|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
brezimenko Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09 Prispevkov: 627 Aktiv.: 5.81
|
Objavljeno: Ned Sep 07, 2025 2:18 pm Naslov sporočila: Predelava kompresorja |
|
|
Shodil mi je trifazni kompresor. No če drugega ne mi je že od začetka kašljal preveč olja in mi pacal zrak. Sedaj bi nanje dal 3 ali 4 kompresorje od hladilne skrinje, ki so privzeto enofazni. No tu me zanima kako bi električno to zvezal? Od prejšnjega je na bombuli ostal komplet vtičnica kabli ter tlačno stikalo v 3f konfiguraciji. Predvsem me zanima na kakšen naćin, če sploh, bi jih priklopil na obstoječe 3F tlačno stikalo in ublažil špice pri hkratnem zagonskem toku, kjer ti kompresorji niso prav varčni
Ne vem kako imajo to rešeno že tovarniško narejeni kot za primer na priloženi sliki.
| Opis: |
|
| Velikost datoteke: |
109.71 KB |
| Pogledana: |
7 krat |

|
_________________ Izgubil sem račun pod imenom kobranka |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3422 Aktiv.: 14.36 Kraj: slo
|
Objavljeno: Ned Sep 07, 2025 2:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
če so trije enofazni, potem najbrž ni treba vklopiti vseh treh naenkrat?
Mogoče bi jih po tem, ko je nek tlak že prisoten, lahko vklapljal z first-in-first-out, torej elektronski manometer in ko pade iz 8 barov na 7,9 vklopi prvi, pri 7,8 drugi, pri 7,7 tretji, pri 7,8 izklopi prvi, pri 7,9 drugi,...
Če pa začneš pri 0 barih, pa mogoče vklop z 1-sekundno zakasnitvijo, torej vklopi prvi -> čas.rele 1 sekunda -> vklopi drugi -> čas rele 1 sekunda -> vklopi tretji
_________________ ___ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1929 Aktiv.: 7.81 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Ned Sep 07, 2025 5:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Električno je najmanjši problem
Pnevmatsko bo pa bolj zanimivo. Jaz sem enako dal gor na enofaznega in če ga vežem kot je original prek nepovratnega in odzračevalnega ventila v stikalu pa slednji ne preključi zaradi premajhnega pretoka.
Sedaj je vezan direkt na rezervoar in ne zažene ponovno nad cca. 4bar pritiska. Ker ga uporabljam samo za pnevmatike mi je dovolj. Sem se že hotel poigrati z dodatnim elektropnevmatskim ventilom pa ...
_________________ LP Robert |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4284 Aktiv.: 17.34 Kraj: KOČEVJE
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
brezimenko Član

|
Objavljeno: Ned Sep 07, 2025 6:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj manjka hladilniškemu motorju kot takemu? Kakšen pa je on zgornji, ki ga prodajajo novega za €4000 in mi na videz delujejo prav takšni? Ne mi zameriti imam že na zalogi pet hladilniških kompresorjev, one z ebaya morem še kupiti. Že eden se mi ne zdi poceni, kadar bi želel tri pa lahko razmišljam kar o novem saj zna biti tak špas potem cenejši.
psevdonim, verjetno bi moral na vsako fazo pripeljati svoj časovni rele in zamenjati vtičnico na omarici ter kabel za petpolnega ker mi manjka nula?
robert, moj je že privzeto narejen, da ima tlačno stikalo privijačeno preko cevi na bombulo brez tistega nepovratnega ventila, nepovratni ventil za na vhod je ločen zase.
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tretjic Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19 Prispevkov: 482 Aktiv.: 2.39 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Ned Sep 07, 2025 6:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede na 3F kompresor, predvidevam da ni ravno šibek?
Moj 3F kompresor ima 4kW, ob zagonu pa potegne okrog 15kW.
Imam nekaj hladilniških kompresorjev, ki jih uporabljam za vakuum. Ampak to je od hladilnikov in skrinj za domačo uporabo. Delovna moč je 60 do 120W in zagonski tok je temu ustrezen (v primerjavi z zgornjim je zanemarljiv). Ali imaš ti kakšne specialne ogromne hladilniške kompresorje za hladilne sobe?
Še glede olja - tile mali hladilniški ga na pozitivni strani izpljuvajo (in porabijo) vsaj toliko kot večji, čeprav so 40x manjši. So mišljeni da delajo v zaprtem krogu, kjer olje samo kroži.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

|
Objavljeno: Ned Sep 07, 2025 8:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Citiram: |
| Kaj manjka hladilniškemu motorju kot takemu? |
glej če se o tem sprašuješ potem je to zelo jasen znak da nimaš preveč pojma o teh sistemih. Sam sem naredil en sistem s malim kompresorjem in en velik sistem s rotacijskim kompresorjem cca 1kW pač rabil sem vakuum
pač povem kasj si mislim na podlagi lastnih izkušenj , ampak pred 30 leti je bilo malo težje dobiti vakuum pumpo ( UV luč , odspajkovanje , vakumiranje smole....)
@tretjic je odgovoril na bistvo preoblema . Olje se da sfiltrirat in očistit preko prirejenih pripravnih grup , vendar ni vredno ne časa , denarja niti smradu ter zdravja .
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 13.79 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Ned Sep 07, 2025 9:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hladilniški kompresor ima majhen pretok, večji je tlak, manjpi bo pretok. Res je v zraku sorazmerno veliko olja, tako da obvezno oljni separator in vračanje olja na sesalno stran. Z vračanjem olja bo šlo tudi nekaj zraka nazaj kot en bypass, kar dodatno zmanjša pretok zraka za eno malenkost. Ja, da se narediti, je pa kar zakomplicirano, da sistem dobro deluje. S prijateljem sva naredila več takih kompresorjev, zadeva ima majhen pretok, kot sem že omenil, ampak za določen namen je zadostovalo. Uporabljal sem tudi razne kompresorje od klima naprav, tudi od avtomobilskih. Pod črto, možno se je veliko naučiti, sistem pa pride lahko kar drag, tako v materialu kot v urah, marsikaj je treba narediti doma, ker ni na trgu, torej brez individualnega pristopa ne bo šlo.
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
brezimenko Član

|
Objavljeno: Pon Sep 08, 2025 9:47 am Naslov sporočila: |
|
|
| tretjic je napisal/a: |
Glede na 3F kompresor, predvidevam da ni ravno šibek?
Moj 3F kompresor ima 4kW, ob zagonu pa potegne okrog 15kW.
Imam nekaj hladilniških kompresorjev, ki jih uporabljam za vakuum. Ampak to je od hladilnikov in skrinj za domačo uporabo. Delovna moč je 60 do 120W in zagonski tok je temu ustrezen (v primerjavi z zgornjim je zanemarljiv). Ali imaš ti kakšne specialne ogromne hladilniške kompresorje za hladilne sobe?
Še glede olja - tile mali hladilniški ga na pozitivni strani izpljuvajo (in porabijo) vsaj toliko kot večji, čeprav so 40x manjši. So mišljeni da delajo v zaprtem krogu, kjer olje samo kroži. |
Je bil baje za hlajenje sob, zato sem mu dal pripravne enote, ki se uporabljajo za pripravo zraka za barvanje in lakiranje.
Bom premislil kaj bi še lahko storil. Zaenkrat me najbolj bega električni sistem in pretoki. Je bil plan dati tudi rabljen bencinski motor z predelanimi ventili samo mi zaenkrat še ni uspelo teorijo spraviti v prakso. Aluminji mi ni zdržal forciranja.
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 674 Aktiv.: 32.04
|
Objavljeno: Pon Sep 08, 2025 12:06 pm Naslov sporočila: Re: Predelava kompresorja |
|
|
| brezimenko je napisal/a: |
Shodil mi je trifazni kompresor. No če drugega ne mi je že od začetka kašljal preveč olja in mi pacal zrak. Sedaj bi nanje dal 3 ali 4 kompresorje od hladilne skrinje, ki so privzeto enofazni. No tu me zanima kako bi električno to zvezal? Od prejšnjega je na bombuli ostal komplet vtičnica kabli ter tlačno stikalo v 3f konfiguraciji. Predvsem me zanima na kakšen naćin, če sploh, bi jih priklopil na obstoječe 3F tlačno stikalo in ublažil špice pri hkratnem zagonskem toku, kjer ti kompresorji niso prav varčni
Ne vem kako imajo to rešeno že tovarniško narejeni kot za primer na priloženi sliki. |
Čeprav zgledajo kakor navadni hladilniški kompresorji so le ti v resnici membranski, le ohišje je isto. Običajno so tako zgrajeni, da se da pokrov odpreti.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

|
Objavljeno: Tor Sep 09, 2025 6:32 am Naslov sporočila: |
|
|
| Čeprav zgledajo kakor navadni hladilniški kompresorji so le ti v resnici membranski, le ohišje je isto. Običajno so tako zgrajeni, da se da pokrov odpreti. |
res je se mučim že dlje časa da bi enega predelal v ''hookah''
https://browniesthirdlunginfo.com/pages/third-lung-diving/electric-powered-hookah-diving.html
membrana omogoča ''breathable air'' medtem ko je brezoljni kontaminiran s prahom teflona , ki deluje kot tesnilo in mazilo bata proti cililindru.
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok_S Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06 Prispevkov: 558 Aktiv.: 4.58 Kraj: Ljubljana, Trzin
|
Objavljeno: Tor Sep 09, 2025 8:24 am Naslov sporočila: |
|
|
| Imam vse pripravljeno in letos ga sprobam. Takrat pripnem tudi sliko.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
brezimenko Član

|
Objavljeno: Čet Sep 11, 2025 11:32 am Naslov sporočila: |
|
|
| lucca brassi je napisal/a: |
| Kaj manjka hladilniškemu motorju kot takemu? |
glej če se o tem sprašuješ potem je to zelo jasen znak da nimaš preveč pojma o teh sistemih. Sam sem naredil en sistem s malim kompresorjem in en velik sistem s rotacijskim kompresorjem cca 1kW pač rabil sem vakuum
|
Ja res nimam pojma o teh stvareh. Zavedla me je oblika in dejstvo, da bi lahko ti kompresorji imeli vgrajeno recikliranje olja. Nisem vedel, da obstajajo v podobnih oblikah tudi membranski. Če bi bil vedež nebi bil revež. Bo pač tista bombula še nekaj časa zasedala prostor dokler se je nebom naveličal gledati in jo razrezal za staro železo. Nisem nekaj zelo čustveno navezan nanje. Če pa bo od kje prišla kdaj kakšna ugodna varjanta za poservisirat pa toliko bolje.
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 674 Aktiv.: 32.04
|
Objavljeno: Pet Sep 12, 2025 7:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Hladilniški kompresor vsekakor bo delal - dokler ne izčrpa vsega olja in zariba.
Na izhodu ima 1-3% mase zraka prečrpano maso olja. 1m3 zraka = cca. 10-50 mL olja, seveda odvisno od starosti in stanja.
Pri tem mu moraš zamenjat obstoječe olje z mineralnim, drugače ga bo požrla rja, ker POE in podobna vežejo nase vodo in postanejo korozivna.
Smiselnost tega početja je mogoče v tem, da rabiš za airbrush, kjer je nek konstanten a majhen pretok. Za poganjanje zračnega orodja pa se bi moral zanašati na velik volumen posode.
Pri ceni novih kompresorjev od 100-200€, je imeti tako slabo rešitev (olje bi mu moral dotočit vsaka 2 polnjenja posode), nesmiselno.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
brezimenko Član

|
Objavljeno: Pet Sep 12, 2025 10:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Se pravi so potem zgolj pogojno uporabni za vlečenje vakuma za recimo odstranjevanje zračnih mehurčkov pri posledici mešanja 2 komponentnih tekočih materialov in ostalem vakumiranju.
Po nekem predlogu sem kupil ATF olje za avtomatske menjalnike za te kompresorje in ga jim nadomestil. Pravijo, da je dokaj vredu za ta namen.
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni