www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

"Kvalitetno" delo nekaterih elektroinštalaterjev
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ticla
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Dec 2007 22:52
Aktiv.: 2.06
Kraj: Župečja vas

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 16, 2009 8:43 pm    Naslov sporočila:  "Kvalitetno" delo nekaterih elektroinštalaterjev Odgovori s citatom

Moja sestra se je preselila v občinsko stanovanje, katerega so pred tem obnovili. Obnovili so tudi elektroinštalacije (namesto navadnih, so dali avtomatske varovalke). Pri menjavi varovalk, so na novo zvezali tudi v dozah po sobah.

Pri montaži ene izmed luči sem opazil da sta zamenjani faza in nula. Pogledam v razdelilno dozo, ter vidim "kvalitetno" delo nekaterih elektroinštalaterjev. Brick wall Ter za vsak slučaj še preverim po ostalih sobah.

V vseh dozah so bile faza, nula in zemlja zvezane na način, ki se vidi spodaj na sliki.
Ponekod so bile žice tako stlačene v dozo, da je zaradi tega skoraj prišlo do kratkega stika (seveda ker je bilo vse tako "lepo" povezano). Evil or Very Mad
(Škoda da sem se prepozno spomnil in sem slikal enega izmed boljše narejenih spojev.)

Pri popravljanju sem se še mučil z žicami, saj so tudi le te bile kar precej (pre)kratke.

V glavnem, to je sramota da kot elektronik, moram popravljati inštalacije za elektroinštalaterji d'oh!

DSCF4805.JPG
 Opis:
Ostali spoji so bili še slabše narejeni, ponekod je manjkalo izolacije za več kot cm, potem pa še stlačijo ostale žice tako skupaj, da skoraj pride do kratkega stika
 Velikost datoteke:  248.5 KB
 Pogledana:  16 krat

DSCF4805.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.20
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 16, 2009 9:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preveri še, če so vodnike speljali vodoravno - navpično.

So maherji, ki jih polagajo diagonalno, precej prišparajo na materialu. Zoprno postane, če je v tako steno treba zvrtati luknjo in navrtaš vodnike, tam kjer jih najmanj pričakuješ.

BTW, kako pa izgleda vsebina omarice?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.81
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 16, 2009 9:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pokliči tistega ki je delal tehnični prevzem , izvajalca del , inšpektorja ( tega ki meri ozemljitve in to ) ter povej da te je streslo Twisted Evil
rajko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jun 2006 20:09
Aktiv.: 0.42
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 16, 2009 10:02 pm    Naslov sporočila:  V zagovor elektroinštalaterjem Odgovori s citatom

Kako si opazil, da sta zamenjani faza in nula? Opiši! Kaj je zate "kvalitetno" delo? Nariši! Pa še nekaj me zanima: kako je "skoraj prišlo do kratkega stika"? Do kratkega stika pride ali pa ne. Razen, če ga pred zagonom preprečiš. V dozo velikosti fi90 razporediti 15 vodnikov premera 1,5 mm2 tako, da bo vsakomur všeč je zelo težko. Videl sem že ničkoliko doz "tapravih" elektroinštalaterjev, ki so bile glede na tvojo sliko veliko bolj šlampaste. Toda inštalacija še danes služi svojemu namenu.
Sicer pa kolikokrat na dan pa posegamo v takšno dozo? Zelo rad pa bi videl obraz "elktroinštalaterja", ko bo morda moral menjati sponko katero si ti priredil videzu v dozi. Res pa je, da vidim samo eno sliko in lahko mojstra sodim samo po njej.
Nazaj na vrh
majkel
Član
Član

Pridružen-a: Sre 22 Avg 2007 15:45
Aktiv.: 0.39
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 16, 2009 10:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj podobnega je bilo pri meni.Ob vselitvi v nov blok je bilo okrog elektrike kup šlamparije.V dnevni sobi je bilo potrebno povezati menjalno stikalo.Zato ker je en lenuh pozabo zvezat.Še dobro da je vsaj žice potegno.
v hodniku se niso dale ugasnit luči.Vsi so mislili daje bil kriv rele,prišli štromarji uničli 2 glavni varovalki šele potem so ugotovili da je en bosanc zmontiral tlivke v stikala in je to motlo rele da se ni dalo luči ugašat.

Ko sem se pogovarjal z štromarjem iz firme ki je opravljala inštalacije je dejal mi tega nismo delali.to je šef zrihtal kolegu da je della inštalacije po bloku. Je reko da jih je premalo na firmi in zaposlujejo ljudi iz drugih držav ki so leni tako da se je v enem primeru celo zgodilo da ni niti povezal vtičnic z kabli ampak samo vtičnice namontiral na steno pa ajde.
Nazaj na vrh
Vajdo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06
Aktiv.: 4.59
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 16, 2009 11:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni osebno so samo takšne sponke za v dozo všeč. Je pa res, da je všasih težko vse spraviti v dozo. Drugi problem pa hitro naredijo sponke, ki na koncih niso zaprte.

ticla
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 17, 2009 12:04 am    Naslov sporočila:  Re: V zagovor elektroinštalaterjem Odgovori s citatom

rajko je napisal/a:
Kako si opazil, da sta zamenjani faza in nula? Opiši! Kaj je zate "kvalitetno" delo? Nariši! Pa še nekaj me zanima: kako je "skoraj prišlo do kratkega stika"?

@rajko
Kaj sem tebe žalil, da si ponekod uporabil klicaje?

Da sta zamenjani fazi in nula, sem opazil, ko sem s preizkuševalcem toka preveril, če sem izklopil pravo varovalko in ker je nisem, je na modrem vodniku svetil, na črnem pa ne.
In glede na to, da so žice bile stlačene v dozo tako, da bi ob pokrivanju doze s pokrovom, pritisnil na žice in ta skoraj kratek stik bi nastal kratek stik.
Kvaliteta pa je za mene vsaj to, da je čim manjša verjetnost, da pride do kratkega stika (v tem primeru je bila verjetnost zelo velika), ter preprečitev drugih nevarnosti. Lepo zvezano, pa vem da ne more biti, sploh če je v dozi dosti vodnikov, lahko pa so vsaj te sponke čimbolj narazen.
Sam nisem nič polepšal ampak sem samo te sponke zamenjal z drugimi in s tem izboljšal izolacijo (sliko bi prej pripel, samo je malo meglena, ampak jo bom vseeno zdaj)

In kaj bi se zgodilo, če bi bila v tem primeru slaba ozemljitev in bi faza prišla na zemlja in posledično na kakšno napravo, ker ozemljitev nebi delovala. Zato je po mojem mnenju te skoraj kratke stike tudi potrebno preprečit, saj so sponke bile čisto skupaj. Sam sem rajši preprečil, kot pa poskusil, če pride do stika.

Prvi post pa sem napisal kot opozorilo, kaj se dogaja.

Edit
Sem pravkar opazil...
Vajdo, ravno te sponke sem uporabil

DSCF4807.JPG
 Opis:
Sponke sem zamenjal s temi
Prepozno opazil da slika ni uspela.
 Velikost datoteke:  210.3 KB
 Pogledana:  4 krat

DSCF4807.JPG

Nazadnje urejal/a ticla Sre Mar 18, 2009 12:39 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Rafter
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Jan 2009 0:20
Aktiv.: 2.21
Kraj: Southern District of Maribor JN76UL

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 17, 2009 12:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vajdo, Ticla, kje se nabavijo te spojke. Meni so všeč.
Nazaj na vrh
bosko
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Nov 2008 20:57
Aktiv.: 0.80
Kraj: Vače

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 17, 2009 12:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V žargonu se jim reče forbox. Strinjam se z vsemi tukaj. Veliko oziroma preveliko je šlampačev, veliko jih pa poznam ki so dobri. Te je tudi zelo težko dobiti. Problem pa je v temu (kot povsod):
Javni razpis,
Kriterij:
Najnižja cena. Najugodnejši ponudnik je najcenejši ponudnik.
Potem pa se še kdo zakalkulira. Verjemite, kvaliteta stane. Ko greš kupovat avto, je vsem jasno da pač WV ali pa mercedes stane, je statusni simbol, kak korejc, kitajc... ma daj no. Pri ostalih stvareh žal ni tako. Spomnite se poceni elektronske robe, ko veš da je za en k..... pa vseeno kupiš.

ticla
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 17, 2009 12:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rafter
Koliko vem, bi te sponke moral dobiti v vsaki trgovini z elektromaterialom. Sam sem jih dobil od očeta, saj jih ima neko malenkost na zalogi.
Nazaj na vrh
Vajdo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06
Aktiv.: 4.59
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 17, 2009 7:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, dobi se jih v vsaki elektro trgovini in so "forbox" sponke.
rok245
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2008 7:54
Aktiv.: 0.63
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 17, 2009 8:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

drugače so to polzaprte sponke dobiš pa jih v T*ms-us, elektr*nab*va.. skratka v vsaki elektrotrgovini kot so že zgoraj povedali.
Nazaj na vrh
BluPhenix
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54
Aktiv.: 4.29
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 17, 2009 11:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nočete videti moje električne omarice v novogradnji. ŽE nekaj časa razmišljam, da bi vse skupaj odvezal in na novo zvezal.

PA vtičnic, kjer sta bili faza in nula povsod zamenjani tudi ne. PA to, da mi ob vselitvi ni delala luč po polovici stanovanja, ker žica ni bila privijačena v varovalko, pa da so v stanovanje pripeljali 3 fazno napeljavo, potem pa v omarici vse spojili na eno fazo s priključno letvijo, pa ...

Veliko elektroinštalaterjev nabavlja delovno silo v bivši jugi, kjer folk preprosto vzamejo tudi če nimajo pojma o tem, se pač že navadijo na terenu. Tudi med službo imam veliko opravka s takimi inštalaterji in redko kdaj da se nad narejenim ne zgrozim.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tacer12
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2009 16:45
Aktiv.: 1.18
Kraj: Dramlje

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 17, 2009 9:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ticla, ti si imel fazo vsaj na modrem vodniku, jaz sem jo imel pa kar na ozemljitvenem, sicer ne vsepovsod pa vendar, v kopalnici pet razvodnic, v razvodnicah pa nekaj takega kot pri tebi, valjanec pa namesto v zemlji zaraščen v travi. Žice v elektro omarici pa takšne kot bi jih poplava skup nanesla, pa čisto nič ne pretiravam. Sem potem do fida vse ven potrgal, pa veselo od začetka, tako da vem kakšne volje si bil. Wink

rajko, ker si se tako v bran postavil proti ticli se pa že verjetno vidiš v tej sliki in jaz bi dvakrat premislil preden bi te najel. Shame on you
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.88
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 17, 2009 9:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
Preveri še, če so vodnike speljali vodoravno - navpično.

So maherji, ki jih polagajo diagonalno, precej prišparajo na materialu. Zoprno postane, če je v tako steno treba zvrtati luknjo in navrtaš vodnike, tam kjer jih najmanj pričakuješ.
....

Potem v času "Španskih limonad" zadeneš glavni dovodni kabel v blok, in so brez elektrike trije bloki...

Moja izkušnja
Sad

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja
Stran 1 od 8

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni