|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Blisk1 Član

Pridružen-a: Sre 04 Maj 2011 10:22 Prispevkov: 445 Aktiv.: 2.44 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2026 3:25 pm Naslov sporočila: Home Assistant |
|
|
Ker nisem našel ene pametne sekcije sem dal to sem.
Če še kdo ni videl Home Assistant, potem povem, da je to najboljša zadeva do zdaj kar sem jih videl, za avtomatizacijo. https://www.home-assistant.io/
V bistvu lahko zavtomatiziraš vse kar hočeš, jaz sem si naredil, da mi meri porabo pralnega stroja in da dobim SMS ko je pranje končano.
Zdaj če se kdo hoče mučit z ESPhome se lahko, ampak je zakomplicirana zadeva. Zato jaz raje uporabljam TASMOTA, ki se da namestiti na vse zadeve, ki imajo vgrajen čip ESP
ESP8266
ESP8285
ESP32
ESP32-S2 / ESP32-S3
ESP32-C3
če power plug nima tega čipa ima potem verjetno
BK7231T, BK7231N, BK7231M
kar je pa za open beken
večina kitajckish power plugov ima ali ESP ali BK čip.
Zadeva se da lepo shekat. Priklopiš USB to UART TTL Module in potem plus na 3.3V, GND na GND TX na RX in RX na TX, pa obvezno GND na 00IO in potem ga vtakneš v USB, mora obvezno biti takoj na nuli ta 00IO. in potem sprogramiraš gor tasmoto
https://tasmota.github.io/install/
za openbeken obstaja program, kjer se naredi isto. potem najdeš to na telefonu, se povežeš z wifi ko se poveže greš na 192.168.4.1 spletno stran in veseš svoje wifi pdoatke SSID in geslo. Openbeken je občutljiv, če ima SSID z velikimi črkami mora biti z velikimi.
https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231T_App
V kolikor moraš zadevo resetirati in znova, ponavadi tipka ne dela. Treba je power plug naprimer 6x ga daš v vtičnico počakaš5 sekund inpotem se spet pojavi na wifiju in na novo vneseš wifi.
Ko gra sprogramiraš, ga spet daš nazaj v power plug. Tile štiroglati power plugi se večinoma lepo odprejo, vzameš papagajke in zaviješ power plug v cunjo in stisneš z vseh 4 strani, tako da se sliši, da je lepilo počilo in potem gre narazen. Jaz sem vse odprl brez da se vidi da je bil odprt. Ko ga programiraš na tasmota ga zalepiš nazaj. potem vneseš MQTT in je viden na Home Assistant.
Aliexpress ima tudi pretvornik, kjer lahko daljinc z 433Mhz vneseš v ta pretvornik in ga povežeš s home assistant. Jaz sem tudi na tega dal gor Tasmota.
Ker ne znam programirat sem se kregal nekaj časa s ChatGpt in je naredil in dela
| Opis: |
|
| Velikost datoteke: |
200.61 KB |
| Pogledana: |
0 krat |

|
|
208.76 KB |
0 krat |

|
|
37 KB |
0 krat |

|
_________________ https://sellyour3d.com |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1312 Aktiv.: 5.60 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Tor Apr 14, 2026 12:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kam pa si si naložil HA? Jaz imam ubuntu 22 in sem šel po navodilih - Method3, ampak meni zadeva ne deluje. Če prav razumem, bi moral HA naredit web GUI na portu 8123, ampak pri meni ni nič - nobena aplikacija ne posluša na tem portu.
_________________ lp, Klemen |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kranjc Član

Pridružen-a: Pon 29 Mar 2004 20:13 Prispevkov: 235 Aktiv.: 0.95 Kraj: Cerknica
|
Objavljeno: Sre Apr 15, 2026 10:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam na RPI. Naredil sem ga bolj iz "firbca" kot iz potrebe. Nekih hudih avtomatizacij nimam. Me pa recimo moti, da je potrebno stalno posodabljanje.
Relativno dobro deluje povezava s kitajskimi modulčki, ki so sicer na Tuya platformi. Za povezovanje od daleč pa koristim ZeroTier, ki omogoča enostavno instalacijo.
Ima mogoče kdo na gostovanju pri Nabu Casa?
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Blisk1 Član

Pridružen-a: Sre 04 Maj 2011 10:22 Prispevkov: 445 Aktiv.: 2.44 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Apr 15, 2026 1:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če si naložil na ubuntu predvidevam, da bi moral še vzpostasviti apache ali pa nginx, da ti bo to delalo, dvomim da ti to avtomatsko naredi. Če si namestil preko docker boš imel malo več težav. Večina si pomagam s chatgpt.
Jaz sem ga naložil na raspberrypi 5 in zadeva deluje. Malo sem se mučil, da sem vzpostavil NVME disk, ampak zdaj dela.
Plus, da imam gor priklopljeno vse mogoče ravno iz razloga, kaj vse se da in kaj deluje. Do zdaj sem vse priklopil in vse deluje. Tudi pošiljanje SMSov preko smsapi.si
zerotier ne poznam, jaz imam to preko cloudflare, za dostop od zunaj.
_________________ https://sellyour3d.com |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1929 Aktiv.: 7.81 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sre Apr 15, 2026 10:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem imel na RPI3b z SSD pa se mi je večkrat ob izpadu elektrike sesulo
Sedaj imam na enemu mini PC in je stabilno .
Gor je "obešenih" več Shellyev, razsmernik, baterije, polnilnica Tuya je z HA postala dinamična, Moj elektro, Mikrotike ...
Preselil bi še temperaturne senzorje z ESP vmesniki ampak moram iz Domoticz baze nekako prenesti 15 let podatkov za primerjavo.
Počasi bodo šle gor tudi kamere in še kaj.
BDW: Priporočam plugin za avtomatski backup na Google drive
_________________ LP Robert |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni