|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Apr 10, 2008 12:47 pm Naslov sporočila: EDM - elektroerozija |
|
|
Že nekaj časa premlevam idejo, da bi si naredil manjšo napravo za elektroerozijo. Zaenkrat tako z elektrodo, žična pride na vrsto kasneje
Brkljal sem po internetu pa mi ni uspelo najti kaj prida uporabne sheme napajalnika. Edino tale napajalnik obstaja, vendar sem na foumih zasledil, da ni najbolj uporaben.
Ima kdo še kakšen drug načrt napajalnika?
_________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Apr 10, 2008 12:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri tem vezju moraš paziti, ker je narejeno za 115 voltov. 15 voltov ni problem, vzameš drug trafo. Ostali del (rdeča črta) pa je direktno na 115 V in ni trafota za nižanje napetosti, pa je potrebno predelati vezje, ali pa bo naredilo večjo luknjo, kot bi si želel. Graetz BR2 in tisti kondenzatorji so vezani kot kaskada, se mi zdi. Usmerjenih 220 voltov bi torej moral priključiti direktno na C4 (brez C3). Vezje ni galvansko ločeno od faze, pa je verjetno rahlpo nevarno.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Apr 10, 2008 1:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Američani imajo "srečo", da je njihova omrežna napetost približno takšna, kot jo potrebuje EDM za obratovanje. Če bi se že lotil (pa se verjetno ne bom) tega vezja, bi ga priklopil prek variaka ali 240V/110V transformatorja...
_________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Apr 10, 2008 2:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj ne potrebuješ transformatorja. Začetni del vezja (gretz in C3 in C4 ) podvojijo napetost na okoli 220. To pomeni, da samo vezje deal na okoli 220 voltov.
Bolj enostavno vezje boš teško našel. Načeloma bi lahko vzel upor ali pa dušilko, priključeno neposredno na štrom, pa ne bo erodiralo. Vsaj ne tako kot bi lahko uporabil. Biti morajo ravno pravi impulzi.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

|
Objavljeno: Čet Apr 10, 2008 3:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Raje bi začel z nižjimi napetostmi - že zaradi varnosti.
V osnovi rabiš napajalnik, usmernik, upor in kondenzator. Kondenzator polniš prek upora in ko napetost v reži dovolj zraste do preboja, se kondenzator sprazni skozi režo. Nekakšen oscilator, torej. Kako to dela v praksi pa ne vem, zato tudi sprašujem, če ima kdo kakšen načrt.
Pravzaprav se mi je ravno posvetilo, da bi lahko za napajalnik uporabil transformator za varjenje, ki ima izhodno napetost okoli 40V... 140A pa bi tudi bilo dovolj
Našel sem tudi tole: http://www.fs.uni-lj.si/lat/edm/index.html
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Pet Apr 11, 2008 9:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri 140 amperih bo uparilo erozivno žico, če ne bo impulz dolg 12 milisekund. Take impulze pa ne moreš generirati brez elektronike. Če bi bilo enostavno, bi bilo ne netu cel kup načrtov...
Jur
Nazadnje urejal/a jur Pet Apr 11, 2008 10:19 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pet Apr 11, 2008 10:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Elektronika za EDM je en sam glavobol. Swicher s posebnimi impulzi , sevanje nazaj v mrežo , ozemljitve . Če nimaš velikoooooooooo znanja o naravi ERD torej da sploh fizikalno in kemično razumeš proces , potem tu nimaš kaj praskat.
Če mi ne verjameš lahko obiščeš to podjetje http://www.adapti.si/
Ti razvijajo elektronikoza ERD za povrh pa tudi predelujejo ostale industrijske ERD na njihov sistem ki je samoučljiv
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

|
Objavljeno: Pet Apr 11, 2008 10:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Jur, tisto o 140A je bil hec.
Zgleda, da je stvar kar komplicirana. No, jaz se bom vseeno malo poigral, upanje, da naredim kaj zares uporabnega pa je vedno manjše. Malo sem tudi brkljal po EDM yahoo grupi, ki gradi male hobby EDM napravice po načtrih tega tipčka: http://homebuiltedm.tripod.com/
edit:
Aja, še to. Namen naprave ne bo rezanje nekih ogromnih kosov z veliko hitrostjo. Za kakšno luknjo v HSS naredit ali za kak kos odlomljenega navojnega svedra odžgat je lahko naprava tudi zelo počasna, saj ne gre za kakšno proizvodnjo ampak bolj mojo radovednost...
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Pet Apr 11, 2008 11:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Tokovi so pri eroziji kar veliki. K pa se zaiskri, mora ugasnit.
Odlomljen navojni sveder: Z varilnim aparatom pripikneš na odlomljeni konec železno palčko (z jekleno palčko (ne z oplaščeno elektrodo!) se dotakneš odlomljenega svedra da švasne in v pravem trenutku ugasneš aparat). Palčko je potrebno poviti z mokrim papirjem zato da centrira palčko v sredino luknje in zmanjša verjetnost, da se pošvasa še navoj.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

|
Objavljeno: Pet Apr 11, 2008 1:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tokovi pri majhnih elektrodah niso prav veliki. Menda je tipičen tok za stabilen proces okoli 0,1A/mm^2 oz. okoli 4W/mm^2.
Seveda je problem kontrola širine reže. Razelektritev je na srešo mogoče kvalificirat glede krivuljo toka pri razelektritvi. Na podlagi teh podatkov lahko določiš ali je elektorda predaleč ali prihaja do kratkega stika... (prebral par člankov Joška Valentinčiča)...
Prilagam še eno shemo. Če koga zanima, imam še ostalih 6 strani članka.
Jur, dobra ideja!
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
152.34 KB |
Pogledana: |
30 krat |

|
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Čet Dec 17, 2009 8:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Še eno stran sem našel če kdo zanima.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni