopet preklopi (sklene kontakt 1 in 5).
Sedaj uporabljam LQ207220
Vendar ta rele ni dimenzioniran za takšno frekvenco preklopov. Dogaja se da po določenem številu preklopov večkrat zataji ali pa se izrabijo mehanski deli.
Rad bi našel nekaj podobnega vendar bolj obstojnega .

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 01, 2009 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izdelava elektronskega? Sam bi uporabil en mali mikrokontroler. (gre tudi brez njega s kakimi logičnimi vezji, 4011, 4013, 4017...) Kot izhod pa recimo triac. Kak napetostni nivo na vhodu je sedaj na obstoječem releju? Je možno dovesti breznapetostni vhod. (tipka, kontakt releja...) Potem bi izvedba bila še bistveno lažja.
napetost
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 01, 2009 9:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo vem, da je mogoče marsikaj naredit z mikrokontrolerji (čeprav sam tega ne znam). Tudi breznapetostni vhod ni težko zagotovit. Ampak okrog tega pogona so prisotni delavci (težka industrija- valjarna). Vedno lahko pride do kakšne nesreče, potem pa se iščejo možni vzroki. Zato bi z veseljem vgradil kakšno serijsko zadevo. Mehansko ali elektronsko, mi je v bistvo vseeno samo, da je certificirana.
Zato prosim, da mi pomagte najti rele, ki je na trgu.

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 01, 2009 9:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Recimo ena iz med stvari, ki bi jo lahko uporabil je tudi siemensov logo. Zraven bi lahko "stlačil" še marsikaj. (recimo števec vklopov) Zadevo bi lahko sprogamiral točno tako kot želiš. Vzameš takega, ki ima na izhodu triac. Tako frekvenca ter število vklopov ne bo problem.
napetost
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 01, 2009 10:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je že ena izmed rešitev, o kateri sem že tudi razmišljal.
Vendar ne vem ali ga je možno sprogramirati tako, da si zapomni stanje na izhodu, tudi med izpadom napajanja. (nekako bi mi bil rele bolj pri srcu, če bi ga le našel.)

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 01, 2009 10:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

napetost je napisal/a:
Vendar ne vem ali ga je možno sprogramirati tako, da si zapomni stanje na izhodu, tudi med izpadom napajanja. (nekako bi mi bil rele bolj pri srcu, če bi ga le našel.)

Da, ima funkcijo s katero lahko vključiš, da si zapomni stanje.

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 01, 2009 11:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
napetost je napisal/a:

Da, ima funkcijo s katero lahko vključiš, da si zapomni stanje.

Reče se ji pa remanenca Smile

napetost je napisal/a:
... Ampak okrog tega pogona so prisotni delavci (težka industrija- valjarna). Vedno lahko pride do kakšne nesreče, potem pa se iščejo možni vzroki. Zato bi z veseljem vgradil kakšno serijsko zadevo. Mehansko ali elektronsko, mi je v bistvo vseeno samo, da je certificirana.
Zato prosim, da mi pomagte najti rele, ki je na trgu.

http://www.findernet.com/comuni/pdf/S13EN.pdf glej tip 13.81.8.230.0000, v SLO ga dobiš za cca. 35€

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 02, 2009 6:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podobnega, kot je podal Iztok, dela tudi ETI Izlake. Si pa ne zapomni položaja po izpadu napajanja.
Nazaj na vrh
napetost
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 02, 2009 9:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za predloge.
Bom poizkusil z TLI 15500 changeover relay.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni