www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

zakasnitev izklopa lučke
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.94
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 23, 2005 6:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še en
Lp A ndrej

nacrt.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  900.73 KB
 Pogledana:  98 krat

nacrt.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 23, 2005 1:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@janez03:

Farad \neq Amper \times sekunda, v to sem prepričan.

Glede na to da se prehodni pojav računa tako:
\tau = R \times C

in da je prehodnega pojava približno konec (exponentna funkcija pade skoraj do ničle):
t = 5 \times \tau

Če vzamemo da je moč žarnic 30W in napajanje 13V, dobimo
R = \frac {U}{I} = \frac {U^2}{P} = \frac {13V^2}{30W} = 5,6 \Omega

Če želimo izračunati, po kolikem času se žarnica ugasne, je to:
t = 5 \times \tau = 5 \times R \times C = 5 \times 5,6 \Omega \times 4,7mF = 132 ms

in ne 1,9ms... faktor skoraj 100 je pa kar opazen...

V glavnem je tudi 100ms malo premalo za žarnico.
soso, če vzameš 10x večji kondenzator, bo čas 1,3 sekunde, kar bi pa že kar bilo. Če se ti cenovno izide kondenzator za 40mF.... (že za dober ojačevalec!)

Pa še ena koristna formula, ko smo že pri kondenzatorjih...
Za gladilni kondenzator v napajalniku je izkustvena formula (enote se ne ujemajo!):
{C} = \frac {1mF}{Amper}

Se pravi da če je napajalnik sposoben dati od sebe 1A, je zadovoljiv gladilni kondenzator 1.000uF.

LP, aly.

janez03
Član
Član

Pridružen-a: Čet 02 Sep 2004 9:43
Aktiv.: 0.60
Kraj: tržič

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 23, 2005 10:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aly....se vdam! Moje znanje je bolj luknjičavo.
Priznam, da moja definicija farada ne bo držala, definiran je kot "kapacitivnost, ki bi jo imel kondezator kateremu se pri spremembi napetosti za 1V spremeni elektrina(Q) za 1C - Q [C]".
Vendar se pa tudi s tvojim izračunom ne strinjam, namreč že ob izteku časa prve časovne konstante je napetost na kondenzatorju samo še ca. 30% začetne napetosti torej ca. 13*0,3= 4V in žarnica pri 4 V bo že črna oz. bo imela večji učinek toplotna vztrajnost nitke kot pa (preostala) napetost kondenzatorja.
(Teorija, v praksi je itak tale primer brezpredmeten).
Boljši rezultat pa bi dobil če bi kondenzator napajal preko diode, da ga žarnice ne izpraznijo, in ga čez primeren predupor uporabil za napajanje recimo dveh zaporedno vezanih visokosvetlečih diod.

L.p.; Janez
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 23, 2005 11:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem nekoč videl eno shemo v elektorju. Bom pripel, če bom našel revijo. Rolling Eyes
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 24, 2005 1:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

janez03 je napisal/a:
Teorija, v praksi je itak tale primer brezpredmeten

saj ravno za to sem jaz šel študirat na visokošolsko smer, da imam vsaj lamo prakse in laboratorija več ko t pa na univerzitetni smeri...

Ta moj primer bi bil uporaben, če bi bil "signal" iz kondenzatorja speljan preko tranzistorja, da je poraba energije majhna. Saj ravno za to se pa take rešitve samo s kondemzatorji ne pojavljajo ravno pogosto Cool

Najlažje bi bilo človeku modificirati obstoječe vezje. Tam je sigurno en močnostni tranzistor, ki se zapre. Na bazo še en upor in en kondi in bi se počasi ugasnilo.

LP, aly.

BoO
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 22 Jan 2008 12:18
Aktiv.: 0.02
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 21, 2008 8:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Mene tudi zanima nekaj okoli telih zakasnitvenih vezij za luci v avtomobilu. Namen imam namrec tudi jaz to nastimat v avto. Zdej popolnoma sem predelu stropno konzolo v svojem avtomobilu in imam v njen 15 visokosvetlecih led diod z 120° kotom sevanja. Vse ledice so vezane z predupori na ze prej obsojece stikalo v avtomobilu. Zdej me pa zanima kako bi naredil vezje ki bi mi recimo po 5ih sekundah ko se zaprejo vrata avtomobila zacel pocasi ugasati stropno konzolo in ledice ki so v njej?
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.87
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 21, 2008 8:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vežeš ledice preko tranzistorja (Ic-500mA) in na bazo priklopiš 18k upor ter pred upor 100uF/16V kond. Na bazo pripelješ signal iz stikala, med tem ko naj bo kolektor tranzistorja na stalnih +12V.
Tranzistor naj ima okoli 400-500 hfe.
Če imaš močnejše LED uporabi močnejši tranzistor in glede na njega izračunaj nove vrednosti.

mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.45
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 22, 2008 6:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BoO je napisal/a:
...Vse ledice so vezane z predupori...

Predvidevam, da so vsaj 3 v serijo?
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.00
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 22, 2008 2:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če pa žarnice zamenjaš z Hi-Led diodami, pa bo morda tudi kondenzator dovolj...
BoO
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 22, 2008 11:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadeva izgleda takole kot je prikazano v priponki. 15 visokosvetlecih LED diod z 120° kotom sevanja. Na vsako ledico posebaj sem dal predupor in nato zdruzil vse - in + vezja, ter priklopil to na - in + na stekarju, tako da mi deluje vezava na vrata, ali skozi prizgano ali pa skozi ugasnjeno. Tisto opcijo na vrata bi rad zakasnil ugasanje.

DSC00195-1.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  119.16 KB
 Pogledana:  10 krat

DSC00195-1.JPG

Nazaj na vrh
BoO
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 22, 2008 11:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko uporabim elektricno shemo katere sliko je ze nekdo objavil v tej temi zgoraj. Elementi lahko ostanejo isti, ali je potrebno katerega zamenjati?
Nazaj na vrh
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 23, 2008 10:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj podobnega sem napravil za prtljaznik v karavanu.
V dodatno stop lucko sem vgradil 3 take LED diode in jih vezal zaporedno z enim preduporom.Vzporedno z njimi (na + in - ) pa sem vezal par kondenzatorjev(bolj po obliki,da so sli v luc)-skupno okoli 2000 mikroFaradov.Po izklopu delujejo LEDice se cca. 10 sekund ampak po temu casu se vedno ostanejo nadlezne pikice-LEDice rahlo brlijo se cca. dve minuti-pac delujejo z neko minimalno napetostjo in tokom.
Glede na to,da je to zadaj in usmerjeno v pod ni motece ampak spredaj bi me motilo Confused

igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 23, 2008 10:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

robert je napisal/a:
Nekaj podobnega sem napravil za prtljaznik v karavanu.
V dodatno stop lucko sem vgradil 3 take LED diode in jih vezal zaporedno z enim preduporom.Vzporedno z njimi (na + in - ) pa sem vezal par kondenzatorjev(bolj po obliki,da so sli v luc)-skupno okoli 2000 mikroFaradov.Po izklopu delujejo LEDice se cca. 10 sekund ampak po temu casu se vedno ostanejo nadlezne pikice-LEDice rahlo brlijo se cca. dve minuti-pac delujejo z neko minimalno napetostjo in tokom.
Glede na to,da je to zadaj in usmerjeno v pod ni motece ampak spredaj bi me motilo Confused
Tisti predupor nadomesti z ---[R]---|\d zenerca|--- , kondenzatorju pa vzporedno dodaj še 47kOhm upor.

Ko bo napetost dovolj nizka, bo tok povsem prenehal teči, brez brlenja.
LP,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni