www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

napajalnik v PC

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
b88
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 17 Okt 2006 14:37
Aktiv.: 0.01
Kraj: ptuj

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 17, 2006 2:53 pm    Naslov sporočila:  napajalnik v PC Odgovori s citatom

Cool lep pozdrav!

se dijak 4-letnika in imam seminarsko nalogo napajalniki v PC....in me zanima
če mi bi kdo lahk kaj povedal o tem......in sicer: moči, hlajenje, trenutna potreba po porabi električne energije v računalniških napajalnikih.....zahvaljujem se vam vnaprej!!!

Cool
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 17, 2006 3:01 pm    Naslov sporočila:  Re: napajalnik v PC Odgovori s citatom

b88 je napisal/a:
..moči, hlajenje, trenutna potreba po porabi električne energije v računalniških napajalnikih....

Moč napajalnika je napisana na nalepki. V glavnem so moči med 250 in 550 wati. Majhni PCji/laptopi imajo manjše napajalnike, serverji imajo večje, ali več napajalnikov naenkrat. Hlajenje napajalnikov je običajno z enim ventilatorjem na zadnji (izhodni) strani. "Potreba po porabi električne energije" je malo čuden izraz. Ali se temi ne reče kar moč?

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
b88
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 17, 2006 3:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Cool ja tisto glede potreba po porabi električne energije,
ja lahk bi se tudi kar reklo moč......ja hvala za odgovor....
ali morda še znaš kaj bolj konkretno???????
Smile

/* Še eno sporočilo v tej obliki brez upoštevanja pravil, pa bo tema zaklenjena. Popravi svoje prispevke! Frenki */
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.05
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 17, 2006 3:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Veliko o računalniških napajalnikih boš našel tukaj:
http://forum.modelarji.com/viewforum.php?f=63
Sicer so prispevki namenjeni predelavi le teh v 12V vir za napajanje, a dokumentacije je precej!

LP, Grega
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.42
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 17, 2006 8:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pomembno pri teh računalniških napajalnikih je to, da na izhodu dajejo izredno natančen vir napetosti; če se ne motim tudi na več mV natančno napetost.

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 18, 2006 3:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Toleranca napajalne napetosti računalniške opreme je 5%. Pri 5 voltih to pomeni dovoljeno odstopanje plus/minus 0.25 Volta. Pri 12 voltih je odstopanje v praksi lahko večje, ker se 12 V uporablja predvsem za vrtenje motorjev (diski, ventilatorji). CPU pa ima svoj precizen regulator na tistem svojem posebnem 12 V kablu.

Ker se delovanje računalnika ves čas spreminja je težko reči, kolikšno moč dejansko računalnik troši. Edina rešitev je meritev z instrumentom.

B88: kakšna moč te pravzaprav zanima? koliko porabi nek konkreten računalnik? Koliko moči se izgubi v napajalniku? Koliko potrebujejo posamezne komponente? Vprašanje ni čisto jasno...

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
b88
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 18, 2006 3:42 pm    Naslov sporočila:  odg Odgovori s citatom

vsem hvala lepa za odgovore ki so bili...
....sem zdaj že bolj na jasnem s to temo, ne rabim več nič...
...to je to kar sem potreboval da sem zaključil to nalogo....
...ko me bo kdaj kaj zanimalo bom napisal!!!
hvala vsem!!!!

b88
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 18, 2006 3:46 pm    Naslov sporočila:  Re: odg Odgovori s citatom

b88 je napisal/a:
ne rabim več nič...
...to je to kar sem potreboval da sem zaključil to nalogo....
...ko me bo kdaj kaj zanimalo bom napisal!!!

Bilo bi zelo lepo od tebe - če smo ti že toliko pomagali, da svojo nalogo sedaj tudi objaviš tukaj.

LP

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni