www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Povezava dveh PC-jev
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
madzi
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 10:46
Aktiv.: 1.33
Kraj: Pragersko, Dragonja vas, Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 10, 2003 11:45 pm    Naslov sporočila:  Povezava dveh PC-jev Odgovori s citatom

Je sploh možno da bi povezal dva računalnika skupaj da bom lahko igral igre in prenašal podatke če nimam mrežnih kartic? Računalnika sta 3m narazen???
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 4.98
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 11, 2003 1:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

seveda je možno jaz sem recimo uporabil za povezavo serijske porte in uart kabel doma narejen
pin2-pin3
pin3-pin2
pin5-pin5
kabel pa je lahko telefonski ali pa utp in podobno
lahko pa uporabiš tudi lpt porte
imaš pa veliko literature na internetu
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.41
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 11, 2003 8:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Opisana varianta preko serijskega porta je lahko uporabna. Obstajajo tudi kabli za povezavo preko USB ali paralelnega porta vendar po mojem mnenju pri sedanji ceni mrežnih kartic nima smisla komplicirati. Vzameš dve mrežni kartici in t.i. "crossower" kabel - celotni strošek ne bi smel preseči 5K sit in imaš mrežo postavljeno. Hitrost prenosa v primerjavi z ostalimi variantami ni primerljiva, pa tudi problemi s kompatibilnostjo odpadejo.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 4.98
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 11, 2003 9:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

se popolnoma strinjam s tabo frenki
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
memarko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2003 9:37
Aktiv.: 0.10

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 14, 2004 8:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

rad bi zveel katere gonilnike moram v operacijskih sistemih nloziti za serijsko komunikacijo prek COM porta.

Sam sem v VB 6.0 napisal program za prenos podatkov med dvema racunalnikoma na obeh lahko sprejemas oziroma posiljas rabis samo RX TX in GND "zicke".

Do windowsov 98 je bil za LPT uporaben program za prenos datotek Norton Commander narejen za okolje DOS. V kasnejsih OS-ih pa ne deluje ker windowsi emulirajo na LPT -ju tiskalink.

twom
Član
Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37
Aktiv.: 4.16
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 29, 2004 5:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Povezal sem PC + Notebook preko RS232 in je lepo delovalo, samo zelo počasi.

Sedaj pa sem kupil mrežno kartico za PC (notebook jo že ima) + croossover kabel. Kaj in kako je potrebno nastaviti? En ima Win98, drugi pa Win2000.
Sem že nekaj probaval, pa mi ne uspeva. Prav tako je Help (zame) neuporaben.

Lp, Peter
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 29, 2004 6:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predvidevam, da si instaliral driverje za kartico na obeh PC-jih.

Torej nastaviš v lstnostih omrežja nastaviš "osebno izkaznico"
Za oba Pc-ja enako delovno skupino ter različna imena.
Nastaviš TCP/IP protokol. Najbolje, da vsakemu dodeliš fikesn (različen IP)
zato, da lažje preveriš če omrežje deluje.
Nap. prvemu daš 192.168.1.1 drugemu 192.168.1.2

Da kartica deluje lahko preveriš tako da "pingaš" z ukazne vrstice poženeš PING 182.168.1.1 (če si na PCju s to številko ter se bo "odzval" potem kartica deluje. Potem probaš še drugega ) Če se drug odziva mreža deluje.
Sedaj moraš dati še edino mape,tiskalnik ali disk v skupno rabo.

Primer mojih nstavitev:

net_set.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  71.54 KB
 Pogledana:  45 krat

net_set.jpg

rimci
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Apr 2003 19:01
Aktiv.: 1.95
Kraj: Prekmurje

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 11, 2004 5:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni
Tudi sam sem povezal dva računalnika v mrežo. Mrežni kartici delujeta na obeh računalnikih saj ju lahko pingam, računalniaka pa se vseeno ne "vidita". Kaj bi lahko spregledal?
LP
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 11, 2004 5:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vrjetno nimaš pokljukanih možnosti v "Skupna raba datotek in tiskalnikov"
rimci
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 12, 2004 7:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam to stvar odkljukano. Res pa je da glede na to kako se obnasata racunalnika izgleda kot da ni omogocena skupna raba datotek in tiskalnikov, kajti v omrezni sosescini vidim samo tisti racunalnik na katerem sem drugega pa ne. Se kaksen namig?

Hvala
Nazaj na vrh
ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.68
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 12, 2004 9:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa prehod ? Kako se pa to nastavi?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 12, 2004 9:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prehod se nastavi, če imaš na omrežju nap. ruter (usmerjevalnik) Tja zapišeš IP le tega, seveda, če želiš, da bo PC šel preko njega kam drugam.

rimci,

Kak OS je na PC-jih. Imaš na obeh PC -jih enako "Delovno skupino" ? Poskusi poiskati z "Raziskovalcem" sosednji pc.

rimci
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 13, 2004 7:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo na obeh racunalnikih je win 98. Saj gledam v raziskovalcu, a v omrezni sosescini vidim delovno skupino (oba racunalnika sta v isti delovni skupini), v njej pa je samo racunalnik na katerem sem. Drugega pa ne vidim. Enako je ko grem na drugi racunalnik, vidim njega, drugega pa ne.
LP
Nazaj na vrh
Bozo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21
Aktiv.: 2.79
Kraj: Lendava, Trimlini

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 13, 2004 9:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšen kabel uporabljaš za povezavo? Če sta vezana dva raunalnika direktno polj mora biti križni kabel vse nastavitve pa narediš z čarovnikom za domače omrežje.Pri meni je bila težava prav v kablu. Eni so za povezavo računalnika z razdelilci (stikali) drugi je "križni" za povezavo dveh računalnikov
LP Božo
Nazaj na vrh
rimci
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 14, 2004 6:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabljam crossover kabel. Mislim da bi ta moral biti vredu. Bom pa vseeno preveril.
LP
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni