|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
pomlad Član

Pridružen-a: Pet 04 Jan 2008 10:54 Prispevkov: 424 Aktiv.: 1.99 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Čet Jun 27, 2013 10:24 am Naslov sporočila: ne dela mi osvetlitev števcev |
|
|
Logično,da sem najprej pomislil na varovalko in ob odprtju pokrova varovalk sem bil nemalo presenečen nad videnim. Avto ima tri mesta z varovalkami,tega res nisem nikoli odpiral in opazil sem žico,ki je vtaknjena v sedišče ene varovalke in v sedišče druge varovalke. Koliko razumem,se sedaj uporabnik ene varovalke napaja od druge. Sedaj mi tudi ne dela sprednja leva pozicija,tudi računalnik mi javlja,da je lampe defekt. Imam slabo upanje,da bi ugotovil zakaj do varovalke ni potrebnega napajanja,tako bi mogoče naredil nazaj ta by pas,vendar ne tako na silo. Kaj mi predlagate,da bi to uredil na lepši način. Problem je dostop do varovalk od zadaj.
Omenil bi še to nesrečno osvetljitev armaturke (najbolj me jezi,ker ne vidim števec hitrosti. Nekaj časa je zadeva samo občasno delala,dogajalo se je pa tako,ko sem vklopil luči,je bila tema,ko pa sem zapeljal v kakšno jamo,se je po trenutnem stresu osvetlitev pojavila,zdaj pa več ne. Kako bi se lotil problema ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.61 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Čet Jun 27, 2013 11:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Pelji do avtoelektričarja ali naredi sam in saniraj tisto premostitev, da bo zadeva delovala prek varovalke tako kot mora, ker tako kot je sedaj kar kliče po težavah in po možnosti požaru. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
a0001 Neznanec

Pridružen-a: Čet 02 Maj 2013 18:07 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Čet Jun 27, 2013 5:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tista žica ki zaporedno povezuje 2 varovalki je verjetno stalni tok. Pomeri če je na njej napetost. Tam ni nič narobe. Ali imaš digitalni ali analogni prikaz hitrosti? V primeru da analogni poišči varovalko, če je cela poišči rele če ga imaš ( na releju imaš vezano kompletno osvetlitev in verjetno še kakšne druge manjše porabnike).
Mogoče je napaka lampe defekt neodvisna od ostalih opisanih napak, zato preprosto poizkusi z menjavo žarnice. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pomlad Član

|
Objavljeno: Čet Jun 27, 2013 10:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
a0001 je napisal/a: |
Tista žica ki zaporedno povezuje 2 varovalki je verjetno stalni tok. Pomeri če je na njej napetost. Tam ni nič narobe. Ali imaš digitalni ali analogni prikaz hitrosti? V primeru da analogni poišči varovalko, če je cela poišči rele če ga imaš ( na releju imaš vezano kompletno osvetlitev in verjetno še kakšne druge manjše porabnike).
Mogoče je napaka lampe defekt neodvisna od ostalih opisanih napak, zato preprosto poizkusi z menjavo žarnice. |
Lampe defekt sem povzročil sam,ko sem odstranil eno varovalko,ki je bila povezano preko žice z drugo varovalko. Nehala je goreti zadnja in sprednja pozicija. Potem sem naredil preizkus da sem žico iz druge varovalke vklopil v kontakt a prve varovalke. Stanje na lučeh se ni izboljšalo,kar pomeni,da je prav ta varovalka napajalna in ko sem vrnil varovalko so luči ok..
Za vikend se bom malo poglobil,na problem osvetlitve |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.74 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Jun 28, 2013 9:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri nekaterih avtomobilih so umirale prav te škatle, oziroma povezave v škatlah z varovalkami. Po vsej verjetnosti so zato bile prevezave sploh narejene. Popravilo teh napak je bilo ponavadi izredno zoprno, saj si moral škatlo razstavivi skoraj na prafaktorje, zato se jo je raje menjalo ali "čaralo" kot v tvojem primeru.
Če boš že čaral, naredi tako, da bo držalo brez topljenja ali požara. Recimo v sedišče varovalke moški faston na kratki žici, nanjo ženskega in varovalko ter z iste žice še naprej na naslednje ležišče ponovi vajo. Tako bo vsaj dober stik. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pomlad Član

|
Objavljeno: Pon Jul 01, 2013 11:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Strinjam se z mnenjem protoncka v celoti. Za zdaj je še vedno po starem,osvetlitev ali se prižge ali pa se ne prižge. Lahko bi rekel,ko dele - dela,ko pa ne dele - ne dela in lahko se na trepalnice postaviš. Tudi meritve nisem uspel narediti na varovalkah,moram maso pripeljati po žici do bližine varovalk. Vem samo,da moram pri delu biti sila previden in natančen,da ne bi kaj skuril. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.56 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Čet Jul 04, 2013 10:23 am Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
Pri nekaterih avtomobilih so umirale prav te škatle, oziroma povezave v škatlah z varovalkami. |
Sploh pri PSA koncernu (citroen, peugeot). Navadno so menjali kar vse skupaj, ali pa malo carali, ce je slo za kaksno nekriticno zadevo.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pomlad Član

|
Objavljeno: Čet Jul 11, 2013 8:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ugotovil, da ob vklopu osvetlitve števcev na dohodnem kontaktu varovalke je 12 v. Čim vstavim varovalko v sedišče preizkusna lučka ugasne. Z sosednje varovalke sem potegnil žico na kateri se prav tako pojavi 12 v ob vklopu stikala za luči in vezal na dohodni kontakt varovalke za osvetlitev in zadeva dela. Gre za slab kontakt nekje,mogoče na samem stikalu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marsovcek Član

Pridružen-a: Pet 08 Jun 2012 11:27 Prispevkov: 160 Aktiv.: 1.01 Kraj: Okolica Celja
|
Objavljeno: Ned Jul 14, 2013 9:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Funkcijski razpored varovalk najdeš v navodilih za uporabo avtomobila. Kateri voz pa imaš? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni