|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.72 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2007 1:28 pm Naslov sporočila: visoka napetost - prebijanje |
|
|
Imam trafo, ki mi prebija na ohišje preko vijaka, s katerim sem pritrdil "šokoladke". Glej video ( http://www.youtube.com/watch?v=b6u__AJQ6JY ) - iskra se najbolje vidi v 58 sekundi.
Zdej me pa zanima, zakaj nastane samo ena iskra - če navitje prebije na ohišje, bi moralo na dveh mestih? Kako naj ugotovim kje je drugo kritično mesto?
Zakaj, iskra poči samo enkrat? A ni tako, da ko enkrat iskra prebije, se potem tam ionizira zrak in začne še bolj prevajat (varovalke mi ni vrglo ven)?
Kaj pomeni prasketanje, ki se sliši - da ves čas za trenutek prebija?
BTW, če vijak vzamem ven iskre ni več, prasketa pa še vedno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2007 1:38 pm Naslov sporočila: Re: visoka napetost - prebijanje |
|
|
trot je napisal/a: |
Imam trafo, ki mi prebija na ohišje preko vijaka, s katerim sem pritrdil "šokoladke". Glej video ( http://www.youtube.com/watch?v=b6u__AJQ6JY ) - iskra se najbolje vidi v 58 sekundi.
Zdej me pa zanima, zakaj nastane samo ena iskra - če navitje prebije na ohišje, bi moralo na dveh mestih? Kako naj ugotovim kje je drugo kritično mesto?
Zakaj, iskra poči samo enkrat? A ni tako, da ko enkrat iskra prebije, se potem tam ionizira zrak in začne še bolj prevajat (varovalke mi ni vrglo ven)?
Kaj pomeni prasketanje, ki se sliši - da ves čas za trenutek prebija?
BTW, če vijak vzamem ven iskre ni več, prasketa pa še vedno. |
"Šokolada" je čokolada, oziroma pravilno: vrstna sponka.
Prebijanje je znak preslabe izolacije. Če preskoči iskra med dvema točkama, je možno predvsem dvoje:
- razdalja je premajhna,
- izolacija je slaba ali zanič.
Druge iskre ne vidiš, ker preskoči v notranjosti jedra. Verjetno skoči iz žice skozi tuljavnik na direktno na jedro. ker je v globini navitja, je ne vidiš in ne slišiš.
Prasketanje je znak korone. To je v bistvu iskra, ki še ni prebila.
Zakaj iskra trajno ne iskri? Napetost ni dovolj visoka. Verjetno prihaja do kakšnih nihanj, feroresonance ali česa podobnega. Iskra prebije, potem se napetost sesede.
A je trafo za 50 Hz? Za kakšno napetost je? Koliko debela je izolacija, kakšen izolirni material?
Jur
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.72 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2007 1:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Trafo je 50 Hz. Na sekundarju sta dva dva navitja po 10 kV, ki sem ju zvezal zaporedno. Se pravi na izhodu cca 20 kV.
Navitje je na plastičnem tuljavniku debeline 3,5mm, vse skupaj pa je zalito z neko plastično maso.
Misliš da bi moral zadevo potopiti v olje? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2007 1:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če bi malo več o svoji aplikaciji povedal bi šlo lažje.
Lahko ti prebija med ovoji. Če je napetost previsoka se to lahko zgodi. Zakaj vsake toliko časa? NE vem točno kaj počneš s tem transformatorjem, če proizvaja visoko napetost, lahko kratek stik povzroči sesedanje napetosti na primarju in preden se napetost spet dvigne traja nekaj časa. Če bi med ovoji nastal kratek stik zaradi preboja bi se ta del navitja grel bolj kot ostali. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2007 2:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za 20 kilovoltov je jasno, da ti bo prebijalo. Mora in konec. Tudi navadna vrstna sponka je za tako napetost popolnoma neuporabna. Čeprav ti (slučajno) ne prebija, ni ustrezna ker je narejena za 230 voltov. Priključki sekundarja morajo biti na visokonapetostnem nosilcu.
Tak trafo bi skoraj moral zaliti z namenskim izolacijskim lakom. Trafo se najprej postavi v vakuum (oziroma dober podtlak) in potem potopi v lak. Če ga potopiš v lak, brez podtlaka, bo lak zlezel par milimetrov v globino navitja in nič več.
Ali si trafo navijal sam? Ko se navija VN trafo:
- priključne žice morajo biti dovolj stran od jedra.
- posamezen sloj navite žice ne sme biti preblizu roba tuljavnika.
- Med vsakima sosednjima posameznima slojema mora biti izolacijski material. In to pravi tip in debelina materiala. Primer: če imaš na sekundarju 55 slojev navite žice, potem je napetost pri 20.000 voltih med sosednjima slojema 363 voltov.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2007 3:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako to misliš, da mora prebijat. Saj sem naredil visokonapetostni nosilec (glej sliko).
Vem da so sponke namenjena 380 V, ampak kaj pa naj drugega vzamem. Saj sem med sponkami pustil precej prostora. Med vijakom in prvo sponko je 2,5 cm prostora.
Navitja sem dal delat, ostalo pa sem naredil sam. Navitje je zalito z izolacijskim lakom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2007 5:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Normalno da prebija.
S čim si očistil ploščico in sponke? Prah tudi prevaja.
Žice od sekundarja odključi in jih zakrivi, da štrlijo prosto v zrak. Če bo še vedno prebijalo, imaš zanič trafo.
A kaj češ dat namesto vrstnih sponk?? Keramične izolatorje, normalno. Mimogrede, si sploh pogledal kolikšna je nazivna napetost za sponke?
Si izračunal, kolikšna je zračna razdalja, ki jo 20kVeff = 28kVpp prebije?
Še kar nisi naštudiral osnov, preden nadaljuješ z laserjem?
Če že pripenjaš slike v enormni resoluciji, naj bodo vsaj ostre, da se kaj vidi. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2007 6:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če gledam po sliki nimaš nobene izolacije na mestu okoli tuljavnika , kjer žice pogledajo ven iz tuljavnika. To se ponavadi rešuje z izolacijsko folijo, ki ima rob nasekan, tako da ko folijo navijaš se tisti narezani del zvije ob steno tuljavnika. Rob je nasekan, ker samo zapognjene folije ne moreš navijati okoli tuljavnika. Par plasti potem povzroči, da se zareze, prekrijejo kot opeka na strehi in imaš kontinuirano izolacijo.
Proti jedru imaš tam samo tuljavnik, ki ponavadi zdrži kakšne 4KV. Si med posamezne plasti sekundarnega navitja dal kakšno izolacijo?
Visokonapetostne transformatorje ni ravno lahko sestavljati.. rabiš kar nekaj znanja in izkušenj. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2007 6:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aly, ti si očitno najbolj pameten tukaj...če misliš pomagaj, sicer pa nehaj nabijat...
Že v prvem postu sem napisal, da če nimam vijaka, potem ne prebija. Tudi kakšna je nazivna napetost sponk, sem že napisal - ampak jaz nisem priključil sponke po "nazivnem razporedu", ampak sem jih vmes pobral ven. Kovinske vijake za pritrditev pa bom zamenjal s plastičnim.
Za preboj sem računal, da je za vsak kV potrebno 1mm zračnosti. A bo v redu?
Med posameznimi plastmi na sekundarju je izolacija. Bom probal poslikat z boljšim fotoaparatom (te sklike so bile poslikane z mobitelom). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2007 7:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo še ena slikca...malo bolj kvalitetna...
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2007 9:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bo v redu.
Nimam namena "nabijat", ampak opozorit na pomanjkljivosti. Danes imam malo višji pritisk. se opravičujem.
Sedaj se dobro vidi vijak, ki drži sponko. Povsem očitno prebija od sredinskega odcepa na vijak in naprej na jedro. Torej zelo verjetno prebija tudi znotraj enega navitja na jedro. Enega čisto odključi in priklopi s tadrugim in z vstavljenim vijakom. Tako lociraš sumljivo navitje.
Še ena varianta je, da primar krmiliš preko variaka in tako znižaš napetosti na sekundarju. Potem na sekundarje obesiš upore majhnih vrednosti. In povečuješ napetost do preboja. S tem poiščeš del, navitja, ki prebija na jedro.
Predvidevam, da povsem desni kontakt na sliki prebija na jedro (navitje se tam začne v sredini). In je desno navitje tisto, ki inducira napetost za iskro čez vijak.
Jedro si sam delal? Mogoče ga lahko zmanjšaš pod sekundarjem in daš spodaj dodatno izolacijo.
Če računaš z 1mm reže za 1kV, mora biti vsak del žice odmaknjen od jedra vsaj 10mm. Tudi pod tuljavnikom. Mislim da je tu problem.
Vsekakor pa uporabi keramične distančnike namesto čokoladke, ali pa veži v zraku. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2007 11:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Variak sem uporabljal že do sedaj. Prebijalo pa mi je na vijaku, ki je bil povsem levo, zraven sponke - tam je tudi najvišja napetost. Potem sem skrajna vijaka vzel stran in pustil samo srednjega, ki je viden na sliki - od takrat ne prebija več.
Če imam navitja na sekundarju ločena ni nobenih problemov, tudi presketa ne, ko pa navitji povežem zaporedno, pa mi pri cca 200 V na vhodu, začne presketat, prebija pa ne.
Je potrebno, da se še ubadam s tem? A moram eliminirat tudi presketanje? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2007 11:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če prasketa, pomeni da prihaja nekje do razelektritev. Verjetno nekje spodaj med jedrom in navitjem - skozi steno tuljavnika. In to ni dobro. Material se uničuje, energija se porablja in obstaja možnost požara. Jaz bi na tvojem mestu redizajniral sekundarje. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2007 11:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Je potrebno, da se še ubadam s tem? A moram eliminirat tudi presketanje? |
Kot so že zgoraj napisali, prasketanje pomeni korono. Zadeva je na meji. Potem se bo spremenila vlažnost in nabralo malo prahu, vmes bo še kakšna motnja v omrežju,... .
Če imaš variak, gre izhod ponavadi do 250V ali 260V. Vsekakor bi moralo delovati do 230+5%=242V brez prasketanja. Vsaj toliko imamo pri nas doma v vtičnici, ko je vse razbremenjeno (imamo svoj industrijski vod od transformatorja do delavnice, od tam gre odcep v hišo).
LP,
Igor _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.03 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Avg 09, 2007 12:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Aly, ti si očitno najbolj pameten tukaj...če misliš pomagaj, sicer pa nehaj nabijat...
Že v prvem postu sem napisal, da če nimam vijaka, potem ne prebija. |
2. popravka:
- Aly ni najbolj pameten tukaj, to sem namreč jaz in če se bo pojavil še en tak žaljiv komentar letiš ! Jasno ?
- Če ni vijaka potem ne prebija na vijak. To pomeni, da prebija kam drugam, sicer se prasketanje nebi čulo. To je namreč že znak delnega preboja.
Redizajniraj transformator in uporabi ustreznejše materiale za tako visoke napetosti. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni