|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.62 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pon Avg 24, 2009 6:37 pm Naslov sporočila: Navijanje transformatorja |
|
|
V tej temi lahko pišete opišete vaše priprave in mnenja o navijanju transformatorjev.
Pa bom začel kar jaz.
Imam namen narediti napravo za navijanje transformatorjev in sedaj zbiram material. Sedaj razmišljam kateri način merjenja števila ovovjev uporabiti.
Prvi način.
Dobil sem impulzne števce iz telefonskih central, katere bi uporabil za štetje ovojev s pomočjo napajalnika, magneta in reed releja, ampak težava je ta, da se števcev s pomočjo tipke ne da resetirati.
Drugi način.
Na čisto navadnem kalkulatorju bi vzporedno tipki '=' vezal reed rele. Preden bi začel z navijanjem bi na kalkulatorju pritisnil '0' in nato '+' in začel z navijanjem. Vsakič ko bi po enem ovoju nareil reed rele stik bi kalkulator prištel eno.
Posvoje se mi zdi druga metoda bolj praktična, ker stvar nepotrebuje posebnega napajanja. Moram si pa kupiti baterije za kalkulator, namreč, ko ga rabiš so vse prazne, ker navadnih kalkulatorjev sploh neuporabljam. Kaj vi mislite katera metoda je boljša.
Sem pa razkopal en kalkulator na katerem je pisalo Dual power(svetloba plus, accu) in ko sem prišel do celice sem videl kar je na slikah. Morda delujejo na brezžično elektriko??!! Izgleda da bomo morali že v trgovini odpreti kalkulator. Za slabe slike se opravičujem so bile baterije na koncu in se mi je mudilo.
Opis: |
Pogled na >sončno celico< od zgoraj. |
|
Velikost datoteke: |
646.45 KB |
Pogledana: |
4 krat |

|
Pogled na >sončno celico< od spodaj. |
|
616.7 KB |
4 krat |

|
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.21 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Pon Avg 24, 2009 8:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Samo priporočilo, števec mora prištevati in odštevati.
Prej ali slej boš naletel, da boš moral popravljati potek žice ob robu tuljavnika in če se bo to zgodilo na "pravem" mestu, bi števec po tvoji zamisli ob malenkostnih premikih vretena naprej in nazaj, naštel nekaj dodatnih ovojev.
Če se ti bo to zgodilo pri nekaj plasteh, je napaka lahko znatna. Dovolj, da bo trafo neuporaben.
Osebno bi poskusil dobiti čisto mehanski števec z reset tipko (kasetofon?), vezan na vreteno tega strojčka.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
Objavljeno: Pon Avg 24, 2009 9:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi pa naredil takole. Iz miške bi vzel IR diodo in sprejemnik, katerega bi priključil na mikrokontroler z LCDjem. Na osovino navijalca bi pa pritrdil disk z eno luknjico. Tako bi lahko štel naprej in nazaj. Prednost teh optičnih enkoderjev v miškah je ravno to, da imajo 2 izhoda, malenkost zamaknjena. Tako lahko enostavno vidiš, v katero smer se vrti enkoder (izhod je gray code).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.01 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Avg 24, 2009 9:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še ena ideja...koračni motor naj navija, ovoje pa ti šteje tvoj PC. Le nekaj programiranja je potrebno in pa seveda krmilnik koračnega motorja.
Z nekaj dodatki lahko upoštevaš tudi ročno obračanje naprej nazaj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Avg 24, 2009 10:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja se vsekakor strinjam, da je težava štetje nazaj. Mehanske števce se zelo težko dobi, v kasetofonih pa so le trimestni. Se pa da z istim načinom pri kalkolatorju tudi nazaj, samo so spet napake, ki ščasoma postanejo velike. Samo, ko sem zadnjič navijal nisem nazaj nikoli vrtel, se je dalo s prstom popravit. Vsekakor je VolkD-jev predlog najboljši, samo bom jaz moral počasi zapeljati v vode programiranja, da bo kaj iz tega. Je pa zanimiv tudi števec v naši zadnji reviji, samo je tu spet programiranje.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.79 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Pon Avg 24, 2009 10:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iz starega kasetarja(tistega večjega, namiznega - stolp) vzameš tisto številčnico, ki ti šteje čas na kaseti. Čisto mehanska priprava, ki odšteva in prišteva do 999. Resetiraš z pritiskom na gumb. 1 obrat prišteje 1 cifro. Montiraš na osovino.
Sicer je Volkova ideja bolj natančna.
EDIT: si me prehitel
_________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
airwolf Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17 Prispevkov: 2219 Aktiv.: 10.68 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Pon Avg 24, 2009 10:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če rabiš številčnico iz kasetarja imam eno. Z veseljem šenkam.
_________________ LP Gašper |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Tor Avg 25, 2009 11:37 am Naslov sporočila: |
|
|
airwolf je napisal/a: |
Če rabiš številčnico iz kasetarja imam eno. Z veseljem šenkam. |
Številčnica je verjetno trimestna, kar bo pomojem v kakšnem primeru premalo, razen če bi jo vmes resetiral.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.68 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Avg 25, 2009 12:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Koliko tisoč ovojev pa misliš navijat?
Če je 2.000, potem se ne bo težko zapomnit, da se je števec 2x obrnil okrog.
Če pa misliš navijat 250.000 ovojev, potem je pa malo težje, ja
Enkoder iz miške, mikrokontroler, displej. Basta. Pa lahko navijaš tudi na stružnici.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Tor Avg 25, 2009 1:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če boš napravil kar jaz že prej še nisem odločil napraviti.Mogoče bi to po načrtu malo drugaće napraviti.Na google sem tudi videl navijalna naprava z pomočjo koračnega motorja.Samo ne najdem več.Prilagagam še sliko iz revije.
|
1.08 MB |
38 krat |

|
|
1.04 MB |
31 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Tor Avg 25, 2009 4:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj bom dobil analogni mislm, da 4-mestni mehanski števec iz starega faxa in bom videl kako bo. Navijalo bova z očetom naredila tako, da bova v cev vtisnila dva ležaja ter notri dala osovino. Andrejj hvala za članek. bom za prevajanje rekel očetu.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni