www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Predelava/Dodelava vezja za zaznavo GSM signala

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
TRIROG
Član
Član

Pridružen-a: Čet 30 Avg 2007 12:23
Aktiv.: 0.39
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2007 12:40 pm    Naslov sporočila:  Predelava/Dodelava vezja za zaznavo GSM signala Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Pred kratkim sem dobil v roke svinčnik z ledico ki je utripala ko je svinčnik zaznal GSM signal ...

zadevo sem razdrl in jo imel namen uporabiti za avtomatsko utišanje radijskega sprejemnika v avtu, ko bi naprava zaznala da nekomu v vozilu ali bližnji okolici zvoni GSM ... za to bi uporabil rele ki bi sklenil stik med MUT žico na radiu in - ... za to pa potrebujem stalno napetost na releju ... ledica pa utripa ...
prišel sem na idejo da bi enostavno pred ledico vzporedno vezal kondenzator vendar ...

...sem naletel na problem ...

to je da zadeva za utripanje LED diode ne prekinja + temveč - ...

kako naj torej predelam vezje tako da bo na izhodu ko bo zaznan gsm signal stalna napetost ...( 3v?)

prilagam še slikice vezja ...

Hvala za pomoč ...

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2007 1:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Monostabilni multivibrator ( na primer chip NE 555) je prava stvar. Ko na vhod (TRIG) pripelješ en kratek impulz (blink diode), bo na izhodu (OUT) ven pljunilo daljši (vedno enako dolg) impulz. Dolžina je določena z Ra in Ca. Če Je dolžina izhodnega impulza daljša od periode blinka diode, bo izhod trajno aktiven. Chip lahko poganja majhen rele. Ali pa kar direktno mute signal.

Jur

tmp.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  8.46 KB
 Pogledana:  5720 krat

tmp.jpg

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TRIROG
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2007 1:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čudovito!

pa obstaja tak čip ki bi delal na 3v?

kako bi pa povezal zadevo da mi nebi bilo treba releja uporabiti? glede na to da morem na MUTE od radia pripelat -( oz gnd)
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2007 1:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

CMOS chipi delajo tudi na 3 volte. Tudi monostabili so vmes. Brez releja bi bil priklop na radio podoben. Namesto relejskega kontakta bi šel v radio signal iz chipa.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TRIROG
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2007 2:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aha ... bi lahko morda napisal kakšen konkreten čip?

em samo da preverim če sem prav razumel ... se na da čipu določiti da out da GND namesto neke napetosti? sem razumel da spusti na OUT pač neko napetost ... rabim pa GND in zato sem imel v mislih rele ...

Hvala!
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2007 2:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

74HC123. Za obrnjeno polariteto izhoda dodaj se inverter (en tranzistor) pred vhod.
TRIROG
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2007 2:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

khm kaj ?!

kam dam kaj ? na vcc dam tranzistor? kateri kakšen?

Hvala!
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2007 10:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

en NPN tranzistor priključen v open-collector vezavi. Signal iz chipa preko upora na bazo tranzistorja. Emitor na maso (skupna masa radia in vezja). Collector pa na mute signal.

Ko bo na bazi napetost, bo tranzistor potegnil mute signal na maso.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni