|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
dv9000 Neznanec

Pridružen-a: Ned 30 Sep 2012 12:16 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Ned Sep 30, 2012 12:26 pm Naslov sporočila: Tomos problem z električno napeljavo |
|
|
Pozdravljeni
Rihtam Tomos APN6s 12V, ki ima zuanji regulator napetosti. Žarnice so slabo svetile, potem sem izmeril napetost iz tuljave in je bila 8V. Zamenjal sem tuljavo pomeril napetost, izmeril 12V in kar naenkrat žarnice niso več svetile. Nazaj sem zmontiral staro tuljavo, katera proizvede 8V in žarnice so normalno svetile. Ponovno sem namestil delujočo tuljavo 12V in zopet žarnice niso svetile. Probal sem že 2 različna regulatorja.
Mogoče kdo pozna rešitev, je možno, da sta oba regulatorja zanič, zakaj potem luči svetijo z 8V tuljavo (svetijo slabo).
Iz tuljave sem meril izmenično napetost.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1442 Aktiv.: 7.20 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Ned Sep 30, 2012 1:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Upoštevati moraš tudi trenutne vrtljaje med meritvijo.
Torej med praznim tekom se vedno dogaja da žarnice manj svetijo (ne glede na regulator). Ko se povečajo obrati se poveča tudi izhodna napetost. Le to z pomočjo regulatorja omejiš na 12V, saj se pri višjih obratih zna generirati višja napetost. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dv9000 Neznanec

Pridružen-a: Ned 30 Sep 2012 12:16 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Ned Sep 30, 2012 2:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vse poizkusil, tudi s povečevanjem vrtljajev. Stara tuljava ne da več kot 8V, od magneta je pravilno oddaljena. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
urosst Član

Pridružen-a: Čet 03 Feb 2005 9:52 Prispevkov: 81 Aktiv.: 0.34
|
Objavljeno: Ned Sep 30, 2012 3:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
kolikor se spomnim apn6 ni imel nobene regulacije,samo tuljava in magnet.
8V pomeni cca 11.5V vrhnje napetosti na žarnici.zmontiraj malo šibkejšo zarnico
in ti bo bolj svetila. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni