|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70792.82
|
Objavljeno: Pet Maj 20, 2005 9:10 pm Naslov sporočila: Ne kupujte sadja pri najboljšem (najbolj gnilem) sosedu! |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Maj 20, 2005 10:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mare,
Imel sem podobne slabe izkušnje z "Najboljšim sosedom". Osebno se ga sicer izogibam - a mesečno dobimo v podjetju nekaj bonov za razliko malice. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Maj 20, 2005 10:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hm , letos so tudi Španske in Italijanske jagode na tržnici podobnega izgleda in okusa. Po enem dnevu v hladilniku jjih je kar nekaj plesnivih , naslednji dan pa ima večina "skisan" okus.
Bo treba počakati na večjo ponudbo in s tem nižjo ceno domačih jagod.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sob Maj 21, 2005 9:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Jasno je, da jagode, ko so utrgane ne trajajo dolgo. Nekateri vitamini v jagodah so uničeni že po nekaj urah ko so utrgane. Iz vsega tega sledi, da so dobre le sveže utrgane jagode. To pomeni, da večina jagod iz trgovine ni okusnih in so zanič in čudnega, praznega okusa. Večina jagod iz trgovine je tudi iz nasadov kjer jih gojijo intenzivno in so zato po vsej verjetnosti "nafilane" z vsemi mogočimi gnojili in podobnim, verjetno tudi našpricane s kako zadevo proti gnitju
V glavnem, najboljše jagode so zato z domačega vrta, ali pa tudi iz nekaterih domačih nasadov, kjer jih gremo osebno kupit zjutraj, ker jih čez eno ali dve uri ni več tisti dan. Na takih nasadih jih dobimo povsem sveže.
Kaj moremo, tudi pri jagodah in ostalem sadju se je začelo intenzivno pridelovanje, najbrž tudi kakšna genska predelava rastline, tako da iz leta v leto slabše jemo ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sob Maj 21, 2005 10:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Res je,enkrat sem dobil od svakinje jagode gojene v steklenjak,sploh nima nič arome.Na vrtu imam 2 vrsti jagode en je podobne gozne in kar dišijo.Da pa kupujem v trgovini ,nikoli.
Lp Andrej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70792.83
|
Objavljeno: Ned Maj 22, 2005 7:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Maj 22, 2005 10:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
He , he . Tudi jaz sem jim enkrat od 2 kg krompirja , nesel nazaj za dober kg olupkov in gnilih obrezkov. Stehtali in vrnili so mi do zadnje deke oz. tolarja , pa čeprav ima tudi najbolj zdrav krompir olupke. Je pa res , da sem bil zelo "glasen" , ko sem prinesel tiste olupke nazaj.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.12 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Pon Maj 23, 2005 4:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nimam teh tezav
Najvec (90%) sadja in zelenjave "kupim" na domaci njivi za hiso  _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.04 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Pon Maj 23, 2005 6:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
SimonS je napisal/a: |
Nimam teh tezav
Najvec (90%) sadja in zelenjave "kupim" na domaci njivi za hiso  |
Bolje da ne odkrijemo kje. Bo postala samopostrežna brez blagajne. _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.20
|
Objavljeno: Pon Jul 04, 2005 4:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kupovanje jagod v trgovini
Kot je že reber napisal, jasno je, da jagode, ko so utrgane ne trajajo dolgo. To vemo vsi, ki jih imamo doma v vrtu.
Vedno me je zanimalo s čim vse preparirajo trgovci tiste jagode, da sploh zdržijo ves transport in čakanje na policah.
Paradoksalno, toda rekel bi, da jih je "najboljši sosed" premalo prepariral, kar pa je mogoče celo boljše za tvoje zdravje  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70792.82
|
Objavljeno: Pon Jul 04, 2005 10:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kemik Član

Pridružen-a: Pet 01 Avg 2003 1:35 Prispevkov: 129 Aktiv.: 0.54 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jul 05, 2005 12:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Odgovor na vprašanje, zakaj jagode iz trgovine trajajo toliko časa, tiste z vrta pa ne?
V literaturi sem že videl, da se jagode obseva, kar pobije škodljive organizme in tako trajajo dlje (recimo 1 teden). Lahko pa jim spremeni okus.
Upam da Jankovič svojih jagod ne obseva, sicer smo pa jedli samo tiste z domačega vrta.
Lp
Boštjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Jul 05, 2005 6:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče malo "off topic".... ko je ravno debata o kemični obdelavi zelenjavi me zanima, če je kaj resnice v debati, katero sem slišal od znanca šoferja.
Napisano naj bi doživel pred leti, ko je iz Italije pripeljal paradižnik.
V Italijo je namreč prišel dva dni prehitro. Paradižnik baje gojijo v rastljinjakih v katerih baje sploh ni zemlje. "Raste" baje kar v "potoku" neke tekočine. (tole sem slišal tudi že od različnih ljudi) Ker je prispel prehitro paradižnik baje še ni bil "zrel". Menda je to na lastne oči videl. Potem so se baje v rastljinjak podali ljudje v zaščitnih oblekah, ki so vse skupaj z nečem pošpricali. Na njegovo začudenje je baje bil paradižnik sledeči dan "zrel" .
V tole "nasilno" zorenje bi vrjel. Spomnim se, da sem lansko leto kupil zelo lep (po barvi) ter debel paradižnik, ki enostavno ni bil užiten. "Zrel" je bil le kak cm. pod površino. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Tor Jul 05, 2005 8:06 am Naslov sporočila: re |
|
|
moja biologija in kemija sta malo zadaj
sicer imaš genetske spremembe na sadju in zelenjavi da so manj občutljive na bolezni
Sadje in zelenjava se sterilizira s radioaktivnim obsevanje zdi se mi s Co ( pišem na pamet samo vem da sem videl sliko v ''Kako deluje'' torej z gama žarki. Mogoče so šli sedaj na kake trde rentgenske žarke . Tudi na kontejnerski carini je isto ob pregledu tovora ( kakšna mora bit doza da presevaš kontejner ?)
Tekočinske farme so včasih v SF romanih imenovali HIDROPONSKE FARME
sicer pa se isto dela s kalčki ko jih položiš na gazo in doliješ vodo. Uporabna zadeva za jadralce na dolge razdalje , vesolje ... _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mumbley Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 16:30 Prispevkov: 48 Aktiv.: 0.20
|
Objavljeno: Tor Jul 05, 2005 8:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Povsem logično je da jagode, ki jih hranijo v hladilnicah pričnejo gniti čim se temperatura poveča, še posebej tiste ki so pridobljene na nenaraven način in ki jih obsevajo z UV žarnicami tudi ponoči da bi bile čim prej zrele. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni