|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Ned Mar 15, 2009 10:39 am Naslov sporočila: Katero diodo v končno stikalo DC elektromotorja |
|
|
Za neko stvar bom uporabil motor, ki ga sicer imajo avtomobili v vratih za pogon okenske šipe.
Zadeva bo opremljena z končnima stikaloma. Da pa spravim zadevo iz končnega položaja moram pognati tok v obratni smeri, torej mora biti končnemu stikalu paralelna dioda, ki sicer res samo za kako sekundo, spusti tok v obratni smeri. Po moji oceni mora biti to tok tja največ do 3A, a zagonski tok elektromotorja bi znal biti morda celo večji.
Kakšni diodi (dve) naj zahtevam v trgovini?
Hvala.
_________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
surla Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22 Prispevkov: 722 Aktiv.: 3.05 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Mar 15, 2009 11:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem kaj boš dosegel z diodo.
Jaz to delam takole.
Da preprečiš eventuelen istočasen vklop relejev lahko tuljavo enega releja vežeš zaporedno s kontaktom drugega releja.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Motor.GIF |
Velikost datoteke: |
6.07 KB |
Downloadano: |
39 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Ned Mar 15, 2009 12:51 pm Naslov sporočila: Ja |
|
|
Ja, ti bereš položaj končnega stikala z mikroprocesorjem in potem ukrepaš programsko.
Jaz se morda malo len, pa ko vklopim premik v eno smer, pustim to določen čas, dokler končno stikalo ne prekine tokokroga motorja.
Ko poženem motor v drugi smeri, tedaj poženem tok po istih žicah v drugi smeri in ta tok preko odprtega končnega stikala ne more. Zato mu dovolim, da si za sekundo izbere obvozno pot preko diode, in motor požene napravo iz končnega položaja.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
2.57 KB |
Pogledana: |
3341 krat |

|
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Ned Mar 15, 2009 1:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole čist lepo dela. Sem "izumil" tole prevezavo dobrih 20 let nazaj, ko sem se igral z motorčki in modeli. Poznam diode P600 serije od Diotec -a Zdržijo 6A. Imajo tudi P1000 serijo, ki drži 10A, oboje pa zdržijo tudi precej velike kratkotrajne preobremenitve. Verjetno se mi kakšna celo valja doma. Ima pa aksialne priključke in precej debelo telo (cca 8x8mm).
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Batman Član

Pridružen-a: Sre 10 Sep 2008 21:43 Prispevkov: 230 Aktiv.: 1.13 Kraj: Notranjska
|
Objavljeno: Pet Mar 20, 2009 9:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po moje bi bila 1N540x (x=1-7) čisto dovolj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Pet Mar 20, 2009 10:39 pm Naslov sporočila: Hvala |
|
|
Hvala, to sem rabil.
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni