www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ne kupujte sadja pri najboljšem (najbolj gnilem) sosedu!
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70792.17

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 20, 2005 9:10 pm    Naslov sporočila:  Ne kupujte sadja pri najboljšem (najbolj gnilem) sosedu! Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.91
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 20, 2005 10:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mare,

Imel sem podobne slabe izkušnje z "Najboljšim sosedom". Osebno se ga sicer izogibam - a mesečno dobimo v podjetju nekaj bonov za razliko malice.

Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.22
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 20, 2005 10:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm , letos so tudi Španske in Italijanske jagode na tržnici podobnega izgleda in okusa. Po enem dnevu v hladilniku jjih je kar nekaj plesnivih , naslednji dan pa ima večina "skisan" okus.
Bo treba počakati na večjo ponudbo in s tem nižjo ceno domačih jagod.

lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 21, 2005 9:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jasno je, da jagode, ko so utrgane ne trajajo dolgo. Nekateri vitamini v jagodah so uničeni že po nekaj urah ko so utrgane. Iz vsega tega sledi, da so dobre le sveže utrgane jagode. To pomeni, da večina jagod iz trgovine ni okusnih in so zanič in čudnega, praznega okusa. Večina jagod iz trgovine je tudi iz nasadov kjer jih gojijo intenzivno in so zato po vsej verjetnosti "nafilane" z vsemi mogočimi gnojili in podobnim, verjetno tudi našpricane s kako zadevo proti gnitju Confused
V glavnem, najboljše jagode so zato z domačega vrta, ali pa tudi iz nekaterih domačih nasadov, kjer jih gremo osebno kupit zjutraj, ker jih čez eno ali dve uri ni več tisti dan. Na takih nasadih jih dobimo povsem sveže.

Kaj moremo, tudi pri jagodah in ostalem sadju se je začelo intenzivno pridelovanje, najbrž tudi kakšna genska predelava rastline, tako da iz leta v leto slabše jemo ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.95
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 21, 2005 10:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je,enkrat sem dobil od svakinje jagode gojene v steklenjak,sploh nima nič arome.Na vrtu imam 2 vrsti jagode en je podobne gozne in kar dišijo.Da pa kupujem v trgovini ,nikoli.
Lp Andrej
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70792.18

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 22, 2005 7:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.22

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 22, 2005 10:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

He , he . Tudi jaz sem jim enkrat od 2 kg krompirja , nesel nazaj za dober kg olupkov in gnilih obrezkov. Stehtali in vrnili so mi do zadnje deke oz. tolarja , pa čeprav ima tudi najbolj zdrav krompir olupke. Je pa res , da sem bil zelo "glasen" , ko sem prinesel tiste olupke nazaj.

lp
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.12
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 23, 2005 4:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nimam teh tezav
Najvec (90%) sadja in zelenjave "kupim" na domaci njivi za hiso Very Happy

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.04
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 23, 2005 6:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SimonS je napisal/a:
Nimam teh tezav
Najvec (90%) sadja in zelenjave "kupim" na domaci njivi za hiso Very Happy

Bolje da ne odkrijemo kje. Bo postala samopostrežna brez blagajne.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.20

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 04, 2005 4:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kupovanje jagod v trgovini Laughing Laughing Laughing

Kot je že reber napisal, jasno je, da jagode, ko so utrgane ne trajajo dolgo. To vemo vsi, ki jih imamo doma v vrtu.

Vedno me je zanimalo s čim vse preparirajo trgovci tiste jagode, da sploh zdržijo ves transport in čakanje na policah.

Paradoksalno, toda rekel bi, da jih je "najboljši sosed" premalo prepariral, kar pa je mogoče celo boljše Twisted Evil za tvoje zdravje Rolling Eyes
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70792.17

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 04, 2005 10:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
kemik
Član
Član

Pridružen-a: Pet 01 Avg 2003 1:35
Aktiv.: 0.54

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 05, 2005 12:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odgovor na vprašanje, zakaj jagode iz trgovine trajajo toliko časa, tiste z vrta pa ne?

V literaturi sem že videl, da se jagode obseva, kar pobije škodljive organizme in tako trajajo dlje (recimo 1 teden). Lahko pa jim spremeni okus.

Upam da Jankovič svojih jagod ne obseva, sicer smo pa jedli samo tiste z domačega vrta.

Lp
Boštjan
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.91
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 05, 2005 6:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče malo "off topic".... ko je ravno debata o kemični obdelavi zelenjavi me zanima, če je kaj resnice v debati, katero sem slišal od znanca šoferja.
Napisano naj bi doživel pred leti, ko je iz Italije pripeljal paradižnik.

V Italijo je namreč prišel dva dni prehitro. Paradižnik baje gojijo v rastljinjakih v katerih baje sploh ni zemlje. "Raste" baje kar v "potoku" neke tekočine. (tole sem slišal tudi že od različnih ljudi) Ker je prispel prehitro paradižnik baje še ni bil "zrel". Menda je to na lastne oči videl. Potem so se baje v rastljinjak podali ljudje v zaščitnih oblekah, ki so vse skupaj z nečem pošpricali. Na njegovo začudenje je baje bil paradižnik sledeči dan "zrel" Shocked.

V tole "nasilno" zorenje bi vrjel. Spomnim se, da sem lansko leto kupil zelo lep (po barvi) ter debel paradižnik, ki enostavno ni bil užiten. "Zrel" je bil le kak cm. pod površino.

lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 05, 2005 8:06 am    Naslov sporočila:  re Odgovori s citatom

moja biologija in kemija sta malo zadaj

sicer imaš genetske spremembe na sadju in zelenjavi da so manj občutljive na bolezni

Sadje in zelenjava se sterilizira s radioaktivnim obsevanje zdi se mi s Co ( pišem na pamet samo vem da sem videl sliko v ''Kako deluje'' torej z gama žarki. Mogoče so šli sedaj na kake trde rentgenske žarke . Tudi na kontejnerski carini je isto ob pregledu tovora ( kakšna mora bit doza da presevaš kontejner ?)

Tekočinske farme so včasih v SF romanih imenovali HIDROPONSKE FARME Laughing
sicer pa se isto dela s kalčki ko jih položiš na gazo in doliješ vodo. Uporabna zadeva za jadralce na dolge razdalje , vesolje ...

Mumbley
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 16:30
Aktiv.: 0.20

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 05, 2005 8:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Povsem logično je da jagode, ki jih hranijo v hladilnicah pričnejo gniti čim se temperatura poveča, še posebej tiste ki so pridobljene na nenaraven način in ki jih obsevajo z UV žarnicami tudi ponoči da bi bile čim prej zrele.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni