www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ustrezen presek kabla
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
promehanik
Član
Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41
Aktiv.: 2.58

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 21, 2007 11:03 pm    Naslov sporočila:  Ustrezen presek kabla Odgovori s citatom

Nabavil sem električno peč moči 9 kW. Tok je 13 A po fazi. Peč ima samo 5 polno vtičnico, zato moram narediti podaljšek do zidne vtičnice. Zanima me kako velik presek kabla naj dam? Ali naj bo trd ali mehek?

lp, prom
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 21, 2007 11:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najmanj 5x 2,5□ ... trdota po želji. Smile
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kose19
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37
Aktiv.: 5.18
Kraj: okolica Kobarida

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2007 9:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tabela iz glave:
1.5^ = 15A
2.5^ = 26A
4^ = 34A
...
bom skeniral in pripel, ker vidim da bo prišlo marsikomu prav.
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.34
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2007 12:02 pm    Naslov sporočila:  Re: Ustrezen presek kabla Odgovori s citatom

promehanik je napisal/a:
Nabavil sem električno peč moči 9 kW. Tok je 13 A po fazi. Peč ima samo 5 polno vtičnico, zato moram narediti podaljšek do zidne vtičnice. Zanima me kako velik presek kabla naj dam? Ali naj bo trd ali mehek?

lp, prom

Nisi napisal dolžine od peči do vtičnice, če je manj kot 10m uporabi, kot ti je že Iztok zapisal 5x 2,5□, ker verjetno do vtičnice na zidu tudi ni debelejši. Vendar ne strinjam se da je vseeno ali je mehki ali trd. Definitivno je boljši trd, govorim seveda o kablu, vsakršna podobnost je zgolj naključje hi hi hi, Iz prakse lahko povem, da verjetno ni taka razlika v samem kablu, ampak je problem spojev kabla z konektorji- vrstnimi sponkami itd. spoj mehkega kabla je slabši, tudi če uporabiš tulke, s tem posledično segrevanje na spojih, večji tok in že je začarani krog tukaj, slabši spoj večji tok vse do pregoretja. Če ne boš vsaj trikrat na dan izvlekel kabla, oziroma vtikača iz vtičnice, potem uporabi trdi kabel.

Damoneny
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 09 Dec 2007 16:53
Aktiv.: 0.04

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2007 12:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse je odvisno tudi od dolžine kabla, daljši kot je, večji presek mora imeti. Pri vodnikih je podan max.tok glede na temperaturo do katere se vodnik še lahko segreje. Mislim, da sem v priročniku enkrat prebral, da je za klasične vodnike max.temperatura okrog 70 st.C (spet odvisno od tipa izolacije).

Lep pozdrav
Nazaj na vrh
Sergej
Član
Član

Pridružen-a: Tor 29 Avg 2006 19:43
Aktiv.: 1.22

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2007 3:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nobene potrebe ni, da je presek večji od preseka v zidu. Še več! Če bo podaljšek vključno s spoji enakega razreda in se bo pretirano grel, ti bo vsaj jasno, da moraš tudi v zidu zamenjat!
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2007 8:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kose19 je napisal/a:
Tabela iz glave:
1.5^ = 15A
2.5^ = 26A
4^ = 34A
...
bom skeniral in pripel, ker vidim da bo prišlo marsikomu prav.

A ni tole malo veliko? Jaz se držim do 8A na 1□ pa sem opazil, da se nekateri vodniki/kabli včasih kar dobro grejejo (otip z roko) ... še posebej če so skupaj v snopu ali kanalu. Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.86
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 22, 2007 9:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za 1mm^2 je 10A varovalka za osamljene kable, v snopu se amperaža varovalke zmanjša. Prav tako je za 1.5mm^2 primerna varovalka 16A, v snopu pa 10A.
Vse je odvisno kje je položen kabel.

Za trenutni primer bi potreboval 5×2.5mm^2 in zadostuje do 100m dolžine s tem, da je kabel osamljen in ni naviti v rolo ali v snopu večih kablov.

promehanik
Član
Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41
Aktiv.: 2.58

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 23, 2007 12:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za odgovore.
Sem priklopil peč na 5x 4□, tako da je sigurno dovolj. Kabel je dolg 7m. Uporabil pa sem mehek kabel in na obeh straneh dal votlice in nato vtikača. Sedaj se že grejem.

lp, prom
Nazaj na vrh
kose19
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37
Aktiv.: 5.18
Kraj: okolica Kobarida

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 28, 2007 11:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Končno tista obljubljena tabela.
Za kable nam pride v poštev stolpec GRUPA 2.
Vedeti pa moramo, da mi z varovalko varujemo najprej kabel in se zato uporablja raje za eno stopnjo večji presek.
1,5□=10A
2,5□=16A
4□=25A
...

Picture 019.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  169.3 KB
 Pogledana:  445 krat

Picture 019.jpg

Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.03
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 28, 2007 11:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

promehanik je napisal/a:
Hvala vsem za odgovore.
Sem priklopil peč na 5x 4□, tako da je sigurno dovolj. Kabel je dolg 7m. Uporabil pa sem mehek kabel in na obeh straneh dal votlice in nato vtikača. Sedaj se že grejem.
Nisi napisal s čim se greješ (s pečjo, s kablom ali obojim). Wink

Še ena tabela za presek kablov.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
telex
Član
Član

Pridružen-a: Pet 28 Sep 2007 10:04
Aktiv.: 0.05
Kraj: Mežica

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 05, 2008 10:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Teško si predstavljam po dnevni sobi napeljan kabel segret na 70 stC. Ker z varovalkami varujemo kabel (pri močnejšem porabniku tako pregori varovalka) se držite pravila:

varovalka 10 A....kabel 1.5 mm2
varovalka 16 A...kabel 2.5 mm2
varovalka 20 A... kabel 4 mm2

za prenosne porabnike (do 15 kg) uporabljajte mehke kable.
Nazaj na vrh
atomikus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Okt 2008 1:28
Aktiv.: 0.05
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 15, 2008 11:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po tej švabski tabeli, ki jo je Branez dal, piše da gre lahkozlahkoto 16A po 1,5mm žici. In v nekaterih primerih tudi do 24A. Kaj zdej 16A 1,5mm al 2,5mm?
Nazaj na vrh
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.21
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 15, 2008 12:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali bi bilo tudi v redu, če bi namesto votlic na koncu mehkega kabla enostavno polotal kontakte?
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 15, 2008 1:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne!

Cin čez čas zleze in kontakt ni več ustrezen. Slab spoj povzroča gretje, kar lahko privede do požara.

Kar se tiče presekov mi gredo vedno kocine pokonci, ko vidim varovalke in preseke skupaj. Za vsak kabel je potrebno določiti varovalke vsaj glede na dolžino kablov, način polaganja ter predvideno temperaturo. Mogoče malo kompliciram, samo elektriko delaš verjetno samo enkrat, in je prav da jo vsaj takrat narediš prav. 1/2 ure več časa ki ga rabiš za par računov in izmer , ter nato kakšen evro več zaradi debelejših kablov ali močnejše varovalke ne more biti razlog zakaj zadeve nebi naredil kot je treba. Vsaj ni straha, da bi se kdaj kaj scvrlo.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni