|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Slemi Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2004 13:29 Prispevkov: 386 Aktiv.: 1.63 Kraj: Hrastnik
|
Objavljeno: Pon Feb 25, 2008 1:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ena od variant, če imaš kakšnega prijatelja, ki si bi zvel čas je tudi ta, da pripelješ na mikrokontroler signale od števca in obratomerja in iz razmerja impulzov izračunaš prestavo.
To sem dopisal samo kot idejo za projekt, ker vem da si napisal, da nisi ravno vešč programiranja.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.86 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pon Feb 25, 2008 6:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Samo z branjem hitrosti in obratov bo bolj težko napisati program za indikacijo prestave.
Mikrokontroler ne bo vedel v kateri prestavi je, ko boš dal kontakt in bo avto v prestavi.
Najlažja varianta je mehanska izdelava stikal/senzorjev nekje pri ročici. Reed kontakti in kakšen magnetek je že skoraj preveč fleksibilno pri majhnem premiku ročice. Meni se zdijo mokrostikala še najboljša in najenostavnejša varianta, za vse ostalo je treba bolj poseči v avto ali pa je sama izdelava zahtevna za takšno "šminko".
Da je še bolj šminkasto se lahko na sami ročici montirajo SMD LED pod vsako prestavno številko. Npr. pod vsako dve LED (rdeča-zelena), ena izmed barv je indikator prestave ostale številke pa svetijo z drugo barvo.
Seveda bi se moral ročaj ročice predelati, na dno se vstavi ploščica z diodami in nad njo prilepi pleksi ploščica (peskana) na to ploščico pa nalepi nov film (nalepka) s prikazom prestav. Nalepka bi seveda morala biti vsa črna, številke pa prosojne (prosojnica-inverzna slika). Nad to nalepko še lepo zaobljen pleksi in spoliran, da bo vse skupaj videti kot original.
Nekaj podobnega sem videl na eni tunning strani, kjer so opisali ves postopek dela.
Izdelek v končni fazi izgleda profesionalno.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1906 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Pon Feb 25, 2008 10:16 pm Naslov sporočila: Re: re |
|
|
lucca brassi je napisal/a: |
za šminkerske voznike :conrad.de
Home Auto Car Styling CarStyling für Fahrzeug-Innenräume Schaltknäufe
INDY-CATOR GREEN GL 1008-1
Artikel-Nr.: 855577 - 62
|
Vcasih se je dobilo tudi dokumentacijo v .pdf
Danes sem nekaj gledal pa ne najdem
Verjetno je noter opisana montaza senzorjev,...
_________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slemi Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2004 13:29 Prispevkov: 386 Aktiv.: 1.63 Kraj: Hrastnik
|
Objavljeno: Tor Feb 26, 2008 12:03 am Naslov sporočila: |
|
|
ElGrigon je napisal/a: |
Samo z branjem hitrosti in obratov bo bolj težko napisati program za indikacijo prestave.
Mikrokontroler ne bo vedel v kateri prestavi je, ko boš dal kontakt in bo avto v prestavi. |
Pa narediš tako, da dokler je samo kontakt in avto še ni prižgan recimo segmente prižigaš po vrsti naokrog, ko pa se začneš peljati, pa tako ni več problem. Ko imaš neko določeno razmerje, ki ga eksperimentalno določiš, ti piše prestavo, ko pa je razmerje "čudno" pa recimo displej ugasne.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.21 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Tor Feb 26, 2008 9:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam shemo, če ti kaj pomaga...jaz sem si jo zrisal, potem pa to hotel spraviti v prijateljev avto, da bi mu display kazal, v kateri prestavi ima... Narejeno sem prodal na bolhi pred leti, kolega je avto prej razsul...
(zgeda je res sam v prestavno ročko gledal )
Če rabiš, ti zrišem še 1x...
LP!
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jishimoari Član

Pridružen-a: Čet 07 Feb 2008 15:36 Prispevkov: 38 Aktiv.: 0.18 Kraj: Nemogoče določit
|
Objavljeno: Tor Feb 26, 2008 11:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja bi bil zelo hvaležen če še imaš, da mi pošlješ (na kakšen princip pa deluje? na stikala al na obrate pa hitrost?)
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.21 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Sre Feb 27, 2008 12:13 am Naslov sporočila: |
|
|
jishimoari je napisal/a: |
(na kakšen princip pa deluje? na stikala al na obrate pa hitrost?)
lp |
Ni mi jasno obrati pa hitrost?
Deluje na mikrostikala, reed releje, induktivna stikala....kar želiš.... ko dobiš shemo, ti bo jasno, ok?
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jishimoari Član

Pridružen-a: Čet 07 Feb 2008 15:36 Prispevkov: 38 Aktiv.: 0.18 Kraj: Nemogoče določit
|
Objavljeno: Sre Feb 27, 2008 4:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
ok
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Mar 03, 2008 4:31 pm Naslov sporočila: Re: re |
|
|
robert je napisal/a: |
Vcasih se je dobilo tudi dokumentacijo v .pdf
Danes sem nekaj gledal pa ne najdem
Verjetno je noter opisana montaza senzorjev,... |
Vidni senzor je samo eden. Majhna škatlica na napajalnih žicah z veliko SMD čipovja ... ki mora biti pritrjena na koroserijo ...
http://www.indy-cator.de/download/anleitung.en.pdf
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dedo Neznanec

Pridružen-a: Tor 11 Sep 2007 11:32 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.02 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Pon Feb 23, 2009 4:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
jishimoari je napisal/a: |
ok |
A imaš še to shemo, ker bi tudi jaz rad naredil nekaj takega???
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brodar Član

Pridružen-a: Sob 08 Nov 2008 13:23 Prispevkov: 109 Aktiv.: 0.54 Kraj: Kamnik
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.40
|
Objavljeno: Pon Nov 23, 2009 11:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dioda?
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brodar Član

Pridružen-a: Sob 08 Nov 2008 13:23 Prispevkov: 109 Aktiv.: 0.54 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Pon Nov 23, 2009 11:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha že vidim kaj je mislil povedat tam kjer se žici stikata je potrebno dati diodo in teh diod je ogromno, zdaj me pa zanima, če ima kdo kakšno drugo idejo iz kakšnimi čipi tole rešit??
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Tor Nov 24, 2009 12:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Navadna dioda te pribije na stol, ti pa o čipih sanjariš?
Išči recimo 1N4007.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Nov 24, 2009 1:24 am Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
...
Išči recimo 1N4007. |
Za krmiljenje LEDic je dovolj tudi majhna 1N4148
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni