|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
promehanik Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41 Prispevkov: 611 Aktiv.: 2.58
|
Objavljeno: Tor Okt 28, 2003 6:55 pm Naslov sporočila: Alternator piska |
|
|
Pred nekaj dnevi mi je začel piskati alternator na Opel Astri. Zvok je bil podoben, kot, da bi bil od jermena.
Danes sem bil na servisu, kjer so mi zamenjali diodno ploščo in regulator. Cena je bila 60 000 SIT.
Serviser mi je rekel, da je tisto piskanje električnega izvora in ne kakšnega mehanskega. Sedaj pa me zanima ali mi lahko kdo razloži, kako lahko pride do električnega piskanja (zvoka).
lp, prom |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Okt 28, 2003 7:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uh, tole si drago plačal nisem pa ravno prepričan, da je bil vzrok piskanja zamenjano, prej bi rekel jermen ali ležaji. Če bi se prižigala lučka za altenator potem bi bila lahko krivda v regulatorju ali diodah.
lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6733 Aktiv.: 28.41 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Tor Okt 28, 2003 7:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi po mojem skoraj ni drugega možnega vzroka kot ležaj . Ampak za omenjeno ceno bi sam iskal alternator kje drugje.
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
promehanik Član

|
Objavljeno: Tor Okt 28, 2003 8:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ležaji niso bili menjani, prav tako ne jermen. Serviser mi je rekel, da vsak teden zamenjajo 2 do 3 alternatorje, na skoraj novih Astrah (1-3 leta). Moja je stara 3 leta.
A ste že slišali kdaj kakšen glas dobi trofazni motor, ki je priklopjen na frekvenčni regulator? Motor začne čudno brneti, pri frekvencah nižjih od določene frekvence. Enkrat mi je eden razlagal, da je to nekaj v zvezi z elektromagnetizmom. Sigurno pa niso ležaji poškodovani, kajti ko spremeniš frekvenco je vse v redu in tudi pod obremenitvijo je v redu.
Nekaj se notri dogaja.
LP, prom |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iskra Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13 Prispevkov: 797 Aktiv.: 3.36 Kraj: Lokev ,Boa , KOPER
|
Objavljeno: Tor Okt 28, 2003 9:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam sem imel podoben problem, mi je alternator piskal , da sem mislil da imam turbo polnilec. Seveda sem kot mojster pristopil k odpravi napake: Kot je že silvo napisal , ker lučka od alternatorja ni gorela ni mogel biti vzrok ne ščetke ne regulator ampak samo ležaji(zavrteli so se v ohišju). Ko sem malo potelefoniral , sem na
veliko presenečenje ugotovil , da ima najnižje cene Avtotrgovina ?? 2800 sit za dva ležajčka , v železnini , je bila cena za 1000 sit večja . Ko sem se odpravil v avtotrgovino , je prišel mimo kolega , ki je bil namenjen v Trst na SKF po ležaje za svoje stroje in me je prosil da mu delam družbo.
Tam sem potem nabavil ležaje za 300 sit OBA , pol ure in dva ključa in niti po 60 000 prevoženih kilometrih , alternator ne kaže nikakršnih znakov utrujenosti.
Lahko dam samo en nasvet , preden peljete avto ali kakšen drugi aparat na servis , uporabite telefon in se malo pozanimajte za cene. Ti pooblaščeni servisi imajo monopol in nedosegljive cene(in lepe salone ).
L.P. iskra |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Tor Okt 28, 2003 9:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali se je piskanje slišalo v zvočnikih ? Piskanje je včasih zaradi okvare ene od šestih diod, so pa tudi drugi vzroki možni.
Cena popravila je bila astronomska (astra - astronomska) tudi moja soseda je imela opel astro, se je znebila kar precej cekinov za razna popravila, preklemano drag avto. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
promehanik Član

|
Objavljeno: Sre Okt 29, 2003 12:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Brnenje (piskanje) se je slišalo iz alternatorja. Ko sem prižgal luči in klimo pa je brnenje postalo glasnejše.
Kar se tiče vzdrževanja Astre je res drago. Predvsem pa me motijo napake, ki se pojavlajo na skoraj novem avtu. V prvem letu sem na tem avtu zamenjal sigurno 10 sprednjih žarnic. Potem so na servisu le priznali, da je to tovarniška napaka in vgradili neke dodatne kable. Kaj dejansko to je ne vem, ker tudi serviser ni vedel. Je samo prilotal in rekel, da pomaga. Stanje se je izboljšalo, čeprav še zmeraj kakšna pregori.
Hkrati pa me je serviser opozoril, da crkujejo tudi kompresorji od klime. Predlagal mi je tudi kam naj naslednjič peljem popravit, kajti Avtotehna je nenormalno draga. Garancije ti pa itak nočejo za nobeno stvar upoštevat sedaj.
Brnenje je pa zagotovo izviralo ali od diod ali pa od regulatorja, ker drugega ni bilo nič menjano.
LP, prom |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Kan Neznanec

Pridružen-a: Tor 24 Feb 2004 20:51 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Feb 24, 2004 11:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Serviser je imel prav glede napake, res je potrebno menjati diodno ploščo in regulator. Meni se je isto zgodilo dan preden sem šel na dopust. pa sem sklenil da so ležaji in da bodo že vzdržali še nekaj šasa da se vrnem z dopusta, ker tisti dan res ni bilo več časa za servis. No potem pa mi je sredi dopusta, ko se peljem 40 km vstran na izlet zadeva nehala piskat ter se prižgala lučka za akumulator. in ja niso bili ležaji temveč diodna plošča in regulator. Pa sta bila 2 dneva pokvarjena na dopustu, cena pa okrog 80.000 z taksijem vred. Avto pa je daewoo racer - oplov klon. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni