www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Izdelava volt-amper metra

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jerny
Član
Član

Pridružen-a: Čet 17 Apr 2008 11:27
Aktiv.: 1.98
Kraj: Dravograd

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 03, 2009 8:12 pm    Naslov sporočila:  Izdelava volt-amper metra Odgovori s citatom

Sem čisti začetnik v elektroniki! Načrtujem izdelavo volt-amper metra z LCD zaslonom in čipom AT98C4051. Prišel sem do nekaj ugotovitev in sicer da protrebujem analogno digitalni pretvornik odločil sem se za ACD 1210, tu pa se je pojavil že prvi problem in sicer pretvornik ima 12 izhodov. Kam bi naj priklopil vseh teh 12 izhodov? Prosim če mi eden malo objasni in mi skicira kako bi lahko vezava zgledala, če je sploh možna kot si jo sam predstavlajm.

LP jernej
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.50
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 03, 2009 8:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In zakaj si ne olajšaš delo in uporabiš uC,ki že ima vgrajen AD pretvornik? Naprimer attiny26. Sicer pa google pod "ACD 1210" ne najde nič pametnega...
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 03, 2009 11:28 pm    Naslov sporočila:  Re: Izdelava volt-amper metra Odgovori s citatom

jerny je napisal/a:
Kam bi naj priklopil vseh teh 12 izhodov?

Najboljse kar na vhode mikrokontrolerja, od tega bo najvec koristi Wink

Citiram:
Prosim če mi eden malo objasni in mi skicira kako bi lahko vezava zgledala, če je sploh možna kot si jo sam predstavlajm.

Kaj pa ce bi ti skiciral kako si ti to predstavljas in bi ti potem ljudje pomagali od tam naprej ?

Preden se sploh trudis odgovarjati na vse drugo: je to seminarska ("zakljucna" oz. kaksen drug nobel pridevnik) naloga za solo ?

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.91
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 04, 2009 12:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi komparator je možno uporabit za AD meritev. O tem je bila na forumu nekoč že debata.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.72
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 04, 2009 2:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo lahko prebrskaš po forumu, je že kar nekaj podobnih projektov. Na primer ta. Če uporabiš LCD zaslon, je pač priklop in program rahlo drugačen kot pri teh 7 seg zaslonih. Za merjenje toka pa z operacijskim ojačevalcem ojačaš napetost na nekem majhnem uporu (ki je vezan zaporedno v merjen tokokrog), ter dobljeno večjo napetost nato meriš. Meriš po enakem principu kot prej voltmeter (edino programu seveda prilagodiš konstanto, da bo izpis pravilen).

Imam pa občutek, da se z mikrokontrolerji še nisi prav srečal. Čeprav je ta projekt dokaj preprost, je morda za začetek vendarle prevelik zalogaj. Raje se prvo malo na testni ploščici poigraj z enim mikrokrmilikom, da ti bo na primer utripala kaka LED dioda in da bo bral kako tipko. Potem poskusi dodat LCD prikazovalnik in nato še analogno merjenje (AD pretvornik je v mnogih mikrokrmilikih že vgrajen, malo poglej datasheete). Ko to uspe, pa mislim da ti bo že jasno, kako izvest ta merilnik.

tomzi007
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Feb 2005 18:29
Aktiv.: 0.40
Kraj: Hoče

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 04, 2009 3:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko pa ze kupis modul katermu pripeljes ustrezno napetost na vhod in ti kaze na lcd ju...

klik

LP

http://tomzi.org
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
jerny
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 04, 2009 5:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Problem je v tem da sem prikrajšan za krmilnike katere se da programirat z pg302. Osnovno znanje programiranja va bascomo pa že imam. Vezje sem si zamislil s analogno digitalnim pretvornikom čipim AT89C4051 in dvovrstičnim LCD displejem. In sicer tisti AD pretvornik bi pretvoril naspetost, ki bi jo dobil s pomočjo delilnika napetosti, v binarni signal, katerega bi spravil v čip. Sedaj me pa zanima če je to izvedljivo. Tako da prosim za pomoč, vsak nasvet je dobrodošel!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.72
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 04, 2009 8:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda je izvedljivo, podatkovne linije AD pretvornika povežeš na pine mikrokontrolerja. Ostalo je programsko... definiraš omenjene pine kot vhode, spišeš program, ki bo binarno (oz kakšno vrednost poda pretvornik) pretvoril v desetiško, to pa nato izpišeš na LCDju, ki je spet priključen na pine mikrokrmilika.
jerny
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 05, 2009 8:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imel sem v mislih 12b ADC, zgoraj navedeni mikrokontroler pa ne bi imel zadostno število vhodov če štejemo še LCD.
Nazaj na vrh
klemen88
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37
Aktiv.: 3.51
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 05, 2009 11:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lp

A lahko vprašam zakaj ne vzameš neko Mego8, ki že ima notranje AD pretvornike? Če je problem z programatorjem si naredi STK200 za piče 3-4€ ( jaz ga uporabljam že kakšni 2 leti in sem zadovoljen z njim.

Seveda je to moje mnenje kako boš pa naredil je pa tvoja odločitev. Vendar nevem zakaj bi si grenili živlenje z dodatnimi elementi....
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jerny
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 07, 2009 12:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A z STK200 se da programirat serijo AT tiny?
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 07, 2009 12:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jerny je napisal/a:
A z STK200 se da programirat serijo AT tiny?

Seveda se da.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni