|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jerny Član

Pridružen-a: Čet 17 Apr 2008 11:27 Prispevkov: 414 Aktiv.: 1.98 Kraj: Dravograd
|
Objavljeno: Tor Mar 03, 2009 8:12 pm Naslov sporočila: Izdelava volt-amper metra |
|
|
Sem čisti začetnik v elektroniki! Načrtujem izdelavo volt-amper metra z LCD zaslonom in čipom AT98C4051. Prišel sem do nekaj ugotovitev in sicer da protrebujem analogno digitalni pretvornik odločil sem se za ACD 1210, tu pa se je pojavil že prvi problem in sicer pretvornik ima 12 izhodov. Kam bi naj priklopil vseh teh 12 izhodov? Prosim če mi eden malo objasni in mi skicira kako bi lahko vezava zgledala, če je sploh možna kot si jo sam predstavlajm.
LP jernej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.50 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Tor Mar 03, 2009 8:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
In zakaj si ne olajšaš delo in uporabiš uC,ki že ima vgrajen AD pretvornik? Naprimer attiny26. Sicer pa google pod "ACD 1210" ne najde nič pametnega... _________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Tor Mar 03, 2009 11:28 pm Naslov sporočila: Re: Izdelava volt-amper metra |
|
|
jerny je napisal/a: |
Kam bi naj priklopil vseh teh 12 izhodov? |
Najboljse kar na vhode mikrokontrolerja, od tega bo najvec koristi
Citiram: |
Prosim če mi eden malo objasni in mi skicira kako bi lahko vezava zgledala, če je sploh možna kot si jo sam predstavlajm. |
Kaj pa ce bi ti skiciral kako si ti to predstavljas in bi ti potem ljudje pomagali od tam naprej ?
Preden se sploh trudis odgovarjati na vse drugo: je to seminarska ("zakljucna" oz. kaksen drug nobel pridevnik) naloga za solo ? _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Mar 04, 2009 12:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi komparator je možno uporabit za AD meritev. O tem je bila na forumu nekoč že debata. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.72 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Sre Mar 04, 2009 2:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Malo lahko prebrskaš po forumu, je že kar nekaj podobnih projektov. Na primer ta. Če uporabiš LCD zaslon, je pač priklop in program rahlo drugačen kot pri teh 7 seg zaslonih. Za merjenje toka pa z operacijskim ojačevalcem ojačaš napetost na nekem majhnem uporu (ki je vezan zaporedno v merjen tokokrog), ter dobljeno večjo napetost nato meriš. Meriš po enakem principu kot prej voltmeter (edino programu seveda prilagodiš konstanto, da bo izpis pravilen).
Imam pa občutek, da se z mikrokontrolerji še nisi prav srečal. Čeprav je ta projekt dokaj preprost, je morda za začetek vendarle prevelik zalogaj. Raje se prvo malo na testni ploščici poigraj z enim mikrokrmilikom, da ti bo na primer utripala kaka LED dioda in da bo bral kako tipko. Potem poskusi dodat LCD prikazovalnik in nato še analogno merjenje (AD pretvornik je v mnogih mikrokrmilikih že vgrajen, malo poglej datasheete). Ko to uspe, pa mislim da ti bo že jasno, kako izvest ta merilnik. _________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tomzi007 Član

Pridružen-a: Sob 12 Feb 2005 18:29 Prispevkov: 94 Aktiv.: 0.40 Kraj: Hoče
|
Objavljeno: Sre Mar 04, 2009 3:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko pa ze kupis modul katermu pripeljes ustrezno napetost na vhod in ti kaze na lcd ju...
klik
LP _________________ Nebo je črno, Zemlja je modra... J.Gagarin
Tomzijev page:
http://tomzi.org |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerny Član

|
Objavljeno: Sre Mar 04, 2009 5:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Problem je v tem da sem prikrajšan za krmilnike katere se da programirat z pg302. Osnovno znanje programiranja va bascomo pa že imam. Vezje sem si zamislil s analogno digitalnim pretvornikom čipim AT89C4051 in dvovrstičnim LCD displejem. In sicer tisti AD pretvornik bi pretvoril naspetost, ki bi jo dobil s pomočjo delilnika napetosti, v binarni signal, katerega bi spravil v čip. Sedaj me pa zanima če je to izvedljivo. Tako da prosim za pomoč, vsak nasvet je dobrodošel! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.72 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Sre Mar 04, 2009 8:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda je izvedljivo, podatkovne linije AD pretvornika povežeš na pine mikrokontrolerja. Ostalo je programsko... definiraš omenjene pine kot vhode, spišeš program, ki bo binarno (oz kakšno vrednost poda pretvornik) pretvoril v desetiško, to pa nato izpišeš na LCDju, ki je spet priključen na pine mikrokrmilika. _________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerny Član

|
Objavljeno: Čet Mar 05, 2009 8:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imel sem v mislih 12b ADC, zgoraj navedeni mikrokontroler pa ne bi imel zadostno število vhodov če štejemo še LCD. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
klemen88 Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37 Prispevkov: 747 Aktiv.: 3.51 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Čet Mar 05, 2009 11:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lp
A lahko vprašam zakaj ne vzameš neko Mego8, ki že ima notranje AD pretvornike? Če je problem z programatorjem si naredi STK200 za piče 3-4€ ( jaz ga uporabljam že kakšni 2 leti in sem zadovoljen z njim.
Seveda je to moje mnenje kako boš pa naredil je pa tvoja odločitev. Vendar nevem zakaj bi si grenili živlenje z dodatnimi elementi.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerny Član

|
Objavljeno: Sob Mar 07, 2009 12:27 am Naslov sporočila: |
|
|
A z STK200 se da programirat serijo AT tiny? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Mar 07, 2009 12:51 am Naslov sporočila: |
|
|
jerny je napisal/a: |
A z STK200 se da programirat serijo AT tiny? |
Seveda se da. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni