|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Stoyc Član

Pridružen-a: Pon 26 Nov 2007 20:55 Prispevkov: 42 Aktiv.: 0.20 Kraj: Ilirska Bistrica
|
Objavljeno: Čet Okt 23, 2008 9:55 pm Naslov sporočila: Akumulator - popravilo klema |
|
|
Zanima me, če ima kdo izkušnje s popravilom skurjenega klema akumulatorja. Dobil sem kalupa za + in - pol, zdaj pa bi rad zalil kar manjka materijala na klemu(ga manjka kar precej). Nekdo mi je predlagal, naj si naredim pripravo iz kabla za vžig avtomobilov. Pustim na eni strani klešče na kablu, odrežem cca. 0,5 m kabla in drugi konec trdno spojim z grafitno paličico, ki jo dobim v baterijskem vložku (1,5V Baterijski vložek). Namestim kalup na poškodovan pol. Klešče spojim na nepoškodovan pol akumulatorja, z drugim polom- grafitom pa naredim kratek spoj na poškodovanem polu. Svinec se bo začel počasi taliti in počasi dodajam cin, da se kalup napolni do vrha. To naj bi bila vsa umetnost. A ima kdo boljšo zamisel in ali bi ta moja ideja bila sploh izvedljiva. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Čet Okt 23, 2008 11:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri takem "varjenju" lahko pride do brizganja tekoče kovine ali celo eksplozije akumulatorja.
Preden to počneš se vprašaj, če so tvoje oči in zdravje nasploh, vredne prihranka tistih nekaj 10€ za nov akumulator  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Stoyc Član

Pridružen-a: Pon 26 Nov 2007 20:55 Prispevkov: 42 Aktiv.: 0.20 Kraj: Ilirska Bistrica
|
Objavljeno: Pet Okt 24, 2008 8:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se mi je kar zdelo, da ni ta čarovnija tako nedolžna. Bom rajši prepustil čaranje komu drugemu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.62 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pet Okt 24, 2008 9:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da se kleme popravlja z svincem in ne cinom. Sicer pa tako kot pravi Iztok.
Raje uporabi kakšen drug način segrevanja. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mac77 Član

Pridružen-a: Čet 11 Dec 2008 11:05 Prispevkov: 21 Aktiv.: 0.10
|
Objavljeno: Čet Dec 11, 2008 11:24 am Naslov sporočila: |
|
|
meni je to enkrat popravil na servisu kjer prodajajo akumulatorje.Gor je dal kalup in potem zalil z svincem.Placal sem ca 10 eur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pet Dec 12, 2008 12:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Povprašaj na kakšen servis viličarjev, tam imajo izkušnje s tem. Ravno zadnjič sem bil na eni firmi, kjer je odžgalo kabel tik pri klemah na akumolatorju. Kabel in kleme pa so fiksne na akumolatorju, tako, da je potem serviser vse skupaj zalil spet z novim kablom. Kako je delal pa nisem videl, ker me ni bilo več tam. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1906 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Pet Dec 12, 2008 8:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
Pri takem "varjenju" lahko pride do brizganja tekoče kovine ali celo eksplozije akumulatorja.
Preden to počneš se vprašaj, če so tvoje oči in zdravje nasploh, vredne prihranka tistih nekaj 10€ za nov akumulator  |
Meni je enkrat "izginil" akumulator z delovnega pulta ker sem zraven njega varil
Na sreco sem imel na glavi varilno masko , vsa ostala oblacila (tudi gate) so bila po pranju primerna samo za strasilo na polju
Ze prvi dan sem se lepo naucil brati z sogovornikovih ustnic , potem pa se je sluh zacel pocasi vracati
Tako da kar v akcijo , se pa priporocam za slike po posegu  _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Pet Dec 12, 2008 8:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Meni je enkrat "izginil" akumulator z delovnega pulta ker sem zraven njega varil  |
Znano, znako Očka je uporabljal kotno brusilko  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Stoyc Član

|
Objavljeno: Sre Jan 07, 2009 8:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fantje, mi je uspelo. Malo tveganja pa res ne škodi. Napravil sem si pripomoček in bi ga na kratko opisal. Malo debelejši kabel, cca 40 cm dolžine, na eni strani klešče, na drugi pritrjena ogljikova palčka iz suhe baterije, kalup iz medenine (eden za + pol, drugi za - ). Namestim klešče na celo klemo akumulatorja, na poškodovano namestim kalup. S koncem kabla, kjer je pritrjena ogljikova palčka, začnem taliti klemo. Ko postaja svinec tekoč, dodajam materijal (svinčena palčka). Ko pridem do vrha kalupa, še malo počakam, da se svinec strdi in odstranim kalup. Seveda ne pozabiti na zaščitna sredstva v primeru "poka". Kdor se tega loti - na lastno odgovornost. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sre Jan 07, 2009 8:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek4 je napisal/a: |
Meni je enkrat "izginil" akumulator z delovnega pulta ker sem zraven njega varil  |
Znano, znako Očka je uporabljal kotno brusilko  |
Citiranega Iztok ni napisal ...
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1906 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sre Jan 07, 2009 10:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne-to sem napisal jaz in bom se - varil zraven akumulatorja pa zagotovo ne vec  _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Čet Jan 08, 2009 10:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Iztok oprosti.
Problem citata na forumu. Ko citiraš ti poleg besedila citira še prej citirano besedilo. In sem po pomoti narobe pobrisal. Se ti bom oddolžil z kakšno kavico. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Čet Jan 08, 2009 10:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nič hudega. Sem samo malo čudno pogledal tisti citat ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni