www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Lupilne klešče za več-žilne kable

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
rok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Mar 2009 16:31
Aktiv.: 1.84
Kraj: Dravograd

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 26, 2010 11:26 pm    Naslov sporočila:  Lupilne klešče za več-žilne kable Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Izdelal sem TIV, ki vsebuje veliko povezav do nekega drugega vezja in to preko flat trakastega kabla. Tukaj pa se pojavi težava. Kabel je potrebno zaspajkati na običajen 10-pinski moški konektor.
Do sedaj sem vsako žilo kabla ločil, jo olupil,... a na koncu niso vse izolacije odstranjene na isti razdalji. Takšnih kablov je relativno veliko (12, izolacijo je potrebno odstraniti na obeh straneh),
zato je zelo mukotrpno lupiti vsako žilo posebej. Ali obstajajo takšne lupilne klešče, s katerimi bi lahko olupil vse žile oz. več žil naenkrat ali pa mogoče kdo ve za kakšen enostavnejši/hitrejši postopek?

Lep pozdrav,
Rok

PS: Mogoeč obstaja kakšen drug konektor, ki se enostavneje namesti in je moške vrste?

DSC04746.JPG
 Opis:
Kabel, ki ga je potrebno zaspajkati na konektor
 Velikost datoteke:  397.51 KB
 Pogledana:  2 krat

DSC04746.JPG

MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 26, 2010 11:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Žal si ga krepko usral že v začetku, da nisi uporabil IDC konektorjev.

Gre pa tole z olfa-nožem in kleščami kot na sliki.
Z ostrim nožem narahlo zarežeš počez po kablu na mestu, kjer bi rad snel izolacijo. Pazljivo, toliko da zarežeš v izolacijo, ne pa da še žice zraven obrežeš... Na obeh straneh. Nato pa s kleščami dalje.

klesce_za_natancno_samodejno_snemanje_izolacije_ter_rezanje_okro_DECP080E.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  17.68 KB
 Pogledana:  2 krat

klesce_za_natancno_samodejno_snemanje_izolacije_ter_rezanje_okro_DECP080E.jpg

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.63
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 26, 2010 11:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obstajajo posebni konektorji za flat kable. Pa tudi stisniti, saj kolikor sem jih jaz gledal, se jih da z malo improvizacije.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 26, 2010 11:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj to so IDC, kot recimo za IDE diske in optične enote v PCjih, pa disketne enote...
Vzel bi 10-pinske, pa bi izgledalo neprimerno bolj profi... 10-pinskega komot stisneš s papagajkami, v najslabšem primeru rabiš primež.

idc.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.97 KB
 Pogledana:  7170 krat

idc.jpeg

6pin_IDC_flat_ribbon_1ft_MED.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  33.92 KB
 Pogledana:  3 krat

6pin_IDC_flat_ribbon_1ft_MED.JPG

Nazaj na vrh
rok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 26, 2010 11:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@MadMax na idc sem mislil že na začetku, a kaj ko je med letvicami komaj za 1 pin prostora... Poskušal sem tudi že z ognjem (stopiti ozolacijo, da bi ostala samo žila) pa ni šlo, ker sem zažgal izolacijo...
Z olfa nožem bom poskusil, a bom moral biti presneto previden, kajti kabel je zeeelo tanek. Bom sporočil rezultate in pa hvala za namige.

Lep pozdrav,
Rok

Dexboy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 01 Sep 2008 22:46
Aktiv.: 5.46
Kraj: Horjul

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 26, 2010 11:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem se stvari lotil tako, da sem s fenom (na cca. 350°C) ogrel konec kabla in nato sem ga hitro potegnil s prsti dol, stopljena izolacija je šla stran v 1 kosu vendar pa je šlo izolacije stran malo preveč...

In ja, ne izgleda ravno... lepo, uporabno je pa le Very Happy

P.S.
lahko poskusuš tudi z vžigalnikom, od daleč

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
rok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 27, 2010 12:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravnokar sem preizkusil MadMax-ovo varijanto kar z švicarskim nožkom in kombinirkami. Izolacija je šla dol v 2 kosih (2x5 žil), zraven pa mogoče kakšen lasek sredice, ampak čisto dovolj za mojo uporabo.
Hvala vsem za pomoč! Prilagam še sliko rezultata.

Lep pozdrav,
Rok

DSC04747.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  392.2 KB
 Pogledana:  7 krat

DSC04747.JPG

MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 27, 2010 12:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še malo vaje, pa bo Cool
In ravno ko boš obvladal, bo pa kablov zmanjkalo Mr. Green
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.91
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 27, 2010 9:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar solidno gre s kleščami, katerih fotografijo je objavil MadMax. Pozor! Uporabne so le tiste, ki imajo vijak za nastavitev. Tiste brez njega so popolnoma zanič. Sam uporabljam čisto običajne ščipalke. Potrebne je nekaj prakse pa gre.

BILD0528.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  120.43 KB
 Pogledana:  3 krat

BILD0528.jpg

BILD0529.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  92.29 KB
 Pogledana:  4 krat

BILD0529.jpg

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 27, 2010 10:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo vaje res potrebuješ. V šoli (OŠ) smo kable lupili z temi . Globino lahko zelo precizno nastaviš pa še zelo natančno lahko določiš od kod naprej boš snel izolacijo.
@MadMax imam ene 15 cm še doma, tako ali tako bom moral v kratkem v trgovino po nove pol metra/meter. Mr. Green

Lep pozdrav,
Rok

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 27, 2010 1:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisti vijak za globino je totalno brez veze. Nastavljanje le tega je precej zamudno. Olupil sem že toliko žic z njimi, da imam filing, kdaj preščipnem izolacijo in mi ni potrebno pred vsakim lupljenjem nastavljati vijaka.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.91
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 27, 2010 2:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Tisti vijak za globino je totalno brez veze. Nastavljanje le tega je precej zamudno. Olupil sem že toliko žic z njimi, da imam filing, kdaj preščipnem izolacijo in mi ni potrebno pred vsakim lupljenjem nastavljati vijaka.

Domnevam, da gre za kleče iz povezave, ki jo je navedel Rok. Klešče so namenjene pred vsem elektroinstalaterjem. Osebno jih ne priporočam. Sploh pa ne na način kot to dela PZUFIC. Pri finožičnih vodnikih kaj hitro odščipneš kako žičko. S tem se zmanjša presek. Pri P vodnikih pa lahko poškoduješ žilo. Če je baker na površini le malo poškodovan, se mu precej zmanjšajo mehanske lastnosti. Če je vse skupaj v kakem industrijskem okolju, bo žica na stisnjenem mestu hitro odpadla. (napisano iz prakse)

Kolega mi je razlagal, da takrat, ko so v firmi postavljali novo postrojenje pod nadzorom nemških izvajalcev takih klešč niso smeli uporabljati. (prav zaradi zgoraj napisanega razloga) Lahko se je uporabljal nož in neke posebne vrste klešče, z grelecm, ki je izolacijo stopil.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 28, 2010 8:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj verjamem, da njihova uporaba ni najboljša pa vendar. Saj se da tisti vijak lepo nastavit s poskušanjem. Samo jaz rajši mehko z njimi stisnem izolacijo, ampak ne do žice in jo potem delno preščipnjeno odtrgam dol. Je pa zaradi manjših poškodb žic boljša uporaba klešč z že izdelanimi čeljustmi za različne preseke.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni