|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
malcek Neznanec

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 12:35 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.02 Kraj: Ljubljana - Savsko naselje
|
Objavljeno: Pet Okt 23, 2009 12:39 pm Naslov sporočila: Napeljava kabla (el. vodnik) v zelo star kanal |
|
|
Živjo
V kanal po katerem teče kabel za luč, bi rad napeljal še 3 za vtičnico. Sedaj imam pa problem, ko mi ne rata niti enega po kanalu spravit (2m) do konca.
Ali obstaja kakšen trik? Ali naj uporabim že obstoječ kabel da povlečem skozi?
Lep pozdrav. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Pet Okt 23, 2009 12:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najbolje, da potegneš vse nove vodnike. Pa ko jih boš vlekel, pazi da niso prepleteni. Pomaga tudi, če jih malce namažeš z milnico ali kremo za roke. Če se da, pa uporabi eno staro žico kot pomoč pri vleki kablov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malcek Neznanec

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 12:35 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.02 Kraj: Ljubljana - Savsko naselje
|
Objavljeno: Pet Okt 23, 2009 1:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala lojzek, bom [slovenščina je zame španska vas] tole z milnico.
Sicer pa sem nad tem da bi povlekel 3 na enkrat že obupal, bom [slovenščina je zame španska vas] potem pa nameravam dobit špagico skozi, da jih bom vlekel (namesto potiskal kot zdaj)
Če ima pa kdo še kak nasvet, pa ne se šparat. Mam že čisto prste poripsane od stene ki je zraven vhoda |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sailor Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2003 21:38 Prispevkov: 698 Aktiv.: 2.94 Kraj: Ljubljana-Moste
|
Objavljeno: Pet Okt 23, 2009 1:25 pm Naslov sporočila: kanal, luč in vtičnica ... |
|
|
Malo nerodno si opisal tvojo situacijo,
trikrat sem prečital, pa žal še ne razumem ...
----------------------------------------------------
- kakšen je ta tvoj "kanal"?
- ali je res dolg samo 2m ?
- koliko žic pravzaprav potrebuješ?
- kaj bo na enem koncu kanala
in kaj na drugem?
gl, DD+ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregoral Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42 Prispevkov: 688 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Okt 23, 2009 1:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi če je razdalja samo 2m boš težko kable potisnil noter če sta dva vodnika že notri.
Moral boš uporabiti vlečno metodo. Če ne želiš obsoječih vodnikov prekiniti, nanju pritrdi vlečno vrv ali pa kos kake druge žice in jih povleci nazaj. Tako boš dobil vlečno vrv/žico v cev.
Nato iz vseh petih vodnikov na koncu odstani izolacijo in jih zakrivi v zanko. Skozi teh pet zank daj potem vrv in tudi naredi zanko. Vseh pet vodnikov lahko povežeš v snop (s salotejpom), vendar to naredi samo na koncu ki pride v dozo, sicer bodo za vedno skupaj.
Začasno lahko tudi na vsak meter povežeš s salotejpom, vendar ti priporočam da tako "objemko" odstraniš tik preden bi šla v cev (prekineš vlečenje, odstraniš, nadaljuješ).
Kable lahko malo naprašiš s smukcem, ali pa uporabiš milnico kot je bilo že omenjeno.
Pomaga če imaš pomočnika, pri čemer eden počasi vleče vrv, drugi pa vodi kable v cev in jih pri tem potiska.
Ovinki so problem, sicer pa mislim da 5 vodnikov bo že šlo noter.
Kakšen pa je notranji premer cevi?
LP, Gregor
Nazadnje urejal/a gregoral Pet Okt 23, 2009 1:43 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.21 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Pet Okt 23, 2009 1:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne delaj to s "špagico" ampak pojdi v el.trgovino, ali pa k najbližjemu štromarju in vprašaj za "foršpon" po domače...
ko ga boš dobil, se ti bo posvetilo, za kaj se uporablja...  _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregoral Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42 Prispevkov: 688 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Okt 23, 2009 1:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš možnost si kje sposodi "foršpon" (žal ne najdem prave besede za tole).
Sicer pa za tehle 2m ti ga res ni treba kupovat. Vzami kak star kos žice, malce večjega preseka (recimo 2,5 kvadrat), ali pa najlonsko vrv (cca 3mm), tiste papirnate pa rajši ne uporabi, ker se lahko precej hitro strga.
Če ne bi bil iz Butal bi imel večje možnosti da se kdo javi da ti pomaga.
LP, Gregor
Nazadnje urejal/a gregoral Pet Okt 23, 2009 2:18 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malcek Neznanec

|
Objavljeno: Pet Okt 23, 2009 2:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala lepa Gregoral za razumevanje in nazoren opis vlečne metode.
V cirka 2m dolg kanal z dvemi ovinki rabim spravit notri pet kablov (trenutno sta not dva), imam 1.5mm trde vodnike, kanal je pa velik da kazalec do prvega členka notri vtaknem (kak cm premera).
Nikogar ne poznam, ki bi imel foršpon, sem se pa ravno preselil iz Butal v Ljubljano.
Sem tudi premišljeval, če bi lahko kar ta stari kabel uporabil za vlečenje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Pet Okt 23, 2009 2:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko pa uporabiš jekleno žico ne predebela in ne pretanka.Na koncu začetne žice zvij tako gre v cev.Jaz sem tako uporabil.Če boš to delal izključi varovalko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malcek Neznanec

|
Objavljeno: Pet Okt 23, 2009 3:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sori za dvojni post.
Samo da poročam o uspehu : )
Najprej sem hotel prevleči najlonsko vrvico z prvim vodnikom pa se mi je strgal, s ta zadnjim je pa šlo.
Sedaj sem pa prevlekel vse ta nove vodnike +1 ta star nazaj in moram samo še povečat luknjo za večjo dozo in zvezat. JUHU še danes bo narejeno!!!
Če bo kdo ki je v podobni situaciji tole bral, ne zanemarit tistega nasveta o pomočniku. En orenk vleče en pa mal potisne pa gre lepo skoz : )
Hvala lepa! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
integrerc Član

Pridružen-a: Sob 23 Sep 2006 14:50 Prispevkov: 424 Aktiv.: 1.86 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pet Okt 23, 2009 3:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je cev dobra in v zidu, lahko povlečeš notri posamezne izolirane žice in ne cel kabel z izolacijo .
Aha, malo prepozno! _________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni