www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Nakup spajkalnika
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.63
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 03, 2010 9:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PS: Še nekaj.

Pa ne, da preitirano hvalim svojo spajkalno postajo. V šoli imamo namreč Wellerje take kjer z drugačno konico spremeniš temperaturo. Pa me čudi kako hudiča, da zraven spajkalnika kot dodatek ni prijemalne rokavice z blaga. Medtem, ko je pri moejm noname ročaj mrzel, ko špricar.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Stajner
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Jan 2009 12:29
Aktiv.: 0.17
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 09, 2010 4:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kdo ve, kateri spajkalnik je dober za srebro (baje mora bit vsaj 500°C)... mora pa biti natančen in hiter, saj je širina pol mm, čip pa se ne sme pregreti (max 300°C za nekaj minut)?
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.00
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 09, 2010 11:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Običajno se srebro spaja s pomočjo "tretjega" materiala, ki ima nižje tališče.
Poglej si to

Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.00

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 09, 2010 1:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa ne, da preitirano hvalim svojo spajkalno postajo. V šoli imamo namreč Wellerje take kjer z drugačno konico spremeniš temperaturo. Pa me čudi kako hudiča, da zraven spajkalnika kot dodatek ni prijemalne rokavice z blaga. Medtem, ko je pri moejm noname ročaj mrzel, ko špricar.

Odvisno je tudi od tega, kako ga odlagas - kaksno je drzalo zanj.

Spajkalnik ima pa konice tipa magnastat. Sam sem lotal po par ur z njim brez vecjih tezav, je pa res da se fajn segreje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pingi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Okt 2009 12:44
Aktiv.: 0.64
Kraj: Selnica ob Dravi - Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 09, 2010 4:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanima me mnenje katera spajkalna postaja od spodnjih je boljša oz. ali je sploh katera dovolj dobra za hobi elektronika (spajka se tudi večinoma smd elemente):

postaja 1
postaja 2
postaja 3
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 09, 2010 4:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem naletel nanjo, ko sem iskal način, kako spojiti dve sončni celici (pa ne silicijevi), ki ima posrebrena konektorja, razdalja pa je nič mm - ne gre na žico ali flux.

Srebro ali pa zlato se da zelo lepo spajkati celo brez fluksa Ultrazvocne zadeve so predrage in prepocasne za vecino stvari ki se ticejo SMD tehnike.
Nazaj na vrh
a.sukljan
Član
Član

Pridružen-a: Tor 02 Mar 2010 20:22
Aktiv.: 0.46
Kraj: Črni Kal

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 09, 2010 4:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V Hte sem videl da imajo eno recimo solidno spajkalno postajo z regulacijo toplote za 15 €...

Lp

Stajner
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Jan 2009 12:29
Aktiv.: 0.17
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 09, 2010 5:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pyr0Beast je napisal/a:

Srebro ali pa zlato se da zelo lepo spajkati celo brez fluksa Ultrazvocne zadeve so predrage in prepocasne za vecino stvari ki se ticejo SMD tehnike.

Bom vesel kake usmeritve, kera postaja bi bila dobra. Sam sem trenutno v čisti temi. Kako spajkalno postajo rabim? Vse ki jih je kolega zgoraj napisal nesejo le do 480°C; bo tozadosti? Če ja, se takoj pridružim nakupu... zraven bi še rezervno konico.

Lp,
Matjaž

.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 10, 2010 5:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 10, 2010 6:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom vesel kake usmeritve, kera postaja bi bila dobra. Sam sem trenutno v čisti temi. Kako spajkalno postajo rabim? Vse ki jih je kolega zgoraj napisal nesejo le do 480°C; bo tozadosti? Če ja, se takoj pridružim nakupu... zraven bi še rezervno konico.

Sam sem mislil na srebro kot posrebrene kontakte a nic za to.

Srebro se navadno lota z plinom (res majhen gorilnik z zelo ozkim plamenom), nekaj spajke z rahlo nizkim taliscem in veliko fluksa.

S 'lotkolmom' bos tezko lotal, ker je prevec tockoven.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 11, 2010 12:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kroko je napisal/a:
Zanima me priporočljiva temperatura spajkalnika za spajkanje z in brez svinca.

320/400
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni