www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Dodajanje off-grid sistema v obstoječe hišno omrežje
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
simon_bagola
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Dec 2015 8:03
Aktiv.: 0.44
Kraj: Korovci

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2025 1:08 pm    Naslov sporočila:  Dodajanje off-grid sistema v obstoječe hišno omrežje Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Se opravičujem, če je bila tematika obdelana že večkrat - osebno nisem našel primernih odgovorov.

Obstoječe stanje:
- na glavne varovalke imamo priklopljena dva objekta z ločenima omaricama
- instaliran imamo že obstoječ net-metering solarni sistem, z max dovoljeno močjo na prvem objektu -- sta pa oba objekta relativno daleč narazen

Ideja, projekt:
- na drugi objekt bi želeli instalirati poseben off-grid sistem, s hibridnim inverterjem in seveda baterijami --> s tem, da bi seveda ob pomanjkanju energije iz panelov ali baterij, uporabljal energijo iz električnega omrežja
- glede na moje poznavanje problematike, se mi pojavljajo naslednja vprašanja:
-- ali tovrstni inventerai potem oddajajo energijo tudi v "hišno omrežje"? Vem, da imajo vsi vgrajeno "anti-islanding" funkcijo, vendar kaj to pomeni v mojem primeru, ker imam že instaliran net-metering?
-- bi nastavitev, da inverter NE oddaja energije v omrežje, ampak samo lokalno+polni baterije, tovrstno instalacijo omogočala?
-- na internetu sem zasledil, da se tovrstni inverterji lahko vežejo v domače omrežje tudi "ZA" večjimi porabniki (el.motorji, itd., saj tako lažje prenašajo nihanja, ki jih tovrstni motorji Povzročijo v domačem omrežju, vseeno pa dodajajo energijo v Omrežje (pa spet prridemo do vprašanja iz prve alineje -- če je to v mojem primeru sploh mogoče...?

Najlepša hvala za kratek feedback - prav gotovo bo sprožil še mnogo dodatnih vpašanj... Smile

mateik
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Avg 2022 18:31
Aktiv.: 7.06
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 04, 2025 8:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Offgrid elektrarno (otočno) si predstavljaj kot UPS.
Razsmernik povežeš na omrežje iz njega pa porabnike, katere hočeš napajati.
Otočni razsmernik ne more oddajati elektrike.

Nima veze ali že imaš elektrarno, sploh pa ne po kateri shemi Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
simon_bagola
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 04, 2025 9:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

HVALA!!!

od proizvajalca sem dobil tudi tole argumentacijo:

When the “Export Power” setting is configured to 0 or disabled, the inverter will not feed any excess power into the public grid. However, the inverter will still supply power to all loads connected between the inverter and the smart meter — including any on-grid loads or unbalanced loads.

As long as your inverter model supports unbalanced output , the system will continue to support three-phase unbalanced loads, and the smart meter will ensure real-time power balancing to avoid grid export.

1dva3
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19
Aktiv.: 32.04

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 04, 2025 9:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zaprosi za soglasje za oddajo vsaj par kW.
Baterijski sistemi z 0W export so zelo problematični.
Kar se tiče financ je bolje, da povežeš kabel na objekt, ki že ima net metering in nadgradiš elektrarno tam.
Nazaj na vrh
tretjic
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19
Aktiv.: 2.39
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 04, 2025 1:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

simon_bagola je napisal/a:
HVALA!!!

od proizvajalca sem dobil tudi tole argumentacijo:

When the “Export Power” setting is configured to 0 or disabled, the inverter will not feed any excess power into the public grid. However, the inverter will still supply power to all loads connected between the inverter and the smart meter — including any on-grid loads or unbalanced loads.

As long as your inverter model supports unbalanced output , the system will continue to support three-phase unbalanced loads, and the smart meter will ensure real-time power balancing to avoid grid export.

Če si dobil tako argumentacijo, potem ne gre za "offgrid / otočni" inverter, kot ga imenuješ v naslovnem postu (in ga potem opisuje tudi mateik). Torej omenjeni inverter lahko normalno oddaja v omrežje (kot oddaja že obstoječi) - gre za hibridni inverter.

Citiram:

- glede na moje poznavanje problematike, se mi pojavljajo naslednja vprašanja:
-- ali tovrstni inventerai potem oddajajo energijo tudi v "hišno omrežje"? Vem, da imajo vsi vgrajeno "anti-islanding" funkcijo, vendar kaj to pomeni v mojem primeru, ker imam že instaliran net-metering?

Offgrid inverter v vsakem primeru lahko napaja samo "hišno omrežje".
Hibridni inverter lahko napaja hišno omrežje, kot tudi oddaja v omrežje. Ponavadi gre vsaj občasno za minimalno oddajo v omrežje, tudi če nastaviš na 0. Glede na to, da že imaš pogodbo za netmetering, ta oddaja ne bo problematična.

Citiram:
-- bi nastavitev, da inverter NE oddaja energije v omrežje, ampak samo lokalno+polni baterije, tovrstno instalacijo omogočala?

Da.

Citiram:

-- na internetu sem zasledil, da se tovrstni inverterji lahko vežejo v domače omrežje tudi "ZA" večjimi porabniki (el.motorji, itd., saj tako lažje prenašajo nihanja, ki jih tovrstni motorji Povzročijo v domačem omrežju, vseeno pa dodajajo energijo v Omrežje (pa spet prridemo do vprašanja iz prve alineje -- če je to v mojem primeru sploh mogoče...?

Vprašanje mi ni ravno jasno. O kakšnih (kako velikih) motorjih in nihanjih govoriš? Imam 4kW motor z velikim zagonskim tokom in motečih nihanj na inverterjih ne opazim. Je pa motor na strani omrežja in ne na UPS strani inverterja. Če pa imaš še precej večji motor in ga vežeš na UPS stran hibridnega inverterja (ali na offgrid inverter) bo pač delovalo, dokler ne presežeš nazivne moči inverterja oziroma zagonski tok ne preseže nazivnega zagonskega toka inverterja. Potem pa spet odvisno od inverterja - nekateri bodo odklopili vse skupaj, drugi pa preklopili na omrežje.

Mimogrede, uradno v vsakem primeru rabiš elektro soglasje. Ki ga verjetno lahko dobiš, vendar potem staro soglasje ne bo več veljavno, nova pogodba/soglasje za netmetering pa ni več mogoča...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mateik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 04, 2025 5:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če dokupiš hranilnik oz. baterije potem soglasje ostane enako.

Drugače pa ja, spraševal si za "On-grid" razsmernik, ki ima možnost oddaje enako kot tvoj obstoječi (sklepam da SolarEdge) samo da ima verjetno podporo baterij.
Če ima možnost Load izhoda, potem storiš enako kot z otočnim, samo nastaviš primerno.

Čeprav nevem koliko je to smiselno če imaš 1 števec za oba objekta + netmetering?
Ali imaš limitirano oddajo, ki je premajhna da bi bil pozitiven na koncu leta?
Nazaj na vrh
simon_bagola
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 04, 2025 9:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni

HVALA vsem za odgovore - kot pravijo "newbie" Wink

ja, trenutni max odvzem 11,3kw mi ne zagotavlja pozitive na koncu leta (v bistvu sem moral doplačati za cca. 15MWh !!!)

Poseben objekt je pokrit bazen, ki je itak kot Spužva za energijo - ogrevanje prostora, ogrevanje vode... Brick wall

Problem je, ker je trenutna inštalacija panelov na hiši, ki je 30m stran, vse lepo nastavljeno, SolarEdge inverter za net-metering,... Imam pa velik prostor na področju "sadovanjaka", ki ga želim izkoristiti za dodatne panele in pa kot rečeno imam idejo, da bi za ta del uredil dodaten hibridni inverter, z baterijami - predvsem za zimske dni, ko trenutna inštalacija 21kw panelov enostavno ne zadošča za 3 toplotne črpalke... in ta del bi skrbel več ali manj za tega groznega porabnika - ko bi bilo potrebno, bi pa pač iz ostalega omrežja vlekel..

In ja, moj posl. partner za namene posredništva kar močno uvaža panele, profile, inverterje, kontrukcije, baterije itd od proizvajalca BlueSun iz Kitajske, tako da bi mi ob lastni instalaciji tudi kalkulacija nekolika drugače izgledala...

Nazadnje urejal/a simon_bagola Tor Avg 12, 2025 11:16 am; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
mateik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 05, 2025 12:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brez zamere, ampak bluesun paneli so zanič...ko imaš enkrat na razmerniku eno vejo bluesun drugo pa npr trina ti je šele jasno koliko naj bi dajali realno paneli.
Nazaj na vrh
simon_bagola
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 05, 2025 3:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mateik je napisal/a:
Brez zamere, ampak bluesun paneli so zanič...ko imaš enkrat na razmerniku eno vejo bluesun drugo pa npr trina ti je šele jasno koliko naj bi dajali realno paneli.

Hvala za feedback.
Jaz osebno imam primerjavo z Bisol vejo (enak nagib, enaka usmeritev)... in nisem opazil razlike...
Mi lahko sporočiš, kje bi lahko nabavil en kos: Trina TSM-NEG18C.20 590 575-600 1500V Silver Frame MC4 EVO2 --- ali zelo podobnega za test, imam pravkar priliko... in objektivno sporočim razliko

Sem Povprašal malce pri glavnem distributerju za solarne panele v EU:
"Bluesun solar panels are generally regarded as offering good value for their price... focus on reliable performance and with decent efficiency. Well, nothing special in positive and also nothing special in negative. They are considered to be mid-range in quality. While they might not be classified among the top premium brands like SunPower or LG, Bluesun panels are good in durability, and affordability, this makes them a good choice for residential and commercial installations swhere balance between performance and cost is important."

mateik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 06, 2025 2:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nebi vedel.
Mogoče so bile samo slabe serije vmes...ampak če so bile enkrat so lahko tudi še enkrat..

PS. saj ne rabiš točno iste W primerjat. Samo da so podobni potem pa že izračunaš koliko % dosegajo med nazivno in realno.
Nazaj na vrh
1dva3
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 06, 2025 5:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ogibaj se 600W panelom na strehi če ceniš izgled.
Ti so za največje prosto stoječe elektrarne. Na sredini se povešajo, kar zgleda na strehi obupno.
Trina, Osda, Jinko. Ostalo ni nič posebnega. Canadian Solar so v redu, samo so dragi glede na moč.
Nazaj na vrh
mateik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 07, 2025 7:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1dva3 je napisal/a:
Ti so za največje prosto stoječe elektrarne. Na sredini se povešajo, kar zgleda na strehi obupno.

Trojno vpetje pa se nima kaj povešat...
Nazaj na vrh
1dva3
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 07, 2025 8:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mateik je napisal/a:
1dva3 je napisal/a:

Trojno vpetje pa se nima kaj povešat...

Ne boš rešil s tem
Nazaj na vrh
simon_bagola
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 07, 2025 8:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oj, da se vklopim malce... imel bom prostostoječo kontrukcijo na tleh- imam precej prostora in sedanji novi zakon mi bo to omogočil...

Glede panelov: vsekakor rad zbiram informacije, tako da bom toliko za info vsekakor naročil Trina panel (pač pazil na dimenzijo, da bo ista ostalim ki jih imam v mislih in potem primerjal izkoristek)... Tako da HVALA za feedback. Bom poročal - ni lepšega, kot podeliti

Dodatno vprašanje glede instalacije, če lahko tukaj izkoristim priliko: pri normalnem inverterju, na izhodu proti mreži se vedno instalira tudi FID... četudi hibridni ponavadi imajo tovrstno zaščito, in četudi ponavadi potem izhod iz inverterja napaja linijo nazaj "proti FIDU", je po SLO zakonodaji potrebno instalirati TipB FID ali ga ni potrebno...?

1dva3
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 07, 2025 10:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Veže se direktno na dovod (na glavne varovalke) v PMO
DC/AC FID ima razsmernik vgrajen in je rešen programsko

Nazadnje urejal/a 1dva3 Pet Avg 08, 2025 11:15 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 232 dni