www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Shema za pregled
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.40

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 08, 2008 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Načeloma je vseeno, kam vežeš...
Za TRB14 se dobi tak adapter, da ga lahko direktno pritrdiš na kontaktor (KNL serija), v tem primeru bo vezan za kontaktorjem. Podobno je tudi pri drugih proizvajalcih, ne samo pri Iskri.
MS25 je ponavadi pred kontaktorjem, ni pa nujno.

ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.87
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 08, 2008 10:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da bi zaščita res dobro delovala bi vezal k kontaktoma paralelno visokoomski upor in detektiral prekinjenost kabla. Napajanje 24VDC seveda.
king25
Član
Član

Pridružen-a: Ned 18 Jul 2004 1:06
Aktiv.: 2.44
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 09, 2008 7:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je možen kakšen shematski prikaz glede zaščite, da si bom lažje predstavljal kako in kaj?

Še vedno me zanima, če je to zadno vezje, ki sem ga pripel OK?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.87
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 09, 2008 10:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislil sem v tem smisli, kot je na sliki. Optokopler ni nujen, če se vzame vse iz istega napajanja. Zna tudi nagajati, če bo prevelik padec napetosti po krmilju. Drugače pa namesto optokoplerja uporabiš kar tranzistor, ki ima veliko ojačanje, s primernim baznim uporom.

detect.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  8.75 KB
 Pogledana:  13830 krat

detect.jpg

king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 05, 2008 12:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Naredil sem zadevo po shemi, ki je pripeta, sedaj sem pa naletel na veliko težavo, ki jo moram nujno rešiti še danes do večera zato prosim za hitro pomoč.

Dodati moram še dva tlačna stikala, ki agregat izklopi ko pride do 210bar in ponovno vklopi ko pade tlak na 190bar.
Na agregatu imam dva tlačna stikala, ki je sta že nastavljena na 190 in 210bar.
Sedaj nevem kako ju naj vežem da bo delovalo.
Za izklop agregata na 210bar ni problem, samo kako narediti da bo agregat miroval do 190bar Confused
Mislil sem dati samo eno tlačno stikalo na 210bar, da izklopi agregat in ko tlak pade se motor spet vklopi, ampak to ni dobro ker ima tl. stikalo histerezo samo kake 5 bara in bi se vklopil nazaj že pri 205bara.

Res nevem kako naj zvežem zato prosim nekoga da mi pomaga.

Hvala

shema.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  36.52 KB
 Pogledana:  8693 krat

shema.JPG

tl. stikalo.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  5.33 KB
 Pogledana:  13713 krat

tl. stikalo.JPG

Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 05, 2008 1:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zveži oba kontakta zaporedno in sicer normalno zaprta (NC). Nato signal pelješ na tuljavico kontaktorja, paralelno tlačnemu stikalu 195 bar pa vežeš še en pomožni normalno odprti kontakt (NO) kontaktorja. Če kontaktor nima NO pomožnega kontakta, boš moral uporabiti še en rele.

Za bolj obširen odgovor mi zmanjkuje časa, ampak upam da sem v besedah dovolj dobro opisal.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 05, 2008 2:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sad žal nisem najbolje razumel. Je možen kakšen shematski prikaz prosim?
In ali je možno krmiliti rele 24Vdc in ne kontaktor?
Zato ker sedaj krmilim kontaktor z 24V relejem.

Spodaj na shemi sem dodal eno tl. stikalo, ki ugasne motor ko doseže 210bar.
Sedaj bi pa še mogel nekako vezat zraven drugo tl. stikalo, ki bi nazaj vklopil motor ko pade tlak na 190bar. Agregat ne sme delovati med 210-190bari ker med tem koristi hid. akumulator.

shema-.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  33.67 KB
 Pogledana:  16 krat

shema-.JPG

Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 05, 2008 7:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tale tvoja shema ne bo delovala kot si si zamislil. Če hočeš doseči, da ti tlačno stikalo izklopi kontaktor moraš stikalo senzorja vezati zaporedno z prvim dvema. Ti imaš vezano vsporedno, kar bi pomenilo, da je tisti rele vklopljen ko je katero koli stikalo vklopljeno. ->ALI funkcija.
Ne vem kaj točno si hotel s stikaloma T in N doseči vsekakor bi bilo eno dovolj glede na shemo.

Glede dveh senzorjev tlaka ne vem če je vezava kar tako možna. Bi rabil še kakšen dodaten rele. Moraš vedeti, da ima senzor histerezo, kar pomeni, da tlak izklopa in tlak ponovnega vklopa ni enak. Tvojega senzorja ne poznam, vendar recimo da izklopi pri 210 barih bo vklopil pri 200 barih nazaj. A ti to ni dovolj? Bi rad čakal, da tlak pade na 190 barov? Ali če pretiravam pri 100 barih?

V glavnem tole bi moral še dati vmes:
Žarnica je tvoj kontaktor. 24V gre na katode diod

IMG_1112.jpg
 Opis:
Dodatek
 Velikost datoteke:  44.94 KB
 Pogledana:  3 krat

IMG_1112.jpg

lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 06, 2008 6:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No tisto kar sem jaz napisal, je Highlag narisal Very Happy .

Edinole da je uporabil kontra logiko od moje (nc- no)
Nazaj na vrh
king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 06, 2008 1:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Highlag hvala za shemo. Ja uporabil sem ali-ali. S stikalom T in N sem dosegel v primeru prenizkega nivoja olja izklopi in previsoke temperature isto. Se pravi tukaj je gor priklopljeno temperaturno-nivojno stikalo katero sem že nekaj postov nazaj dal tudi shemo.

Zraven pa sem dodal še tlačno stikalo ki je nastavljeno na 210bar in takrat se agregat ustavi in čim pade tlak se spet agregat vklopi. Ta tlačna stikala so natančna in že padec za 3bara zazna in preklopi.

Se pravi ko pride na 210bar izklopi in ko recimo pade za samo cca.3-4 (206bar) bara se takoj vklopi in v tem primeru agregat vklaplja/izklaplja v zelo kratkih intervalih kar ni dobro. Zato pa bi naredil neko krmilje da bi pri 210 izkloplo in nato pri padcu tlaka 190 spet vkloplo agregat dokler spet ne doseže 210bar.

Tisto slikalo 210bar je sedaj zasilno gor, da agregat ne deluje nonstop ampak se lepo ustavi na 210.

Vem da se mogoče nerodno sliši ampak upam, da me razumete kaj hočem doseči.

Drugače po shemi, ki je sedaj priložena naj bi to delovalo tako, vsaj baje sedaj deluje na enem starejšem stroji v proizvodnji. Jaz sem sicer probal s tem TIC116 ampak mi ni delovalo Confused

shema-.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  43.54 KB
 Pogledana:  7 krat

shema-.JPG

Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 06, 2008 1:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

King, bolj gledam to tvojo shemo, bolj se mi zdi enostavno brez elektronike... Ali nebi bilo lažje uporabiti samo stikala in kontaktor? Se znebiš elektronike, ki povečuje verjetnost okvare...

PS ali ti sedaj deluje, ali ti poskusim zrisati cel načrt na novo?
Nazaj na vrh
king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 06, 2008 2:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@lojzek meni lepo deluje izklop motorja v primeru prenizkega nivoja in previsoke temperature in izklop ko doseže 210bar. Sedaj rabim še samo krmilit tista dva tlačna stikala 210bar (izklop) in 190bar (ponovni vklop). Med 210bar in 190bar ageragat uporablja hidravlični akumulator brez črpalke.

Če imaš kako drugo idejo bi te res prosil za zrisano shemo.

Sedaj pa deluje po tej priloženi shemi, ki sem si jo zamislil spodaj.

shema-.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  33.67 KB
 Pogledana:  5 krat

shema-.JPG

Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 06, 2008 2:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na napisano bi moja shema bila prava rešitev. Rele K je dodaten rele!
Zadeva deluje takole: Ko je tlak nižji od 190barov je rele izklopljen, ker pa je tvoje breme vezano preko mirovnega kontakta je breme prižgano (žarnica na moji shemi)
Ko tlak narašča in doseže 190 barov preklopi prvi senzor - rele je še izklopljen in breme vklopljeno. Ko tlak še narašča na 210 barov preklopi drugi senzor 210 barov in rele se prižge in breme je odklopljeno, ker je rele vezan v samodržni vezavi, ostane vklopljen toliko časa, dokler ne izklopi senzor 190 barov, ki prekine njegovo napajanje.

king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 06, 2008 2:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Highlag, če deluje ta tvoja shema tako kot si opisal je to rešitev za moj problem Very Happy .

Zanima me še nekaj preden sprobam to zadevo ali je ta rele K z dvema delovnima kontaktoma (se pravi je to en rele) ?
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 06, 2008 3:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda. Rele z dvojnim preklopnim kontaktom. (Funkcija DPDT)
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni