www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Nakup ali izdelava DVM-ja
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
a13misko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Okt 2005 9:12
Aktiv.: 0.36
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 08, 2005 7:49 pm    Naslov sporočila:  Nakup ali izdelava DVM-ja Odgovori s citatom

Zanimam se za nakup ali izdelavo DVM-ja potreboval bi ga za merjenje toka in napetosti torej bi rad imel oboje ločeno! Zanima me kaj bi manj stalo! rabil bi pa to za usmernik in kot sem prebral na forumu moram imeti ločen trafo ali se da to rešit na bolj eleganten način! Zgradil pa bom ta usmernik to!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70800.21

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 08, 2005 8:06 pm    Naslov sporočila:  Stabilizirani usmernik. Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.

PanelMeter.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  73.32 KB
 Pogledana:  41 krat

PanelMeter.jpg

Nazadnje urejal/a . Čet Dec 08, 2005 8:58 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 08, 2005 8:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ti panel metri so običajno +-199mV. Dobijo pa se tudi v IC in Conradu.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
a13misko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 08, 2005 9:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj za to in napetost je isti panel meter. Bi mi lahko kdo prosim označil kam moram na tiskanini moram priključiti A in V meter in če res potrebujem posebej trafo in kako močnega!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
lado
Član
Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22
Aktiv.: 4.24
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 08, 2005 10:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najbolje kupiti ker ga za tak denar ko jih sedaj prodajajo ne moreš kupiti ohišja kaj sele displej,čip....
V navodilih imaš napisano kako se ga priključi kot V meter ali pa kot A meter edino kar je nerodno je da je najbolje da imajo ti DVM-ji svoje napajanje-torej bodisi nekaj ovojev tanke žice na trafo,svoj majhen trafo ali pa 9V baterija-zdrž lahko tudi več kot leto...

lp

lado
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 09, 2005 5:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Priključitev teh instrumentov ni čisto enostavna. Ti potrebujejo napajanje okoli 10V. Za napajanje lahko uporabiš čim manjši transformator 2x12V. Preko usmernikov in stabilizacij s zener diodami jih napajaš ločeno. Možne so tudi druge variante napajanja, ki so bolj zapletene.
Nazaj na vrh
Bozo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21
Aktiv.: 2.79
Kraj: Lendava, Trimlini

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 09, 2005 5:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam imam ta napajalnik. Lahko ti pošljem shemo vezave ampak šele po novem letu ker se ravno čez urico odpravljam v tujino. Bom pripel tudi slike. Moram reč da zadeva dela kar fantastično. Napajanje mora biti ločeno drugače ti kaže eden od inštrumentov minus. Za napetost vežeš direkt plus in minus za tok s pomočjo shunt upora, napajanje trafo 2x12 in dva 7809 stabilizatorja in zadeva dela
Žal kaj več dobiš kasneje
LP
Božo
Nazaj na vrh
a13misko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 09, 2005 9:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bi mim lahko kdo mal skiciral to kar sta mislila Border in Bozo, ker moj prvi malo moj resen samostojni projekt, prvi je bil navoletna smrekica!
Nazaj na vrh
servisant
Član
Član

Pridružen-a: Čet 13 Okt 2005 16:05
Aktiv.: 0.13
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 09, 2005 4:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bozo je napisal/a:
Sam imam ta napajalnik. Lahko ti pošljem shemo vezave ampak šele po novem letu ker se ravno čez urico odpravljam v tujino. Bom pripel tudi slike. Moram reč da zadeva dela kar fantastično. Napajanje mora biti ločeno drugače ti kaže eden od inštrumentov minus. Za napetost vežeš direkt plus in minus za tok s pomočjo shunt upora, napajanje trafo 2x12 in dva 7809 stabilizatorja in zadeva dela
Žal kaj več dobiš kasneje
LP
Božo

Torej je najbolje dat za vsak instrument svoj trafo ?? no ali pa en trafo z dvema odcepoma za dva instrumenta? A ni dovolj da daš ločene stabilizatorje ? Ravno se lotevam enega projekta kjer imam uporabljenih 6 takšnih instrumentov pa bi mi odgovor prav prišel, ker ravno pripravljam tiskano vezje Wink

LP J.
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 09, 2005 4:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nerodno pri teh instrumentih je, da imajo napajanje povezano s merilnimi priključki. Običajno je najlažje uporabiti galvansko ločene napajalnike za vsak instrument. Zato naj ima transformator toliko navitij za 12V kolikor je instrumentov. Obstaja tudi možnost napajanja instrumenta z +5,-5V, ko je COMMON in INLO pin čipa ICL7106 vezan na maso, ozemljen. Pri tej vezavi je negativna merilna sponka (INLO) seveda vezana na maso.
Za napajanje instrumenta se lahko uporabi majhen DC-DC pretvornik z izolirano izhodno napetostjo.
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 09, 2005 5:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še načrt pretvornika za napajanje, ki ga sam uporabljam.
Transformator je navit na feritnem lončku 10mm, brez zračne reže, ki ima Al faktor 1000. Število navojev je podano pri L1, L2 in L3.
Nazaj na vrh
servisant
Član
Član

Pridružen-a: Čet 13 Okt 2005 16:05
Aktiv.: 0.13
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 09, 2005 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lep pozdrav!

Če je finta galvanske ločitve napajanja instrumenta le v tem, da je negativni pol vhoda merjenja za tistih 2.8V nižje od napajalne napetosti modula in zato ne sme biti na potencialu mase, bi stvar morala delovati,če bi za vsak instrument dal po en takšen modul s TLC-jem, napajal bi jih pa iz istih 9V? Kot sem že v prejšnjem postu napisal, gre v mojem primeru za uporabo 6 merilnih instrumentov v napravi in mi ne diši najbolj za vsakega dajat svoj trafo oz uporabljat trafo s toliko odcepi. A se motim? Vsakršna sugestija bo dobrodošla. shema je iz dokumentacije: POWER FOR PANEL METER.pdf, ki jo je poslal borber.

HVALA J.

disp-tlc.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  28.46 KB
 Pogledana:  103 krat

disp-tlc.jpg

Nazaj na vrh
borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 10, 2005 4:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj je primer napajanja s +5V in -5V.
Nazaj na vrh
a13misko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 10, 2005 9:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem se odločil da z DVM malo počakam ker mi ni nič jasno jaz sem mislil da bom kupil kar en trafo zdvema odcepoma pa je stvar rešena! samo to mi ni jasno kaj je delilnik za voltmeter in shunt za ampermeter. Pa prosim ne zamerite za tako vprašanje se trudim da bi čim več vedel pa mi bolj slabo gre! Rolling Eyes
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 10, 2005 10:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za začetek si nekaj lahko prebereš tukaj:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ammeter
http://en.wikipedia.org/wiki/Ammeter_shunt
http://en.wikipedia.org/wiki/Voltmeter
http://en.wikipedia.org/wiki/Potentiometer
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni