www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Agregat

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tiger
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22
Aktiv.: 4.90

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 07, 2006 11:44 pm    Naslov sporočila:  Agregat Odgovori s citatom

Hi

Ima kdo agregat kupljen v OBIju?
Imam namen kupiti moči 2700 W, za 50 kSIT.
Zanima me, če je uporaben za to ceno ?

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.61
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 08, 2006 12:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem si tudi zaželel kaj takega, oziroma manjšega, verjetno kar najmanjšega, pa ne vem, naj kupim ali ne. Verjetno bo dober le toliko kakršna je njegova cena, zato sem pa tudi v dvomih zaradi nakupa.
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 08, 2006 12:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Načeloma je vsak agregat kupljen v obiju ali bau* boljši od doma narejenega. Če drugega ne, ima varnostni atest, pa nekaj let garancije.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.04
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 09, 2006 1:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadnjič sem videl v BauMaxu (ali Bauhausu, kaj pa vem, meni je vse isto... Wink ) ene zanimive agregate moči 600/900W (stalno/špice), ohišje spominja na ne prevelik kovček in je nasploh zelo prenosno. Cena je bila nekaj pod 30kSIT. Res se mi je zadeva dopadla (čeprav še vedno malo dvomim v kvaliteto tovrstnih izdelkov - za doma ali vikend bi bilo brez dvoma v redu, za delo (ozvočevanja) pa si ne morem privoščiti izpada kar tako)...

LP, Grega
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
šlosar
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Jan 2004 20:07
Aktiv.: 0.29

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 09, 2006 11:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav

Sam sem pred kratkim v eni izmed Lj, trgovin kupil agregat deklariran kot,220V, 2.5kw. Namenjen naj bi bil domači uporabi in za obrtno dejavnost ?. V praksi pa je stvar popolnoma drugačna. Agregat res ni glasen, stvar deluje ampak?. Običajna brezhibna kotna brusilka nad 1400 W ne deluje, oziroma je potreben mehak zagon brusilke. pa še ta deluje boj za silo. Naprave do 1200 W še delujejo normalno, kar pa preseže prej navedeno vrednost, pa je že vprašanje. Ne bom se spuščal v teorijo, kakšen porabnik je priključen na agregat, saj tudi v navodilih to ni omenjeno. Po mojih izkušnjah so navedeni podatki o izhodni moči,močno zgrešeni. Toliko v razmislek o nakupu cenenih agregatov.
Ker je agregat za moje potrebe skoraj neuporaben , ga z veseljem prodam.
Marjan

int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 09, 2006 12:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred cca enim letom sem v OBI-ju kupil bencinski agregat, deklariran kot 2kW ( o moči v kVA ni podatkov), s sinhronskim generatorjem za cca 60K SIT.

Zadeva je bila precej slabo sestavljena: pri uplinjaču je na dveh mestih puščal bencin, v rezervoarju so bile smeti. Ker je agregat kljub temu še kar dobro deloval sem ga obdržal.

Uporabljam ga ob daljših izpadih za napajanje vsega razen večjih porabnikov.

Ugotavljam, da agregat lažje žene ohmske, kot induktivne porabnike. Ceneni 600 VA UPS za 12K SIT nima problemov s popačeno izhodno napetostjo, kar pa ne velja za 1500VA brand-name UPS z aktivnim PFC usmernikom, ki mi ga ni uspelo prepričati, da bi deloval na agregatu. Ko je agregat cca 80% obremenjen se opazi migetanje luči, ki je še bolj vidno tam, kjer je luč vezana preko zatemlilnega stikala. Z ostalimi porabniki, vključno z računalniškimi "PFC" napajalniki, do sedaj ni bilo problema.

Žal mi je samo, ker nisem kupil močnejšega. 2kW ni tako veliko. Fen za lase + par luči = preobremenitev.

Meritve izhodne napetosti sem pred časom objavil na http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=3437.
Nazaj na vrh
-boris-
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Maj 2008 22:22
Aktiv.: 0.35
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 11, 2008 2:46 pm    Naslov sporočila:  agregati Odgovori s citatom

da ne odpiram nove teme, bom kar tukaj vprašal:
v čem je razlika med tema dvema strojema??

http://www.nsmgenerators.com/eng/prodotti.php?f_cat=700-10&f_pro=xg132
http://www.nsmgenerators.com/eng/prodotti.php?f_cat=400-20&f_pro=tr132

in še to, kako je s tem AVRjem??
tale proizvajalec proizvaja tudi alternatorje brez AVRja
http://www.nsmgenerators.com/eng/prodotti.php?f_cat=300-20&f_pro=t132
je tole zaželjeno, al nima takega pomena, v mislih imam za vsakodnevno rabo na kmetiji??
Nazaj na vrh
-boris-
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 11, 2008 9:24 pm    Naslov sporočila:  Re: agregati Odgovori s citatom

u bistvu nisem bil preveč pozoren...
med prvima dvema je razlika v tem, da je prvi brezkrtačni...
(na kakšen način se inducira napetost??)

edino tole mi ne gre... "brushes, with compound"
kaj naj bi bil tisti "compound"???
Nazaj na vrh
-boris-
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 18, 2009 2:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ker vem da ste tukaj sami mojstri, mi prosim pomagajte razjasniti pojme glede teh alternatorjev vgrajenih el.agregatih...
sem čisto navaden kmet, in o štromariji imam bolj malo pojma, zato pa vas tle, štromarje prosim za razjasnitev pojmov in nasvete...

že pred meseci sem spraševal, pa nisem dobil nobenega odgovora...
pa poizkušam še enkrat..

prilagam dve sheme vezave alternatorja..
eden je z AVR, eden pa je "with compound"
kaj je eno in kaj drugo???
vem samo to, da je AVR elektronski regler napetosti...
kaj za vraga je pa tale compound...??
zanima me tudi čemu služi navitje AUXILIARY?? in zakaj je pri AVR to navitje enojno, in pri drugi izvedbi pa 3fazno...

in še zadnja zadeva...
v čem je point brezkrtačnih alternatorjev??
ima trajne magnete??
na telje spletni strani sem kot zanimivost zasledil, da imajo vsi alternatorji moči večje od 25kVA tja do 1600kVA brezkrtačne rotorje..
zakaj je to boljše??

vsa ta vprašanja pa zato, ker kupujem alternator za izdelavo agregata na enem delovnem stroju, in potrebujem kakšen pameten nasvet, ker sem opazil da distributerji nimajo pojma...

0001.GIF
 Opis:
 Velikost datoteke:  29.52 KB
 Pogledana:  18 krat

0001.GIF

0002.GIF
 Opis:
 Velikost datoteke:  21.74 KB
 Pogledana:  11 krat

0002.GIF

0003.GIF
 Opis:
brezkrtačni rotor sinhronega stroja
 Velikost datoteke:  24.67 KB
 Pogledana:  10 krat

0003.GIF

Nazaj na vrh
tiger
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22
Aktiv.: 4.90

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 18, 2009 3:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hi

Sem potem kupil agregat v OBIju 2,7 kW, ima nekje 10 ur delovanja in zaenkrat vse OK.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.21
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 18, 2009 3:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz osebno ne priporočam priklop kakršnih koli občutljivih elektronskih reči, kot so računalniki, LCD TV, itd na priklop cenenih agregatov, saj imajo le ti velika napetostna nihanja....razna kitajska šara, kot je samouravnavanje obratov ob obremenitvi ne deluje kot bi moralo....pomerite napetost med obratovanjem, ko ni obremenjen, nato pa agregat obremenjujte z različnimi bremeni....
stbe
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Sep 2005 12:25
Aktiv.: 0.65

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 18, 2009 4:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko sem kupoval agregat so me opozorili, da uporabniki, kot so, kotne brusilke, asinhronski motorji in drugi podobni ne smejo biti večji od 1/3 maksimalne moči agregata. Lahko pa go obremenimo do polne moči z ohmskim bremenom (naprimer kalorifer). Moti me samo to, da neonke utripajo. Imam pa elektronske dušilke. V čem bi lahko bil vzrok. Frekvence še nisem izmeril. Agregat je Walter z električnim zaganjačem moči 2,5kW in drugače dela brez problema z minimalno porabo v neobremenjenem stanju.

LP
Nazaj na vrh
Musty
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54
Aktiv.: 7.13
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 18, 2009 4:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vežeš za agregat še kakšen UPS, ki ti uravna nihanja napetosti. Na mojem to lepo deluje, vendar ga imam priklopljenega na normalno omrežno napetost. Preko uporabniškega vmesnika gre lepo spremljat kako omrežna napetost niha medtem ko izhodna ostane konstantna
Nazaj na vrh
winky
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 11 Feb 2009 10:26
Aktiv.: 0.02
Kraj: Tuštanj / Moravče

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 11, 2009 12:05 pm    Naslov sporočila:  agregat Odgovori s citatom

Skraatka se ti ga doma res ne splača delat, pa še neveš če ti bo sploh pravilno delovalo. Bolje da kupiš in da kupiš malo dražjega kot cenejšega saj veš " MAL DNARJA MAL MUSKE" odvisno od tega kok zadevo rabiš, skratka po izkušnjah ti priporočam da daš malo več denarja za agregat in da zadeva dela kot more.
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.21
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 11, 2009 4:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takole bom rekel UPS in podobno za blažitev špic iz agregata ne pride v poštev. Zakaj?

Če je UPS line iteractive (torej poceni) bo ali stalno na bateriji ali pa bo spuščal vse smetje od oblike napetosti skozi. Odvisno od izvedbe UPS.

Če je double conversion, bo napetost iz njega sicer OK, vprašanje je le kako in koliko čas bo vhodni del požiral špice.

Glede trepetanja CFL, problem je šparanje, ko firme iščejo vse možnosti, da izdelek naredijo z minimalnim vložkom materiala in sredstev. Tukaj nimaš storiti kaj, berite drobni tisk v navodilih za uporabo.

Agregat pa lahko narediš tudi doma, če seveda veš kako, ni nobena raketna znanost. Cena je vsekakor večja kot ultra el cheapo iz štacune, toda deluje tudi mnogo bolje.

Problem je le kje dobiti primeren pogonski motor in generator. Elektrikarjem je težje reševati mehanske probleme in izbrati primeren pogonski motor, strojnikom pa elektro del, ampak z malo truda je vse to rešljivo.

O atestih pa bi tudi lahko kakšno rekli, npr kaj vse lahko pomeni CE...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni