|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kavelj22 Član

Pridružen-a: Tor 23 Jan 2007 23:56 Prispevkov: 465 Aktiv.: 2.07 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Nov 24, 2009 10:51 am Naslov sporočila: Negativna moč pri kompenzaciji? |
|
|
Slucajno sem se sprehajal po meniju prikazovalnika na enem od "Power centrov" in zasledim da je moč kW in kVar z negativnim predznakom. Alije to samo posledica napacno prikljucenega merilnega transformatorja ali je lahko tudi kaj drugega?
Hvala,lp! _________________ Živleje ni potica, življeje je črn kruh. Bul ga šparaš bul je suh. Zato pa kr na mizo žjim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Tor Nov 24, 2009 11:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Odvisno od power analizatorja. Marsikateri zna meriti prejete IN oddane energije in moči. Tiste, ki se oddajajo iz merjene naprave, imajo lahko tudi negativni predznak, še posebno energija.
Če tu ne gre za napravo, ki lahko oddaja energijo, je možen napačen priklop instrumenta ali obrnjena smer tokovnikov.
Pazljivost predvsem pri kvar pa ni odveč: če imaš močno (preveč) kompenzirano napravo, ti ob istočasno prejeti delovni energiji lahko oddaja kapacitivno energijo.
Če te zanima več o tem, po netu pobrskaj literaturo o štirikvadrantnem obratovanju oz merjenju energije |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kavelj22 Član

|
Objavljeno: Tor Nov 24, 2009 12:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne ne stvar bi morala biti pozitivna ker je zraven popolnoma enak power center z isto obremenitvijo in je kW in kVar pozitiven.
Gre pa ravno za to da v tem pover centru ne deluje kompenzacija. Ampak je problem da se noben tukaj ne spozna kaj dosti na to.
Elektronski kontrolnik kompenzacije je prikljucen v isto vejo tokovnika kot power analizer.
Zato me je zanimalo od kje ta negativni predznak in ce lahko to vpliva na delovanje kompenzacije.
Ta negativna moč je torej prejeta moč. Ali lahko obrnjena smer tokovnika povzroci nedelovanje kompenzacije. Mozno pa tudi verjetno da je zaporedje faz nepravilno? Tudi to bi lahko vplivalo na to. Ampak naprave ki so prikljucene na ta power center delujejo ze nekaj casa brez problema. Samo kompenzacija ne deluje!
Mogoce se kaksno razmislanje, ce je seveda kaj razumljivo iz napisanega!
Hvala,lp! _________________ Živleje ni potica, življeje je črn kruh. Bul ga šparaš bul je suh. Zato pa kr na mizo žjim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.99
|
Objavljeno: Tor Nov 24, 2009 12:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko ti tudi drugi kompenzator kompenzira še za tistega prvega, ki ne dela.
Lahko je pa tudi napaka na priključkih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kavelj22 Član

|
Objavljeno: Tor Nov 24, 2009 1:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pyr0Beast je napisal/a: |
Lahko ti tudi drugi kompenzator kompenzira še za tistega prvega, ki ne dela.
Lahko je pa tudi napaka na priključkih. |
Ne more ker sta to dva locena power centra z loceno kompenzacijo!
Zanima me to, ce lahko napacno zvezan tokovnik, ki v tem primeru prikazuje negativno moč vpliva na delovanje kompenzacije?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.40
|
Objavljeno: Tor Nov 24, 2009 1:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda vpliva, čeprav je verjetno komprenzacija prav nastavljena (torej upošteva, da je tokovnik napačno obrnjen). Drugače bi itak neumnosti počela  _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kavelj22 Član

|
Objavljeno: Tor Nov 24, 2009 1:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj pocne neumnosti ker ne deluje pravilno! Mogoce sem s tem zdaj ugotovil napako! Ampak trenutno ne morem popraviti zadeve. Bom pa sporocil ko sprobam!
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.40
|
Objavljeno: Tor Nov 24, 2009 1:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakšen cos(fi) kaže regulator?
Če so vključene vse stopnje in še vedno kaže alarm, je verjetno res narobe nastavljen... _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kavelj22 Član

|
Objavljeno: Tor Nov 24, 2009 2:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stopenj sploh ne vklopi ali pa samo obcasno in potem gre takoj v Over ali Under compensation in se izklopi! Cosf pa kaze popolnoma razlicno. Najprej gre od 0.14 pa nekje do max. 0.5 potem spet pade na 0.20 in tako dalje. [slovenščina je zame španska vas] popolna zmeda!
Regulator je nastavljen pravilno ker so nastavitve popolnoma enake kot v drugem power centru kjer stvar deluje! Ker imam dve popolnoma enake proizvodnje linije!
Bom dalje porocal jutri ker je tu kjer sem jaz ura ze 20.00!
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.68 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Nov 24, 2009 9:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
kavelj22 je napisal/a: |
Bom dalje porocal jutri ker je tu kjer sem jaz ura ze 20.00! |
Citiram: |
Objavljeno: Torek,24.November 2009 13:03 |
Kraj: Slovenske Konjice |
 _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6735 Aktiv.: 28.41 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Tor Nov 24, 2009 9:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne bo ravno tako Aly ...
netname: CMNET
descr: China Mobile Communications Corporation
descr: Mobile Communications Network Operator in China
descr: Internet Service Provider in China |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.68 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Nov 24, 2009 10:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moj point je bil v tem, da je očitno že dolgo časa na daljnem vzhodu, in bi lahko to tudi napisal pod kraj... Saj se tudi na forumu poznajo taki časovni preskoki
Vsekakor je bilo hecno prebrat, da je od Ljubljane do Konjic 7 ur časovne razlike
No, pa vse skupaj je totalno offtopic, se opravičujem. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kavelj22 Član

|
Objavljeno: Sre Nov 25, 2009 7:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Res bi lahko napisal kje sem ampak ravno danes se vracam tako da nima smisla!
Problema nismo resili tako da ne vem kaj se dogaja. Tole v bistvu niti ni moj problem, sem skusal samo pomagati me je pa tudi zanimalo kaj se dejansko dogaja. Ampak bo ostalo nepojasnjeno vsaj zame ker potujem domov. Fantje tukaj pa bodo ze nekako resili problem ali pa tudi ne. Mislim pa da imajo problem z dimenzioniranjem ali nastavitvami same kompenzacije ker je ponoci izpadel tudi en blok prej delujoce kompenzacije zaradi pregretja! Ali pa so prisotni se kaksni drudi dejavniki. Ne vem, grem domov
Hvala za odgovore tudi vam!
Lp!  _________________ Živleje ni potica, življeje je črn kruh. Bul ga šparaš bul je suh. Zato pa kr na mizo žjim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.99
|
Objavljeno: Sre Nov 25, 2009 7:24 am Naslov sporočila: |
|
|
<i></i>
Nazadnje urejal/a Pyr0Beast Sre Nov 25, 2009 8:02 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Sre Nov 25, 2009 7:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Kompenzacija kompenzira v tisti točki, kjer ima meritve. Torej tokovnike. Kompenzira tako, kot je nastavljena. Če ti je kazalo tak mali cos fi, so najverjetneje res tokovniki narobe obrnjeni, ali pa imaš med seboj zamenjane merilne napetosti. To drugo najlaže ugotoviš po tem, da ti vsaka posamezna faza kaže zelo različne moči, mogoče katera celo negativno (običajno so moči po fazah dokaj enake). Namreč, če imaš res veliko induktivnih porabnikov, cos fi zelo težko pade pod 0,5 - 0,6.
Če imaš pa porabnike (motorje) frekvenčno krmiljene, pa le-ti že v osnovi nimajo slabega cos fi. Kompenzacija v takem primeru bi znala biti celo nepotrebna. Bolj bi bil koristen filter harmonikov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni