www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Nova hišna napeljava - trifazni tok, ...
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
simon79
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 24 Sep 2007 11:21
Aktiv.: 0.03

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 28, 2007 11:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Žal je to (ogrevanje na elektriko) izhod v sili, ki preostane, ko vse drugo odpove. Zelo pomembna mi je tudi cena začetne investicije, pri čemer elektrika krepko poseka plin in vse ostale zadeve.

Ločeni napajanji za vsako bivalno enoto prinesejo za sabo enake probleme (Elektro, soglasja, predelava omarice...) kot trofazni tok, temu bi se pa rad (če bo le možno) izognil v velikem loku.

Upam na najboljše in na to, da ne bo zeblo. Lačni ne bomo, ker sem se steklokeramiki že (v dobro enofaznega toka) odpovedal in jo bom zamenjal za plin.

Prihranek pri inšrtalaciji bi pa lahko namenil za fasado. Saj res, da so 60 cm zidovi, ampak izolacija bi pa bila pa sigurno dobrodošla.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s51zg
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2004 17:35
Aktiv.: 2.27
Kraj: JN76BC - Srednje brdo

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 30, 2007 12:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Šele sedaj razumem, da ima ta dvo-nadstropna hiša še enofazni priključek. To je pa res že star priključek. Verjetno boste morali razmišljati o novem tro-faznem priključku. Res je, da to ni poceni zadeva. Ko sem sam pred cca 25 leti gradil svoj nov stanovanjski objekt, sem moral sam plačati tudi dovodni kabel v dolžini cca 60m direktno iz trafo postaje + vse ostalo. Še celo presek žic so mi določili in sicer 4x35mm2. Na vprašanje, zakaj tako velik presek, sem dobil odgovor, da zaradi možnosti priklopa drugih potencijalnih investitorjev iz mojega objekta!?

lp
janez
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MrPizza
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2003 11:17
Aktiv.: 0.24
Kraj: Okolica MB

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 13, 2008 12:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na naslov teme, ter da ostanejo podobne teme skupaj bom vprašanje postavil tukaj.

OPOMBA!! : Sam še nisem vezal električne omarice tako, da posta ne jemljite kot praktično uporabnega, niti kot recept za priključi si sam elektro razvodnico Smile .
Pri uporabi več redne razdelilne elektro omarice me zanima kako v praksi izvedeš povezave faz med posamičnimi vrsticami omarice.
Vem, da je to pogojeno tudi z številom vrstic, ki bodo uporabljene.

Moje razmišljanje o možnih načinih vezave (porazdelitev moči po fazah ni upoštevana v razmišljanju):

1.) Po fazi:
V prvi vrstici je opcija 3F zbiralka ostale vrstice bi bile 1F zbiralke.
Prednost: V prvi vrstici lahko uporabimo FIDE ter druge elemente, ostale faze lahko enakomerno porazdelimo, vsak konektor FID-a uporabimo za 1 dodatno povezavo. Vertikalne povezave so izvedene z uporabo posamičnega vodnika.
Slabost: v 3 ali manj rednih omaricah ne pride v poštev.

2.) Posamično:
Vse 3F zbiralke.
Prednost: Enakomerna porazdelitev elementov po omarici.
Slabost: Vertikalne povezave izhoda iz FID stikala so izvedene s tremi vodniki na posamično fazo.

3.) Šivanje:
Vse 3F zbiralke.
Prednost: Kot pri točki 2.
Slabost : Enaka kot pri šivanju vtičnic.

Vprašanja:
a) Je razmišljanje pravilno ali napačno?
b) A se vežejo vrstice med sabo samo z vodniki ali obstajajo tudi nekakšne "vertikalne" zbiralke, ki jih lahko uporabiš?
c) Kakšen presek vodnika se v praksi uporablja?
d) Kakšen način se uporablja v praksi pri vezavi omaric?
e) Ali lahko na izhod varovalke pridejo tudi vodniki različnih presekov (sam domnevam, da ne)?

Hvala,

sivanje.JPG
 Opis:
3.) Šivanje
 Velikost datoteke:  11.16 KB
 Pogledana:  12059 krat

sivanje.JPG

Posamicno.JPG
 Opis:
2.) Posamično
 Velikost datoteke:  12.25 KB

Posamicno.JPG

Po_fazi.JPG
 Opis:
1.) Po fazi
 Velikost datoteke:  10.55 KB

Po_fazi.JPG

sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 13, 2008 8:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi mene zanima zgornje vprašanje. Pa še o "vertikalnih zbiralkah" sem se že tudi spraševal. Do sedaj sem videl le žice od FID-a do zbiralk.
Zanima me še enako glede dizajniranja omaric. Namreč, do sedaj sem največkrat videl, da je FID v spodnjem levem kotu, kar mi je tudi nekak najbolj domače. Toda, očitno imajo današnji FID-i drugače razvrščene izhodne priključke: L1 L2 L3 N. Torej je ničla na desni strani in je nerodno če želim povezati FID in odklopnike z zbiralkami med sabo... Confused Question
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.40

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 13, 2008 9:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni problem povezat z zbiralko. Lahko daš FID na desno stran varovalk, ali pa preprosto odlomiš kontakt na zbiralki, ki naj bi šel v N priključek FID-a.
gumby
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 13, 2008 9:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MrPizza je napisal/a:
Vprašanja:
a) Je razmišljanje pravilno ali napačno?
b) A se vežejo vrstice med sabo samo z vodniki ali obstajajo tudi nekakšne "vertikalne" zbiralke, ki jih lahko uporabiš?
c) Kakšen presek vodnika se v praksi uporablja?
d) Kakšen način se uporablja v praksi pri vezavi omaric?
e) Ali lahko na izhod varovalke pridejo tudi vodniki različnih presekov (sam domnevam, da ne)?

a) Ja in ne. Lahko povežeš na katerikoli opisan način, vendar pri tako malih tokovih nima smisla doktorata delat iz tega Wink
b) Vertikalnih zbiralk še nisem videl, vsaj ne za "domače" elektroomarice.
c) Presek je odvisen od toka. Za 25-35A lahko daš 6mm2, za 20A bo dovolj tudi 4mm2. Vseeno raje daj 6mm2, da kasneje ne bo problem morebitna povečava tarifnih varovalk iz 20 na 25A.
d) 3-fazne zbiralke, po vertikali povezane z žicami
e) Preseki so ponavadi 1.5mm2 za razsvetljavo (6 in 10A varovalke) in 2.5mm2 za vtičnice (16A varovalke). Lahko tudi 4mm2 (20A) za kakšen večji porabnik, recimo 1-fazno priključen štedilnik

MrPizza
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2003 11:17
Aktiv.: 0.24
Kraj: Okolica MB

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 14, 2008 10:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gumby: hvala za podrobne odgovore.

Sem domneval, da nastane gneča v sponki FI , če vežeš na njo več vodnikov večjega preseka.

Kar se tiče presekov vodnikov me je zanimalo, če lahko npr. Na 10A varovalko priključiš istočasno 1,5 ter 2,5 vodnike se pravi 2 vodnika različnih presekov (ali preseka 4 in 6 ). Seveda gre tukaj za varovalko , ki ščiti vodnik manjšega preseka.

gumby
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 14, 2008 11:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MrPizza je napisal/a:
Kar se tiče presekov vodnikov me je zanimalo, če lahko npr. Na 10A varovalko priključiš istočasno 1,5 ter 2,5 vodnike se pravi 2 vodnika različnih presekov (ali preseka 4 in 6 ). Seveda gre tukaj za varovalko , ki ščiti vodnik manjšega preseka.

Lahko, varovalka mora biti seveda primerna za najmanjši presek.

benc
Član
Član

Pridružen-a: Sre 14 Jun 2006 21:41
Aktiv.: 0.57
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 17, 2008 12:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem hotel odpirati nove teme pa vprašam kar tukaj vse vas z izkušnjami.

Zanima me, če je potem dovolj srednji 7kW paket za oskrbo stanovanja z električno energijo. Imeti pa nameravam klimo za gretje (1kW), bojler (2kW), pralni stroj (2kW), pečica (2kW)in steklokeramična plošča za kuhanje (6kW). Pa seveda še nekaj manjših porabnikov. Mogoče v hudem mrazu še kak električni radiator.
Glede na moje računanje mi je ta priključek premalo. Kaj pa glede na vaše izkušnje? Res je da ponavadi nikoli ne delajo vsi skupaj na polno, ampak kdaj se pa lahko zgodi. Pri steklokeramični ni nikoli tistih 6kW naenkrat ampak kvečjemu 2kw.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.21
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 27, 2008 8:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa če naročite na elektru 3 fazni sistem na 1 števec? Pride ceneje, kot če sta 2 števca...
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni