www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

OR Gate z mosfeti
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
king25
Član
Član

Pridružen-a: Ned 18 Jul 2004 1:06
Aktiv.: 2.44
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2012 8:46 am    Naslov sporočila:  OR Gate z mosfeti Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Naredil sem eno vezje, ki mora imeti 3 vhode in en izhod in opravlja funkcijo OR. Če ni napetosti na vhodu 1-3 potem na izhodu 4 ne sme biti napetosti oz. če ima katerikoli vhod napetost ali več vhodov naenkrat potem mora biti na izhodu 4 tudi napetost.
Zadevo bom uporabil za krmiljenje enega elektromagnenega ventila (4), ki ga krmilijo drugi trije že obstoječi ventili (1,2 in 3).

Najprej sem zadevo mislil rešiti s čipom serije 74HCXX ali 40XX in relejem ampak sem se odločil uporabit kar mosfete ker sem jih imel na zalogi IRFZ34NS

Sedaj pa imam težave in sicer če nimam bremena priključenega elektromagnet 1,2 ali 3 in imam na izhodu samo elektromagnet 4 vezje deluje brez težav. Ko pa dam breme recimo elektromagnet 1, mi po parih sekundah uniči mosfet Evil or Very Mad

Napajanje je pa 24VDC. Probal sem tudi dati na izhod rele namesto elektromagneta in ko je breme na vhodu (elektromagnet 1, 2 ali 3) uniči katerikoli mosfet - odvisno katerega aktiviram.

Za lažjo razlago sem zrisal shemo in bi prosil če jo lahko pogledate mogoče sem ga kje polomil oz. sem ga polomil da nisem vzel čip in rele Confused

Shema_ver_2.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  136.48 KB
 Pogledana:  52 krat

Shema_ver_2.png

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
S53DZ
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27
Aktiv.: 5.52
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2012 10:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na sliki je NOR vezje, ki ga očitno potrebuješ.
Katerikoli od treh vhodov na 1 pomeni izhod na 0. (1=+24V, 0=0V)
Enako funkcijo dobiš z uporabo samo enega vezja z MOSFET-om in tremi malosignalnimi diodami.

Ali so zaščitne diode elektromagnetov vgrajene in "cele"? MOSFET po podatkih zdrži Ugs=+/-20V.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
plesec
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Sep 2009 20:21
Aktiv.: 0.70
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2012 10:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim da imaš prevelik upor na G - ti omejuje tok. Tako je MOSFET nekaj časa delno odprt in se greje. Saj razumem da si naredil delilnik (12V na vhodu MOSFET-a), ampak mosfete je treba odpirat z velikim tokom - tako da je prehoden čas med odprtim in zaprtim stanjem čim manjši.

lp primož
Nazaj na vrh
king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2012 10:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mora delovati kot OR. Glede zaščitnih diod pa so integrirane že v samem konektorju ampak sem probal brez njih oz. brez konektorja direktno na elektromagnet.

Ugs je res +/-20V zato sem dal upora 2x 10k, da se porazdeli napetost in imam pri aktivaciji na vhodu G mosfeta 12,3V pri napajanju 24V.

Primer kako mora delovati z dvema vhodoma je na sliki spodaj:

Nazaj na vrh
king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2012 10:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@plesec ali je možno določiti pravi upor na G ?
Nazaj na vrh
David2204
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01
Aktiv.: 4.92
Kraj: Ljubljana - Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2012 10:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vzporedno gornjemu uporu lahko vežeš en majhen kondenzator (2nF npr). Tako boš ob preklopu imel momentarno konico toka, končna napetost na vratih pa bo še zmeraj dosegla le 12V.
king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2012 10:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če prav zastopim dam kondenzator vzporedno na zgornji upor 10k kot na sliki spodaj ?

Shema_ver_3.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  36.25 KB
 Pogledana:  3 krat

Shema_ver_3.png

Nazaj na vrh
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.12
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2012 10:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

FET odpira preko časovne konstante 3.5 mi s, stikala pa verjetno ne prožijo elektromagnetov s frekvenco 10kHz.
Nazaj na vrh
king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2012 11:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozabil sem še samo omenit glede stikal, da je dejansko namesto njih PLC. Se pravi trije elektromagneti so sedaj krmiljeni preko plc-ja, ampak sem narisal stikala, da sem poenostavil vezavo. Upam da to ni oz. bo problem.
Res pa je da bi vse lahko rešil preko obstoječega plc-ja ampak nima noben dostopa v njega... in presotala mi je samo še opcija da naredim to elektroniko.

V primeru da ne bo šlo preko teh fetov bi pa načeloma lahko tudi uporabil kar 3 diode 1N4007 in rele za krmiljenje elektromagneta 4.

Shema_ver_4.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  34.93 KB
 Pogledana:  37 krat

Shema_ver_4.png

Nazaj na vrh
king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2012 11:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če sta tako obrnjeni diodi 1n4007 druga proti drugi, bo vseeno aktiviralo elektromagnet 1, 2 ali 3 ?
Nazaj na vrh
Gklemen
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Nov 2008 0:06
Aktiv.: 0.56
Kraj: Rogatec

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2012 11:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

king25 je napisal/a:
Če sta tako obrnjeni diodi 1n4007 druga proti drugi, bo vseeno aktiviralo elektromagnet 1, 2 ali 3 ?

..zmotil sem se.. Zadnja tvoja shema bi morala delovat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2012 12:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OK Cool
Nazaj na vrh
S53DZ
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27
Aktiv.: 5.52
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2012 12:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vezava je v redu.
Edina manjša pomankljivost te vezave je napetost na diodi v prevajanju, ki je 1,1V. Če je kontaktor neobčutljiv na zmanjšanje krmilne napetosti je vse ok.
Nazaj na vrh
ledo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Jan 2008 14:43
Aktiv.: 1.12
Kraj: Vir pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2012 12:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zaščitne diode na ventile postavi nazaj. Najbrž ima PLC na izhodih relejčke? Če je tako, se bodo kontakti od izklopnih špic ventilov počasi zasmodili. Uporabi diode UF4007 (1A toka) in ne 1N4007. Slednje so zelo počasne. Če bi katera od teh diod odletela, uporabi tokovno močnejše, npr. UF5407 (3A toka).
Oglej si še tole stran:
http://www.daycounter.com/Calculators/Snubbers/Snubber-Design-Calculator.phtml

king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2012 12:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na padec napetosti zaradi diode sem računal tako da imam rele M25 A 002 024 8, ki se aktivira že pri 16,8V.
Zakaj bi potreboval močnejše diode za krmiljenje releja, ki ima porabo par mA ?

p.s. Na shemi sem res narisal kontaktor, ker drugega simbola nisem imel.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni