|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
lmth Neznanec

Pridružen-a: Pet 14 Jul 2006 18:44 Prispevkov: 7 Aktiv.: 0.03
|
Objavljeno: Sob Jul 22, 2006 11:02 pm Naslov sporočila: Tehtanje čebeljega panja |
|
|
Pozdravljeni!!
Že v najprej se opravičujem če sem temo mojega vprašanja postavil v narobe forum.
In sicer kaj me zanima,ker se sam in moj prijatelj ukvarjama z čebelarstvom.Naju zanima naslednja stvar pri čebelarstvu se uporablja "vaga" oz. elektronska tehnica za vsakodnevno tehtanje panja na paši.
Ker takšne tehnice še žal nimama a jo imama namen kupiti naju zanima naslednji modul,ki bi se dal uporabiti pri tem postopku in sicer tako imenovano plačljivo tehtanje stvarca bi delovala tako.
Ti bi poklical neko številko oz. številko tehnice in prekinil.Ta klic bi sprožil elektronsko tehtanje,ki pa bi naprej poslalo nazaj na to oz. neko določeno številko v obliki smsa dnevno poročilo o tehtanju.In sicer zdaj naju zanima če ima mogoče kdo na tem forumu že izkušnje s takšnim postopkjom oz. ima idejo kako bi se dalo to narediti??
Že v naprej se zahvaljujem za vaše odgovore!
lp LmtH
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3361 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Ned Jul 23, 2006 8:18 am Naslov sporočila: To seveda ni odgovor |
|
|
To seveda ni odgovor na tvoje vprašanje, je pa ideja v zvezi s problemom:
Komunikacija v tem primeru sploh ni potrebno dvosmerna. Dovolj je, da imaš na strani čebeljnjaka oddajnik, ki stalno periodično oddaja po vrsti številko panja in njegovo težo, sprejemnik pa te podatke samo sprejema in ignorira tiste podatke, kjer so panji recimo prazni... (Tako nekako delajo GPS sprejemniki, ki oddajajo podatke po RS232)
Si pa predstavljam, da mora biti pod vsakim panjem svoj senzor sile (teže), ki daje podatek o teži panja, potem pa le še mikroprocesor, ki podatke primerno obdela za pošiljanje...
Pozdrav
vs
_________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
strobos Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19 Prispevkov: 726 Aktiv.: 3.06 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Ned Jul 23, 2006 11:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Kako daleč pa je panj oddaljen? Če ni predaleč, potem boljše, da stvar realiziraš z oddajnikom in sprejemnikom, ker boš za gsm komunikacijo moral plačevati.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Jul 23, 2006 3:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stvar je tehnično izvedljiva ... ni pa enostavno montirat senzorje teže.
Kako pa sedaj tehtata? Opiši malo podrobneje ... ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lmth Neznanec

|
Objavljeno: Ned Jul 23, 2006 4:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Glede kumunikacije panj kjer se izvajaja to tehtanje je ponavadi čist izven dosega mesta oz. kakšnih drugih komunikacij razen GSM in GPRS
Glede tehtanja pod panj se namesti tehnica,ki je enake velikosti kot panj.Tehtanje pa poteka vsaki dan stvarca deluje ok. Sam problem se pojavi če bi moral se napr.peljati z avtom na 10km oddaljeno lokacijo da bi izveršil tehtanje.
Zato bi probali narediti ta povezovalnik.Nekako mi je že uspelo narediti modul da se vaga prižge iz začne tehtati uporabil sem star telefon nokia3310 katerega sem razdrl in namesto vibre potegnil ven dva "kablja",ki bi jih pa sedaj vezal na el.tehnico k stikalu.
Zdaj pa naprej da bi ta signal ko bi se to stehtalo prišel nazaj do GSMa ter bi gsm poslal sms na določeno cifro.Nekako sem razmišljal če bi se dalo seveda da bi signal,ki potuje do displeya probal z nekakšnim mikrokontrolerjem pretvoriti v tekstovno obliko,ki ga bi naprej poslal na GSM kakšen nasvet kako bi zdaj povezal signal za display in GSM
hvala
lp LMth
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Ned Jul 23, 2006 7:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
V teoriji bi to šlo, a dvomim da se splača. Če ti crkne tehtnica in moraš novo kupit, boš moral na novo pisat tudi programe, ki ti bodo tisto z displaya brali.
_________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
strobos Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19 Prispevkov: 726 Aktiv.: 3.06 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Pon Jul 24, 2006 2:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Stvar ne bi smela biti problem. Tehtnico razstaviš tako, da je ne poškoduješ in narediš priklope iz prikazovalnika(predvidevam, da ima ločene 7 segmentne prikazovalnike), stvar preizkusiš z mikrokontrolerjem in vidiš, če ti bo pravilno bral številke iz prikazovalnikov(mogoče boš imel malo problemov, če delujejo prikazovalniki v multipleksiranem načinu). Ko boš videl, da bo pravilno odčitoval, ti ostane še pošiljanje sms-a, ki pa je že bilo nekajkrat opisano-na tem forumu, na elektro-nu, v reviji SE in še marsikje.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.09 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pon Jul 24, 2006 8:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Napravi novo vago in jo poveži direktno na mikrokontroler.
Rabiš samo senzor teže -> ojačevalnik -> AD pretvornik.
Senzor teže ti lahko dobavim jaz po ugodni ceni.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Pon Jul 24, 2006 9:20 am Naslov sporočila: |
|
|
C, c, c ... bo spet jok in stok o trgovini
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lmth Neznanec

|
Objavljeno: Tor Jul 25, 2006 4:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
mi747 je napisal/a: |
Napravi novo vago in jo poveži direktno na mikrokontroler.
Rabiš samo senzor teže -> ojačevalnik -> AD pretvornik.
Senzor teže ti lahko dobavim jaz po ugodni ceni.
LP |
tole mi pa nekaj ni jasno lahka prosim malo razložiš torej jaz bi si nabavil novo vago pol bi rabil še pa senzor teže
hvala
lp Lmth
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bozo Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21 Prispevkov: 660 Aktiv.: 2.79 Kraj: Lendava, Trimlini
|
Objavljeno: Tor Jul 25, 2006 5:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozorno preberi pa ne rabiš razlage.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.09 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Tor Jul 25, 2006 10:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja vage ti potem ni treba kupit.
Senzor teže s primernim vpetjem (ali platformo) plus
ustrezna elektronika - to je vaga.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 847 Aktiv.: 3.57
|
Objavljeno: Sre Jul 26, 2006 9:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Zadevo lahko rešiš tako, kot so ti že prej opisali. Doma imam narejen sistem, ki ga uporabljam za nadzor hiše (centralna kolektorji, ...) in dobivam, če je vse v redu, dnevni SMS o stanju sistema. Cenovno to stane cca 300 SIT na mesec (predplačniška kartica Mobitel - 1000 SIT na 3 mesece).
primer SMS:
Redni izpis SISTEMA
Status sistema: 15:00:00
SMS:ON1 >15
IR senzor= OK Usmernik= OK
M1:30 M2:42 M3:3
T1:25 T2:24 T3:25 st.C
Sw-1: 11
Sw-2: 00
Potrebno bi bilo uporabiti senzor teže, kot ti je že opisal mi747, ga priključiti na kontroler, uporabiti GSM in to je to.
... še slika mojega sistema:
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
62.1 KB |
Pogledana: |
19 krat |

|
_________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lmth Neznanec

|
Objavljeno: Sre Jul 26, 2006 8:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se opravičujem,ker nisem dobro prebral
hvala za odgovore
mi747 te kontaktiram za tale senzor teže
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lmth Neznanec

|
Objavljeno: Sre Jul 26, 2006 9:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še nekaj slikic teh tehtnic,ki delujejo na omenjeni način
če še koga zanima več slikc na http://www.zajc.net/Slike
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni