|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sre Mar 23, 2005 6:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Še en
Lp A ndrej
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
900.73 KB |
Pogledana: |
98 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Mar 23, 2005 1:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
@janez03:
, v to sem prepričan.
Glede na to da se prehodni pojav računa tako:
in da je prehodnega pojava približno konec (exponentna funkcija pade skoraj do ničle):
Če vzamemo da je moč žarnic 30W in napajanje 13V, dobimo
Če želimo izračunati, po kolikem času se žarnica ugasne, je to:
in ne 1,9ms... faktor skoraj 100 je pa kar opazen...
V glavnem je tudi 100ms malo premalo za žarnico.
soso, če vzameš 10x večji kondenzator, bo čas 1,3 sekunde, kar bi pa že kar bilo. Če se ti cenovno izide kondenzator za 40mF.... (že za dober ojačevalec!)
Pa še ena koristna formula, ko smo že pri kondenzatorjih...
Za gladilni kondenzator v napajalniku je izkustvena formula (enote se ne ujemajo!):
Se pravi da če je napajalnik sposoben dati od sebe 1A, je zadovoljiv gladilni kondenzator 1.000uF.
LP, aly.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
janez03 Član

Pridružen-a: Čet 02 Sep 2004 9:43 Prispevkov: 143 Aktiv.: 0.60 Kraj: tržič
|
Objavljeno: Sre Mar 23, 2005 10:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aly....se vdam! Moje znanje je bolj luknjičavo.
Priznam, da moja definicija farada ne bo držala, definiran je kot "kapacitivnost, ki bi jo imel kondezator kateremu se pri spremembi napetosti za 1V spremeni elektrina(Q) za 1C - Q [C]".
Vendar se pa tudi s tvojim izračunom ne strinjam, namreč že ob izteku časa prve časovne konstante je napetost na kondenzatorju samo še ca. 30% začetne napetosti torej ca. 13*0,3= 4V in žarnica pri 4 V bo že črna oz. bo imela večji učinek toplotna vztrajnost nitke kot pa (preostala) napetost kondenzatorja.
(Teorija, v praksi je itak tale primer brezpredmeten).
Boljši rezultat pa bi dobil če bi kondenzator napajal preko diode, da ga žarnice ne izpraznijo, in ga čez primeren predupor uporabil za napajanje recimo dveh zaporedno vezanih visokosvetlečih diod.
L.p.; Janez
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sre Mar 23, 2005 11:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem nekoč videl eno shemo v elektorju. Bom pripel, če bom našel revijo.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Mar 24, 2005 1:35 am Naslov sporočila: |
|
|
janez03 je napisal/a: |
Teorija, v praksi je itak tale primer brezpredmeten |
saj ravno za to sem jaz šel študirat na visokošolsko smer, da imam vsaj lamo prakse in laboratorija več ko t pa na univerzitetni smeri...
Ta moj primer bi bil uporaben, če bi bil "signal" iz kondenzatorja speljan preko tranzistorja, da je poraba energije majhna. Saj ravno za to se pa take rešitve samo s kondemzatorji ne pojavljajo ravno pogosto
Najlažje bi bilo človeku modificirati obstoječe vezje. Tam je sigurno en močnostni tranzistor, ki se zapre. Na bazo še en upor in en kondi in bi se počasi ugasnilo.
LP, aly.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BoO Neznanec

Pridružen-a: Tor 22 Jan 2008 12:18 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.02 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Pon Apr 21, 2008 8:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Mene tudi zanima nekaj okoli telih zakasnitvenih vezij za luci v avtomobilu. Namen imam namrec tudi jaz to nastimat v avto. Zdej popolnoma sem predelu stropno konzolo v svojem avtomobilu in imam v njen 15 visokosvetlecih led diod z 120° kotom sevanja. Vse ledice so vezane z predupori na ze prej obsojece stikalo v avtomobilu. Zdej me pa zanima kako bi naredil vezje ki bi mi recimo po 5ih sekundah ko se zaprejo vrata avtomobila zacel pocasi ugasati stropno konzolo in ledice ki so v njej?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pon Apr 21, 2008 8:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vežeš ledice preko tranzistorja (Ic-500mA) in na bazo priklopiš 18k upor ter pred upor 100uF/16V kond. Na bazo pripelješ signal iz stikala, med tem ko naj bo kolektor tranzistorja na stalnih +12V.
Tranzistor naj ima okoli 400-500 hfe.
Če imaš močnejše LED uporabi močnejši tranzistor in glede na njega izračunaj nove vrednosti.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Tor Apr 22, 2008 6:54 am Naslov sporočila: |
|
|
BoO je napisal/a: |
...Vse ledice so vezane z predupori... |
Predvidevam, da so vsaj 3 v serijo?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.00 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Tor Apr 22, 2008 2:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če pa žarnice zamenjaš z Hi-Led diodami, pa bo morda tudi kondenzator dovolj...
_________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BoO Neznanec

|
Objavljeno: Tor Apr 22, 2008 11:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadeva izgleda takole kot je prikazano v priponki. 15 visokosvetlecih LED diod z 120° kotom sevanja. Na vsako ledico posebaj sem dal predupor in nato zdruzil vse - in + vezja, ter priklopil to na - in + na stekarju, tako da mi deluje vezava na vrata, ali skozi prizgano ali pa skozi ugasnjeno. Tisto opcijo na vrata bi rad zakasnil ugasanje.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
119.16 KB |
Pogledana: |
10 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BoO Neznanec

|
Objavljeno: Tor Apr 22, 2008 11:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko uporabim elektricno shemo katere sliko je ze nekdo objavil v tej temi zgoraj. Elementi lahko ostanejo isti, ali je potrebno katerega zamenjati?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1905 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sre Apr 23, 2008 10:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj podobnega sem napravil za prtljaznik v karavanu.
V dodatno stop lucko sem vgradil 3 take LED diode in jih vezal zaporedno z enim preduporom.Vzporedno z njimi (na + in - ) pa sem vezal par kondenzatorjev(bolj po obliki,da so sli v luc)-skupno okoli 2000 mikroFaradov.Po izklopu delujejo LEDice se cca. 10 sekund ampak po temu casu se vedno ostanejo nadlezne pikice-LEDice rahlo brlijo se cca. dve minuti-pac delujejo z neko minimalno napetostjo in tokom.
Glede na to,da je to zadaj in usmerjeno v pod ni motece ampak spredaj bi me motilo
_________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Sre Apr 23, 2008 10:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
robert je napisal/a: |
Nekaj podobnega sem napravil za prtljaznik v karavanu.
V dodatno stop lucko sem vgradil 3 take LED diode in jih vezal zaporedno z enim preduporom.Vzporedno z njimi (na + in - ) pa sem vezal par kondenzatorjev(bolj po obliki,da so sli v luc)-skupno okoli 2000 mikroFaradov.Po izklopu delujejo LEDice se cca. 10 sekund ampak po temu casu se vedno ostanejo nadlezne pikice-LEDice rahlo brlijo se cca. dve minuti-pac delujejo z neko minimalno napetostjo in tokom.
Glede na to,da je to zadaj in usmerjeno v pod ni motece ampak spredaj bi me motilo  |
Tisti predupor nadomesti z ---[R]---|\d zenerca|--- , kondenzatorju pa vzporedno dodaj še 47kOhm upor.
Ko bo napetost dovolj nizka, bo tok povsem prenehal teči, brez brlenja.
LP,
Igor
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni