www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pravilen priklop avtoradia
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
R33D3M33R
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Jun 2009 13:56
Aktiv.: 1.25

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 28, 2009 11:34 am    Naslov sporočila:  Pravilen priklop avtoradia Odgovori s citatom

Pred kratkim sem menjal avtoradio. Prej sem imel kasetnik od Sonya, sedaj pa sem vanj dal CD predvajalnik od Pioneerja.
Povezava je potekla dobro, radio predvaja brez težav, tudi zapomni si nastavitve. Problem je v tem, ker moram vedno sneti prednjo ploščico. V nasprotnem primeru mi tudi ob zaklenjenem avtomobilu še vedno vleče tok in mi je že enkrat izpraznil akumulator. Ker se bojim, da bo mehanizem kmalu od obrabe crknil, me zanima kako bi zadevo priklopil tako, da bi ob iztaknjenem ključu radio ne vlekel toka. Pri prejšnjem radiu teh težav ni bilo, saj se je ob izklopu popolnoma ugasnil -> ta pa ima očitno nek drug sistem.

Posnel sem nekaj slik.

Na sliki 1 je približno razvidna povezava. Sklepam, da so za napajanje pomembni le rumen, rdeč, moder in črn kabel. V radio so priklopljeni kot je orisano v risbi 1.
Nekateri imajo oznake in sicer:

Rdeč -> Acc
Rumen -> +Battery
Moder -> Remote

Preko pretvornika na sliki 2, so preklopljeni tako:

Rdeč -> Rdeč
Črn -> Črn
Moder -> Moder
Rumen -> Zelen

Moder kasneje nekam izgine (ni nikamor priklopljen), zelen in rdeč kabel pa sta zvezana in priklopljena na rdečega. Črni pa je priklopljen na rjavega.

Ker se mi je zazdelo, da je pod izolirnim trakom še en kabel, sem ga odvil in res -> pod njim je še zelen/moder kabel. Torej sklepam, da bi moral zelenega pa rdečega, ki sta sedaj zvezana ločiti in priklopiti ločeno. Rdečega na rdečega, zelenega na zeleno/modrega. Ker pa navodil že dolgo nimam več (niti za avtoradio, kaj šele za avto (Seat Cordoba)), bi prosil nekoga za nasvet, saj ne bi rad skuril avtoradia ali pa še česa drugega.

Najlepša hvala za vsako pomoč.

avtoradio_priklop_shema1.gif
 Opis:
Shema 1
 Velikost datoteke:  4.03 KB
 Pogledana:  31970 krat

avtoradio_priklop_shema1.gif

avtoradio_priklop_slika1.JPG
 Opis:
Slika 1
 Velikost datoteke:  104.4 KB
 Pogledana:  1 krat

avtoradio_priklop_slika1.JPG

avtoradio_priklop_slika2.JPG
 Opis:
Slika 2
 Velikost datoteke:  45 KB
 Pogledana:  0 krat

avtoradio_priklop_slika2.JPG

avtoradio_priklop_slika3.JPG
 Opis:
Slika 3
 Velikost datoteke:  51.93 KB
 Pogledana:  2 krat

avtoradio_priklop_slika3.JPG

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
RUros
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26
Aktiv.: 4.39

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 28, 2009 11:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Priklop je izveden pravilno. Tisti moder kabel je namenjen npr. vklopu antenskega ojačevalca, če je v avtu, oz. vklopu ojačevalca za zvočnike, če ga imaš.
To da pa ti radio prazni accu ni problem v vezavi oz. priklopu, ampak je nekaj narobe z radijem.
Poizkusi priklopiti drug radio, če je mogoče, ker sem že imel podobne izkušnje, pri katerih je bil okvarjen radio. Wink

Nazadnje urejal/a RUros Pon Dec 28, 2009 11:45 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
poule
Član
Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53
Aktiv.: 3.62
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 28, 2009 11:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

rumen in rdeč gresta na +, eden preko ključavnice, eden na stalni + (da ti ostanejo nastavitve). Če daš oba na stalni +, lahko vklopiš radio brez kontakta.
Moder je remote, ki ti vklaplja neko zunanjo napravo (motorček antene, ojačevalec, ojačevalec antene), ko je radio vklopljen. Če nimaš nobene od teh naprav, modre ne priklaplaj nikamor.
Ko radio ugasneš, ti pioneer še vedno prikazuje uro oz. neko demo predstavitev na displeju. Stvar se izklopi v nastavitvah. da ti po nepotrebnem ne žre akumulatorja. Povej model radia.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
R33D3M33R
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 28, 2009 1:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

eliminator: prej je bil priklopljen Sonyev avtoradio pa ni praznil akumulator, je pa tisti imel nek drugi način priklopa. Namesto, da bi imel adapter na sliki 2, je imel napajanje in zvočnike priklopljeno direktno v radio.

poule: model je DEH-P3500MP. Ko je ugašen, je tudi display ugašen. Če pa odpreš prednjo ploščico pa vidiš, da še vedno gorijo lučke, ki osvetljujejo CD pladenj in gumb za izmet CDja (verjetno to prazni akumulator?)

Torej rad bi priklopil radio tako, da bi bil prižgan samo preko kontakta -> to bi rešilo vse težave. Če sem pa prav razumel je pa sedaj priklopljen tako, da se vklopi brez kontakta (kar tudi gre)?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
smukc
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 27 Dec 2009 22:56
Aktiv.: 0.02
Kraj: sp.idrija

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 28, 2009 2:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen

Pioneer ima en kabel (ne vem kakšne barve) za osvetlitev tipk ko radio ni prižgan ki ga pa vežeš na poziciske luči,ti ga pa imaš verjetno vezanega direkt na plus.kabel po kabel odklapljaj iz plusa ko radio ne bo prižgan in boš videl kateri je.
Nazaj na vrh
RUros
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26
Aktiv.: 4.39

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 28, 2009 3:35 pm    Naslov sporočila:  Re: Pravilen priklop avtoradia Odgovori s citatom

R33D3M33R je napisal/a:

Torej sklepam, da bi moral zelenega pa rdečega, ki sta sedaj zvezana ločiti in priklopiti ločeno. Rdečega na rdečega, zelenega na zeleno/modrega. Ker pa navodil že dolgo nimam več (niti za avtoradio, kaj šele za avto (Seat Cordoba)), bi prosil nekoga za nasvet, saj ne bi rad skuril avtoradia ali pa še česa drugega.

Najlepša hvala za vsako pomoč.

Če prav razumem lahko sedaj brez kontakta poslušaš radio (vezano je direktno). Zato bo potrebno, tako kot sklepaš ločiti zelenega in rdečega. Zelena je kot kaže stalni + kateri je namenjen za spomin. Poglej ali je tam še kakšen kabel. Ker je potrebno namreč dobiti še + ki gre preko kontakta. In pa ne ni moder, le-ta je namenjen vklopu ant. ojač, itd.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.58

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 28, 2009 5:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po mojem boš kmalu menjal akumulator. Avtoradio je sicer požeruh, vendar ne tako velik, da bi ti ACCU izpraznil v nekaj urah. Preveri akumulator!
R33D3M33R
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 28, 2009 7:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

smukc in eliminator: Ja, to bo verjetno to. Vse je povezano direktno.

Mogoče sem bil prej nejasen, ampak tisti zeleno/moder kabel je zelen kabel z modrimi črtami. Je na sliki 3 med rjavim in rdečim kablom. Bil je zavit v izolirni trak in sem ga slučajno opazil. Kako naj pomerim z multimetrom, da bom ob kontaktu in brez kontakta videl razliko in koliko naj bi sploh nameril?

bojans:Akumulator sem kupil lani novega in je deloval brezhibno dokler nisem priklopil tega radia. Nato me ni bilo doma približno dva tedna, ob poskusu vžiga avtomobila pa sem ugotovil, da je akumulator prazen.
Nazaj na vrh
poule
Član
Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53
Aktiv.: 3.62

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 28, 2009 8:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

navodila

Avtoradio priklopi na "mizi", samo napajalni del (rumena rdeča na + , črna na -)
Izmeri tok, ki ga vleče v "izklopljenem stanju". Vprašanje če je radio vzrok praznemu akumulatorju.
Nazaj na vrh
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.58

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 28, 2009 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj 100 mA, kar za avtoradio ni "problem" v stand by mode ti acuu sprazni v 2. tednih. Imam kar živo izkušnjo s tem. Tako da. Več vozit Very Happy
drejko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 30 Dec 2005 18:18
Aktiv.: 1.07
Kraj: koroška-okolica SG

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 29, 2009 8:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rumeno na stalni +
Rdečo preko kontakta +
Črna minus
jaz imam tak radio pa mi nikoli ne isprazni akomulator.
Priklopljen jen še alarm in ostala elektronika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
R33D3M33R
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 30, 2009 9:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za hec sem olupil in preizkusil tisti zeleni kabel z modrimi črtami, ki je del napajalnega dela v avtomobilu proti črnem kablu (sem sploh prav?) in v njem ni nič tudi ob kontaktu/prižganem avtomobilu/lučeh. Torej, četudi smo zdaj potrdili identiteto vseh kablov, jih nimam kam priklopiti Think
Bom poskusil najti še manual za avto.

poule: bom preizkusil
Nazaj na vrh
roger
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Avg 2007 15:31
Aktiv.: 0.16
Kraj: MS-okolica

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 30, 2009 9:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Dobil rabljen avtoradio in bi vas prosil za pomoč priklopa
Avtoradio Blaupunkt casablanca
Avto: Renault R5

Črn kabel je po pomoje za anteno, vendar ga ni možno priklopiti na radio, kaj je potrebno storiti?

LP, Igor

snoopy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Maj 2003 1:17
Aktiv.: 0.97
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 30, 2009 9:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

potrebuješ adapter za antenski priključek, potem bo šlo.
Nazaj na vrh
roger
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Avg 2007 15:31
Aktiv.: 0.16
Kraj: MS-okolica

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 30, 2009 9:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovor!
Kje se da dobiti ta adapter za atenski priključek (big bang,...)? Mogoče s kakega starejšega radia?

Črni ter modri priključek se pa po mojem priklopi glede na število pinov?

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni