www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Avto polnilec

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gasilecelektricar
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2012 14:00
Aktiv.: 0.07

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 27, 2012 2:13 pm    Naslov sporočila:  Avto polnilec Odgovori s citatom

Lepo pozdravljeni!

Imam sledečo težavo. V gasilskem domu imamo tovornjake priklopljene na avtopolnilec (220V / 24V), vse lepo in prav, zadeva lepo funkcionira že dobrih šest let.
Včeraj pa se je pojavila sledeča težava. Na objektu so prestavljali glavno električno omarico, zato smo bili dva dni brez elektrike, ko pa so jo priklopili nazaj, avtopolnilec več ni delal. Pregledal sem varovalko, nakar sem ugotovil da je pregorela (250 V, 800mA), zamenjam varovalko in ugotovim da še je en uporček za varovalko (1 Ohm, 1W), ki je prav tako pregorel, zato sem ga zamenjal, ko pa sem zadevo priključil na elektriko, mi je spet oba skurlo.

Zanima me če veste kje bi lahko bila težava?
Je mogoče krivo to, da je avtopolnilec narejen za 220 V, na vtičnici pa sem nameril 239 V. In če bi lahko bilo to krivo, kako odpraviti to težavo?

Za odovore se vam že vnaprej zahvaljujem!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.87
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 27, 2012 3:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Je mogoče krivo to, da je avtopolnilec narejen za 220 V, na vtičnici pa sem nameril 239 V. In če bi lahko bilo to krivo, kako odpraviti to težavo?

Nazivna napetost omrežja je 230V +-10%. 239V je v tem območju.

Skurjena varovalka in upor sta posledica okvare v polnilcu.
Nekje imaš kratek stik.

Preveri varistior (če je vgrajen), diode in tranzistorje. V stiku je lahko tudi kakšen kondenzator.

Da ne boš kuril varovalk in uporov, zaporedno s polnilcem veži klasično žarnico cca 40 - 60W. Dokler žarnica sveti na polno, je kratek še vedno prisoten. Če kljub žarnici varovalka pregori, uporabi žarnico manjše moči.

Če je crknil še kakšen drug enofazni porabnik, so verjetno mojstri (vsaj za nekaj časa) nekaj narobe zvezali.
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.28
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 27, 2012 7:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče bi bilo dobro, da bi napisal kakšen ponilec imaš in mogoče narediš kako sliko a naj bo kvalitetna, da se vidi kaj na njej. Mogoče bi ti potem kdo, ki je že imel tak problem vedel svetovati. Think

Pa kraj v profilu popravi ker je lahko kakšen kolega kje blizu tebe in bi ti lahko pogledal.Very Happy

LP Srečko

gasilecelektricar
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2012 14:00
Aktiv.: 0.07

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 13, 2012 6:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvala obema za odgovore, zadeva deluje, zamenjati sem moral varistor Very Happy
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni