www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Nakup varčnih žarnic

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Djurodrljaca
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31
Aktiv.: 1.66
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 11, 2008 12:40 pm    Naslov sporočila:  Nakup varčnih žarnic Odgovori s citatom

Zanima me kje se splača menjati navadne žarnice z varčnimi.

Za test sem v WC-ju zamenjal eno navadno z varčno (neka Osram-ova z 10k ur življenjske dobe) in zaenkrat sem s kvaliteto svetlobe zadovoljen.

Namen imam še zamenjati žarnice v hodniku, ne vem pa če se splača zamenjati žarnice v sobi in kuhinji/dnevni sobi, ker tam preživimo veliko časa in ne vem kakšen dolgoročen vpliv ima svetloba varčnih žarnic na oči. Predvsem me skrbi kakšen je občutek pri branju pod svetlobo varčnih žarnic...

Malo sem gledal po spletnih trgovinah in nisem opazil, da bi kje prodajali varčne žarnice z navojem E14 (te male žarnice 40 - 60 W).

Torej zanima me s kakšnimi varčnimi žarnicami zamenjati običajne, da bo čimmanj škodovalo očem. Zanima me tudi, kje bi se dalo takšne žarnice kupiti. Mogoče v kakšni specializirani trgovini?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 11, 2008 12:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim da. Račun zaradi tega ne bo znatno nižji. Pozna se pa na življenski dobi žarnic.
Nekoč sem pripel Vip-ov test ***klik***

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.32

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 11, 2008 12:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj varčna žarnica v prostorih, ki so osvetljeni zelo redko? Če se lotiš računanja, boš ugotovil, da je prihranek minimalen oz. ga sploh ni, ker je varčna žarnica precej dražja od navadne. Varčna žarnica naj bo tam, kjer je prižgana dalj časa.
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 11, 2008 12:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mednarodni test.

VIP_3_06.pdf
 Opis:
Vir Vip 3-06

Download
 Ime datoteke:  VIP_3_06.pdf
 Velikost datoteke:  199.85 KB
 Downloadano:  48 krat

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.79
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 11, 2008 5:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glitch je napisal/a:
Zakaj varčna žarnica v prostorih, ki so osvetljeni zelo redko? Če se lotiš računanja, boš ugotovil, da je prihranek minimalen oz. ga sploh ni, ker je varčna žarnica precej dražja od navadne. Varčna žarnica naj bo tam, kjer je prižgana dalj časa.

Pravilno, saj bo varčna žarnica veliko prej pregorela, če se jo bo skozi prižigalo.

Djurodrljaca
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31
Aktiv.: 1.66
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 12, 2008 6:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo hvala za članek, je kar zanimiv, res pa je da je že malo star in da so verjetno sedaj še kvalitetnejše žarnice, ali pa vsaj cenejše Smile .

Zanima pa me, če je slučajno v Ljubljani kakšna specializirana trgovina za žarnice in svetila, oz vsaj kakšna, kjer bi lahko zaupal mnenju prodajalcev...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.87
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 13, 2008 8:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Varčne žarnice počasi pojenjajo iz trenda razsvetljave, veliko prednost pridobivajo LED žarnice, katerih izkoristki so že primerabilni z ostalimi žarnicami, primerjava v porabi pa je očitna.
Tudi cene niso tako zasoljene, potrebno je le poiskati cenovno ugodne trge s kvalitetnimi izdelki.
Za kaj več info se obrnite na moj e-mail.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni