www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Samodejni vklop luči picasso?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
audiox
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13
Aktiv.: 4.80
Kraj: Metlika

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 21, 2010 12:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Optično meriš vrtljaje jermenice. Če so nad neko vrednostjo, dobiš signal, ki vklopi rele. Dalje je jasno.

Seveda zadevo narediš s "kontra logiko" in sicer tako, da luči svetijo pri ugasnjenem releju. Boljše da se ti pri okvari vezja, sprazni akumulator (pa še za to lahko narediš varovalo), kot da ti ponoči na avtocesti ugasnejo luči.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.68
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 21, 2010 1:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Komplikacije. Same komplikacije.
Komparator za napetost, pa je stvar rešena. Pa seveda z dovolj veliko histerezo.

audiox
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13
Aktiv.: 4.80
Kraj: Metlika

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 21, 2010 1:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam ta strah, da se lahko luči ugasnejo.

Komparator je v redu, še vedno pa bi zadevo zvezal tako, da bi se dobro počutil.

Vezje bi se vklopilo s kontaktom ključa in vklopom stikala za luč. Luči bi sedaj morale svetit, pa ne, ker jih ugasne vezje. Luči se prižgejo ko vezje odklopi zatemnitev. Na tak način bi se zavaroval, da luči ne bi ugasnile pri napaki na vezju.

Mogoče preveč kompliciram, sem pa sila previden, če je življenje v igri.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
gregzy87
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48
Aktiv.: 3.32
Kraj: Okolica Vrhnike

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 21, 2010 1:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa saj imaš lahko to tako zavarovano, da se še vedno, tudi če vezje crkne da prižgati luči s klasičnim mehanskim stikalom. Samo potem bi si moral nekako v glavo utupiti da če crknejo hitro preklopiš Pray Brick wall .
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 21, 2010 2:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

audiox je napisal/a:
Vezje bi se vklopilo s kontaktom ključa in vklopom stikala za luč. Luči bi sedaj morale svetit, pa ne, ker jih ugasne vezje. Luči se prižgejo ko vezje odklopi zatemnitev. Na tak način bi se zavaroval, da luči ne bi ugasnile pri napaki na vezju.

Če pa je tukaj napaka na vezju in ostanejo ugasnjene, jih ne moreš niti s stikalom vklopit, ker je že prižgano. To, kar si ti opisal, je bolj podobni N.C. zaščitni zanki za krmilje kakšnega večjega stroja, kjer vsak člen lahko razklene zanko.
Za luči pa bi rabil redundanco, kar pomeni paralelno vezavo vezja in stikala.

Histerezo lahko narediš tako, da se luči vklopijo pri U > 13 V izklopijo pa pri U < 5 V.

Oziroma še bolje, signal iz kontakta pelješ na rele in paralelno na zakasnitveno vezje. Zakasnitev vklopi rele, ki je zvezan v samodržno vezavo. V tem primeru se bodo luči ugasnile samo, če se skuri navitje releja ali precvika spoj na releju.
Luči se bodo izklopile šele ob izklopu motorja, ko izklopiš kontakt.

kuharandrej1
Član
Član

Pridružen-a: Tor 04 Mar 2008 19:06
Aktiv.: 0.15
Kraj: mb

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 21, 2010 11:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zelo sem vesel, da se tema nadaljuje. Same dobre zamisli!! Jaz sem izbral lažjo. Najprej sem poiskal pri varovalkah v motorju kontakt, ki je pod napetostjo, ko avto prižgeš, in obratno. Ko sem ga našel sem ga pripeljal na izdelano vezje 555(time on delay, 3s. prb), s tem ne rabim komperatorja. Izhod iz vezja sem pripejal na rele A1, A2, močnostne kontakte pa povezal na luči. Vzporedno na rele sem priklopil tudi vse originalne priključke, da v primeru, da vezje zataji še imam mahanski vklop luči.

Vezje bom še pomanjšal in namesto releja vgradil triac(18A), katerega stanje bo prikazovala LED dioda!

slike sledijo!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 21, 2010 1:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko daš triak. Ampak vedi, da ima triak / tiristor lastnosti, ki sem jih zgoraj opisal za samodržni rele. Ko ga enkrat odpre, ga lahko zapreš samo tako, da mu izklopiš tok = izklopiš motor.
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 21, 2010 3:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najenostavnejša rešitev bi bil 15A triac z uporom 100E in 12v ZD na gate iz plusa. Vse skupaj pa napajano iz kontakt plusa ... Smile
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kuharandrej1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 21, 2010 5:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aly, imaš prav glede triaca. Bom naredil zanko, oz. paralelno vezavo stikala za luči.

Uporabil bom pa to vezje ki ga pripenjam kot je Iztok svetoval.

555 timer.doc
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  555 timer.doc
 Velikost datoteke:  28 KB
 Downloadano:  27 krat

Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 21, 2010 5:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
Lahko daš triak. Ampak vedi, da ima triak / tiristor lastnosti, ki sem jih zgoraj opisal za samodržni rele. Ko ga enkrat odpre, ga lahko zapreš samo tako, da mu izklopiš tok = izklopiš motor.

Ali pa ga za trenutek med A1 in A2 premostiš s kakšno tipko ... Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
d5alilij
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 16 Feb 2010 11:27
Aktiv.: 0.02
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 22, 2010 11:13 am    Naslov sporočila:  Dnevne luči Odgovori s citatom

Zdaj ko smo tako daleč, bi lahko dodali eno svetlobno tipalo, ki bi preklapljalo med dnevnim in nočnim režimom vožnje, v primeru okvare pa bi deloval standarden režim prižganih luči.

Glede na to da imajo nekatera vozila to tipalo že vgrajeno na vetrobransko steklo, me zanima če bi kdo znal ta podatek (dan-noč oz. svetlo-temno) pridobiti iz CAN-a in ga nato uporabiti za kontrolo dnevno nočne osvetlitve.

Ali bi bilo smiselno čez dan žarnice podhraniti in tako prihraniti kakih 50-100W, ko smo že v času Blue Dinamics...

gregzy87
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 22, 2010 8:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa ko bi kdo nasproti prišel? To mislim da ima Insignia že rešeno. Ne vem pa kako zazna svetlobo še preden luči zaslepijo nasprotivozečega.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Merlin
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Dec 2007 0:47
Aktiv.: 1.36

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 23, 2010 10:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri avtu me moti, če je treba vedno prižigati luči, ko kreneš z mesta.

Pri petki sem si naredil vezavo z relejem, ki prekine dovod na stikalo za luči.

Ker dolga in kratka luč nimata pri tem avtu varovalke, sem jo dal pred rele.
S stikalom in diodami je urejen vklop pozicijskih luči pri izključenem motorju.
Če bi odpovedal rele, bi se poskusil ustaviti z štirimi smerokazi.
Ker je rele v kabini, ga lahko premostim.

Krmiljenje releja je + preko kontakta in 22 ohmov upora, drugače se je tuljava releja močno grela, je za 12V, minus pa na tuljavo zaganjalnika, tako, da ko se avto zaganja, luči ugasnejo, ker je tam +, ko vžge pa gorijo.

Zadeva deluje že 10 let brez problema.

lp, Andrej
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gregzy87
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 23, 2010 11:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem se pa na to, da moram vedno ko vžgem avto in se odpeljem luči prižgat kar navadil, tako, da je to hitro postalo rutinsko. Pa še včasih med vožnjo preverjam ali mi res luči gorijo Razz , pa v 99,9% mi! Very Happy Če pa ne pa itak "blendajo"! Twisted Evil
Nazaj na vrh
kuharandrej1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 26, 2010 8:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Včeraj sem se končno lotil dela in vgradil vse skupaj v avto. Ostal sem pri releju, ne triacu. Dela super. Zdaj moram še zvezat pozicijo na rele, kr zdaj se vklopijo samo zasenčene.

Kasneje pa se bom lotil coming leaving home modula še. Enako kot ima mercedes.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni