www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Indikartor prestave
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Slemi
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2004 13:29
Aktiv.: 1.63
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 25, 2008 1:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ena od variant, če imaš kakšnega prijatelja, ki si bi zvel čas je tudi ta, da pripelješ na mikrokontroler signale od števca in obratomerja in iz razmerja impulzov izračunaš prestavo.

To sem dopisal samo kot idejo za projekt, ker vem da si napisal, da nisi ravno vešč programiranja.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo AIM - AOL Instant - naslov MSN Messenger - naslov
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.86
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 25, 2008 6:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo z branjem hitrosti in obratov bo bolj težko napisati program za indikacijo prestave.
Mikrokontroler ne bo vedel v kateri prestavi je, ko boš dal kontakt in bo avto v prestavi.

Najlažja varianta je mehanska izdelava stikal/senzorjev nekje pri ročici. Reed kontakti in kakšen magnetek je že skoraj preveč fleksibilno pri majhnem premiku ročice. Meni se zdijo mokrostikala še najboljša in najenostavnejša varianta, za vse ostalo je treba bolj poseči v avto ali pa je sama izdelava zahtevna za takšno "šminko".

Da je še bolj šminkasto se lahko na sami ročici montirajo SMD LED pod vsako prestavno številko. Npr. pod vsako dve LED (rdeča-zelena), ena izmed barv je indikator prestave ostale številke pa svetijo z drugo barvo.
Seveda bi se moral ročaj ročice predelati, na dno se vstavi ploščica z diodami in nad njo prilepi pleksi ploščica (peskana) na to ploščico pa nalepi nov film (nalepka) s prikazom prestav. Nalepka bi seveda morala biti vsa črna, številke pa prosojne (prosojnica-inverzna slika). Nad to nalepko še lepo zaobljen pleksi in spoliran, da bo vse skupaj videti kot original.
Nekaj podobnega sem videl na eni tunning strani, kjer so opisali ves postopek dela.
Izdelek v končni fazi izgleda profesionalno.

robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 25, 2008 10:16 pm    Naslov sporočila: icon_disgusting Re: re Odgovori s citatom

lucca brassi je napisal/a:
za šminkerske voznike :conrad.de

Home Auto Car Styling CarStyling für Fahrzeug-Innenräume Schaltknäufe

INDY-CATOR GREEN GL 1008-1

Artikel-Nr.: 855577 - 62

Vcasih se je dobilo tudi dokumentacijo v .pdf
Danes sem nekaj gledal pa ne najdem Rolling Eyes
Verjetno je noter opisana montaza senzorjev,...

Slemi
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2004 13:29
Aktiv.: 1.63
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2008 12:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ElGrigon je napisal/a:
Samo z branjem hitrosti in obratov bo bolj težko napisati program za indikacijo prestave.
Mikrokontroler ne bo vedel v kateri prestavi je, ko boš dal kontakt in bo avto v prestavi.

Pa narediš tako, da dokler je samo kontakt in avto še ni prižgan recimo segmente prižigaš po vrsti naokrog, ko pa se začneš peljati, pa tako ni več problem. Ko imaš neko določeno razmerje, ki ga eksperimentalno določiš, ti piše prestavo, ko pa je razmerje "čudno" pa recimo displej ugasne.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo AIM - AOL Instant - naslov MSN Messenger - naslov
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.21
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2008 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam shemo, če ti kaj pomaga...jaz sem si jo zrisal, potem pa to hotel spraviti v prijateljev avto, da bi mu display kazal, v kateri prestavi ima... Narejeno sem prodal na bolhi pred leti, kolega je avto prej razsul...
(zgeda je res sam v prestavno ročko gledal ) Rolling Eyes

Če rabiš, ti zrišem še 1x...
LP!

jishimoari
Član
Član

Pridružen-a: Čet 07 Feb 2008 15:36
Aktiv.: 0.18
Kraj: Nemogoče določit

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2008 11:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja bi bil zelo hvaležen če še imaš, da mi pošlješ (na kakšen princip pa deluje? na stikala al na obrate pa hitrost?)

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.21
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 27, 2008 12:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jishimoari je napisal/a:
(na kakšen princip pa deluje? na stikala al na obrate pa hitrost?)

lp

Ni mi jasno obrati pa hitrost? Rolling Eyes

Deluje na mikrostikala, reed releje, induktivna stikala....kar želiš.... ko dobiš shemo, ti bo jasno, ok?

jishimoari
Član
Član

Pridružen-a: Čet 07 Feb 2008 15:36
Aktiv.: 0.18
Kraj: Nemogoče določit

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 27, 2008 4:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ok
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 03, 2008 4:31 pm    Naslov sporočila: icon_disgusting Re: re Odgovori s citatom

robert je napisal/a:
Vcasih se je dobilo tudi dokumentacijo v .pdf
Danes sem nekaj gledal pa ne najdem Rolling Eyes
Verjetno je noter opisana montaza senzorjev,...

Vidni senzor je samo eden. Majhna škatlica na napajalnih žicah z veliko SMD čipovja ... ki mora biti pritrjena na koroserijo ... Smile

http://www.indy-cator.de/download/anleitung.en.pdf

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dedo
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 11 Sep 2007 11:32
Aktiv.: 0.02
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 23, 2009 4:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jishimoari je napisal/a:
ok

A imaš še to shemo, ker bi tudi jaz rad naredil nekaj takega???
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
brodar
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Nov 2008 13:23
Aktiv.: 0.54
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 23, 2009 11:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lp
Mene pa zanima kateri element je to, ki je označen? Ali pa če kdo ima idejo kako mora biti povezano da " signal ne odide nazaj"?? Nevem kako naj drugače povem Smile

Gear indicator Lite.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  15.38 KB
 Pogledana:  5068 krat

Gear indicator Lite.jpg

Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.40

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 23, 2009 11:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dioda?
brodar
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Nov 2008 13:23
Aktiv.: 0.54
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 23, 2009 11:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha že vidim kaj je mislil povedat tam kjer se žici stikata je potrebno dati diodo in teh diod je ogromno, zdaj me pa zanima, če ima kdo kakšno drugo idejo iz kakšnimi čipi tole rešit??
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2009 12:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Navadna dioda te pribije na stol, ti pa o čipih sanjariš? Brick wall

Išči recimo 1N4007.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2009 1:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MadMax je napisal/a:
...
Išči recimo 1N4007.

Za krmiljenje LEDic je dovolj tudi majhna 1N4148 Smile
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni