www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Potapljaški podvodni skuter
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Sibica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24
Aktiv.: 5.59
Kraj: Vremska Dolina

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 28, 2010 10:27 pm    Naslov sporočila:  Potapljaški podvodni skuter Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Že nekaj časa se odločam, da bi naredil takšno zadevo, kot jo imajo potapljači. Je kot nekakšna podmornica- ima elektro pogon, potaplač se prime in ga vleče naprej pod vodo.
Sicer sem takšno zadevo izdelal že pred kakimi 5 leti, a ni bila ravno močna. Pogon od baterijske vrtalke, propeler od Zastave (od ventilatorja hladilnika) napajala pa se je z modelarskega baterijskega paketa 3000mAh.

Sedaj bi naredil malo bolj resno zadevo. Motor cca. 1kW (modelarski brezkrtačnik), LiPo akumulator ( 15Ah ) na nosu pa bi montiral eno P7 led-ico (12W).

Sedaj me zanima kakšen propeler oz.pogon naj uporabim:

1. Velik propeler, majhni obrati.
2. Majhen propelerček ( 7cm), veliki obrati.
3. Majhen propelerček ali 2 v ohišju (jet- pogon)

Zanima me tudi, kje naj namestim propeler? Spredaj, zadaj?
Kje sploh dobiti ustrezne propelerje (vijake) ?

Najlepša hvala za vsako pomoč ali predlog.

Lp, Alen

sandi9
Član
Član

Pridružen-a: Ned 25 Apr 2010 17:50
Aktiv.: 0.07
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 28, 2010 11:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Absolutno je edina uporabna opcija tista pod točko 1. Torej rabiš čim manjše vrtljaje in pa velik propeler. Kje ga dobiti je vprašanje, ideja pa je naslednja:
1. Kern sport prodaja točno to kar misliš ti narediti od kitajske veje Sea Doo-ja. Mogoče pri njih lahko kupiš propeler kot rezervni del...
2. propeler od elektromotorjev za pogon manjših ribiških čolničev. Recimo Torquedo, Minn Kota in podobni... Tukaj zagotovo dobiš kot rezervni del.

Bo pa problem, kako boš izvedel reduktor. Pametna varianta je edino planetna getriba, ki pa jo bo zeeeeeeelo težko dobiti...

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 29, 2010 1:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podvodni skuter je tole.
http://www.seadooseascooter.com/explorer_x.html
Zadeve so že precej dodelane, zato se ti jih splača kopirati. Pogonski vijak naj bo čim večji, ampak še vedno v nekih "kulturnih mejah" tam do 30, max 40 cm premera. Pa še kletka okrog.
Mali vijaki bi preveč žvižgali in za to niso ravno uporabni.
Pogonski vijak si v bistvu lahko sestaviš sam - kalup, stekleni nosilci in epoksi smola - kot za čolne.

Varanta je tudi nakup enega cenenega in predelava v nekaj bolj uporabnega (nov aku, motor in propeler).

Sibica
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 29, 2010 12:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za sea-doo sem že slišal. A kaj ko so tako dragi. Evil or Very Mad

Aly

Kje pa dobim kakšen model, oz. programček za načrtanje propelerja?

Obrete bi zmajšal z zobniki, ki bi jh postavil v aluminjasto ohišje(zobniki bi bili v olju)

Razmišljal sem tudi, da bi uporabil prenose baterijske vrtalke, a nisem prepričan če bi zdržali 1kW moči Confused

Torej kaj priporočate?

Iskal sem tudi kakšne slike, opise o planetarni getribi, a ne najdem nič Confused

audiox
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13
Aktiv.: 4.80
Kraj: Metlika

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 29, 2010 12:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj imaš video za menjalnik:

http://www.youtube.com/watch?v=3SfcgBCpLOQ
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 29, 2010 1:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za propelerje poglej pri modelarjih.
Zobniki v olju - bi moral imeti res zelo tekoče olje, da zmanjšaš izgube.

boriskozjan
Član
Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23
Aktiv.: 4.73
Kraj: Šmarje pri Jelšah

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 29, 2010 1:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pa tudi reduktor lahko dobiš v modelarskih trgovinah
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 29, 2010 8:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Modelarski reduktor z keramičnimi zobniki, ki dela brez mazanja- tisto ima odličen izkoristek.
David2204
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01
Aktiv.: 4.92
Kraj: Ljubljana - Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 29, 2010 9:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz mislim, da je najpametnejše imeti opcijo 3. Majhen impeler gnan z visokimi obrati. Tako si še zaščiten, da te ne slučajno mahne po roki ali pa se uniči na skalah.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 29, 2010 11:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

David2204 je napisal/a:
Jaz mislim, da je najpametnejše imeti opcijo 3.

Pa si potaplajč? Po napisanem bi rekel, da nisi. Whistle

Glej zgoraj že napisano:
aly je napisal/a:
Zadeve so že precej dodelane, zato se ti jih splača kopirati.
...
Velik vijak ... Pa še kletka okrog.
...
Mali vijaki bi preveč žvižgali in za to niso ravno uporabni.

Če vsi "kulturni" uporabljajo počasi vrteče velike vijake, že mora biti nek razlog.
Tisti ta "nekulturni" z neuporabnimi skuterji, ki so samo za frajerišanje in dirkanje po vodni površini pa imajo jet pogone.

Več kot cca 5 km/h pod vodo nimaš kaj rabit.

David2204
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01
Aktiv.: 4.92
Kraj: Ljubljana - Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 30, 2010 12:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Wow, ustavi konje. Nič slabega nisem mislil. Ne, nisem potapljač, vem pa, da so vodni skuterji gnani z impelerji in sem zato mislil, da bi to bila dobra rešitev. Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sandi9
Član
Član

Pridružen-a: Ned 25 Apr 2010 17:50
Aktiv.: 0.07
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 30, 2010 10:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z impelerjem je gnan Seabob, ki jebeno dobra igrača!!! Hja, se pa zatakne pri ceni, ki je takšna, kot dobro opremljen povsem nov Clio!!! Samo rezervna baterija je okrog 2.000 EUR...

To, kar pa je dobro za zabavo, pa ima kot sem že napisal zgoraj Kern sport... Kupi tam, pa ga ne srat s samogradnjo, ker pomoje ne bo velikega uspeha... Sam se dosti ukvarjam s konstruiranjem, sem dipl. inž. strojništva, tako da vem kaj govorim...

LP
Nazaj na vrh
Sibica
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 30, 2010 1:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede same konstrukcije ni problema.

Kar me je zanimalo so bili prenosi ter propeler.
Za propeler sem že povprašal pri KERN sportu. Imajo na zalogi vse rezervne dele, sedaj čakam da mi povejo ceno.

Za prenose bi lahko uporabil kar planetarne prenose iz baterijskega vrtalnika.
Ampak nevem ali so dovolj močni da bi prenesli 1kW moči. Ohišje, ki je sedaj plastično bi nanovo sestružil iz aluminija ali železa.

Vsekakor se mi samogradnja splača. Za LiPo paket (15Ah) bom dal cca. 120€, motor 30€ in krmilnik 20€ .

P1000946.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  374.42 KB
 Pogledana:  2 krat

P1000946.JPG

P1000949.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  303.5 KB
 Pogledana:  1 krat

P1000949.JPG

P1000952.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  343.31 KB
 Pogledana:  0 krat

P1000952.JPG

mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.05
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 30, 2010 2:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moraš vzeti kakšen močnejši prenos. Pa tudi motor vzemi predimenzioniran, po možnosti z že narejenim vodnim hlajenjem.
Na www.hobbyking.com boš našel precej uporabnih stvari ... Smile

LP, Grega
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 30, 2010 4:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

David2204 je napisal/a:
Wow, ustavi konje. Nič slabega nisem mislil.

Sori, tudi jaz nisem nič slabega mislil. Očitno sem imel dar tipkanja.

sandi9 je napisal/a:
Z impelerjem je gnan Seabob, ki jebeno dobra igrača!!!

Žal tega še nisem imel prilike preizkusit. Informacije pobiram iz izkušenj s skuterji za po površini, ki so hrupni.

Tile zobnički se mi zdijo malo prešvoh za tak pogon.
Če imaš veselje z DIY, zakaj pa ne. Marsikdaj pride DIY dražji od nakupa serijskega izdelka, ampak čez zadovoljstvo ob izdelavi in uspešnem dokončanju ga pa ni.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni